Christina Leithe Hansen om boken «Notes»

Hver måned gir vi bort en fotobok i samarbeid med Fotogalleriet. Månedens bok er Notes av Christina Leithe Hansen.

Hver måned gir vi bort en fotobok i samarbeid med Fotogalleriet. Månedens bok er Notes av Christina Leithe Hansen.

Hver måned gir Oslo Fotokunstskole i samarbeid med Fotogalleriet bort en bok. Fotogalleriet håndplukker en bok fra sin flotte bokhandel og alt du behøver å gjøre er å delta i konkurransen på vår Facebook ved å like posten. Først ut er boken «Notes» av Christina Leithe Hansen som er fjorårets bestselger i Fotogalleriets bokhandel.

Notes ble utgitt i 2013 og er en visuell notatbok, en reise til steder og landskap som forteller en historie om tap og melankoli. Utgivelsen presenterer et utvalg fotografier fra Christine Leithe Hansens arkiv «Collection in black n white».

1. Hva var det som fikk deg til å samle bildene i prosjektet i en bok?
Bildene stammer fra prosjektet «collection in black n white», et analogt prosjekt med 257 fotografier samlet i permer. I permene er bildene kategorisert etter geografisk avbildning og motiv. Etter dette hadde jeg fortsatt et ønske om å se bildene satt sammen mer narrativt, som i en fotografisk novelle. Det var da naturlig å lage en fotobok med ett utvalg av bildene og «Notes» er selvsagt bare et av alternativene for hvordan jeg kunne gjøre dette.

2. Hva er ditt forhold til fotobøker?
Jeg bruker generelt mye bøker når jeg arbeider både som inspirasjon og studie. Fotobøker komme nok også inn i kategorien som mer opplevelse og ren lesning, som skjønnlitteratur. Mer enn en utstilling, da er jeg fort på jobb igjen. De er også samleobjekter for meg.

3. Så du mye på hva andre kunstnere har gjort med bokformatet mens du laget «Notes»?
Litt, men det var viktig for meg å lage mitt eget prosjekt. Jeg hadde allerede satt meg inn i fotobøker, og lagt merke til at det viktigste er å bevare visjonen gjennom hele boken. Både i tema og form. Det er ofte slik at om en form passer for noen er det ikke sikkert det passer for mine bilder. Bøkene som inspirerte meg mest var The Photobook: A History, Vol. 1 and 2, her er det mange flotte eksempler på utformelse av fotobøker.

Christina Leithe Hansen - 02-11-131 (fra boken «Notes»)

Christina Leithe Hansen – 02-11-131 (fra boken «Notes»)

4. Hva er din fotobokfavoritt?
Det er helt klart Morten Andersens bok Fast/Days, fra 2007. Jeg ble helt forelsket i den boken med en gang. Den gjorde at jeg skjønte hva en fotobok kunne være, for meg.

5. Hva var det mest utfordrende ved å lage «Notes»?
Utvalg av bildene, rytmen, størrelsen, dette er min første bok så det er klart det var det mye å forholde seg til. Det mest utfordrende var kanskje å holde seg til den visjonen man hadde fra begynnelsen, og ikke lange ut og skulle vise alt man har.

6. Hva er du mest fornøyd med ved boken?
At den klarer å stå for seg selv som et eget arbeid. Trykket er jeg veldig fornøyd med, det er en metode hvor man bruker en myk og en hard sortfarge, og til sist en laminering akkurat på billedflaten. Det var også fint at det var en designer som videreutviklet arbeidet utifra dummyen jeg hadde laget, bare med noen enkelte forbedringer. På den måten bevarer jeg eierfølelsen til prosjektet.

Christina Leithe Hansens første bok «Notes» er fjorårets bestselger i Fotogalleriets bokhandel.

Christina Leithe Hansens første bok «Notes» er fjorårets bestselger i Fotogalleriets bokhandel.

7. Hva holder du på med om dagen?
Jeg holder på med et nytt prosjekt til soloutstiling på Akershus Kunstsenter (Lillestrøm) og Heimdal Kunstforening (Trondheim). I tillegg til dette setter jeg istand eget mørkerom på atelieret. Forhåpentligvis er det ferdig i løpet av våren slik at prosjektet kan begynne å ta form. I mai drar jeg til Lisboa for å fortsette prosjektet og ta flere bilder, et velvalgt tidspunkt å reise til Portugal.

8. Kommer det flere bøker fra deg i årene som kommer?
Nei, ikke med egne arbeid, men kunstpublikasjonen Spesial Nord, som jeg er medkurator for sammen med Iselin Linstad Hauge, er i startgropen av et nytt prosjekt. Spesial Nord nr. 4 forventes utgitt i 2014. Det gleder vi oss til!

4 kommentarer om “Christina Leithe Hansen om boken «Notes»

  1. Tilbaketråkk: 15-år med fellesverkstedet Bjørka | Oslo Fotokunstskoles blogg

  2. Tilbaketråkk: Fire nye fotografiske innfallsvinkler | Oslo Fotokunstskoles blogg

  3. Tilbaketråkk: Fotografisk utforskning av empati og opplysning | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s