Line Bøhmer Løkken med blikk på Tøyen

Line Bøhmer Løkken har i løpet av en periode på tre år oppsøkt Tøyen sentrum med sitt kamera. Onsdag 05. mars holder Løkken en selvpresentasjon på fotoutdanningen Oslo Fotokunstskole og på Vårutstillingen 2014 som åpner senere denne måneden viser hun et utvalg av sitt siste prosjekt. Vi har fått en smakebit av kunstnerens nye billedserie fra Tøyen.

Line Bøhmer Løkken - Ts#318.

Line Bøhmer Løkken – Ts#318.

På den kunstneriske agendaen til Løkken står problemstillinger knyttet til stedsidentitet og diskrepansen mellom storslåtte, velmente politiske visjoner og realpolitikk.

Løkken forsøker med hjelp av fotografiet å undersøke Tøyensenteret som sted. Hun benytter seg av dokumentariske strategier, men i motsetning til det klassiske dokumentarfotografiet er hennes bilder i større grad tømt for handling og innhold av fortellende karakter.

På Tøyen, som alle andre steder med menneskelig aktivitet, defineres rommet av situasjoner og møter. Løkken ønsker å synliggjøre underliggende strukturer og utfordre vår måte å se et sted på. Hun er interessert i samspillet mellom mennesker og arkitektur. Arkitektur ikke bare som fysisk landskap, men også som et sosialt landskap.

Line Bøhmer Løkken - Ts#410.

Line Bøhmer Løkken – Ts#410.

Samspillet mellom arkitektur og menneskene som bruker den er langt fra noen fremmed tematikk for Løkken. I prosjektet «Sandaker skole – en skole for alle» dokumenterte Løkken over to år hverdagen til elever og lærere med skolens funksjonalistiske arkitektur som rammeverk og premissleverandør. Da Sandaker skole åpnet i 1959 var det som en av landet største og mest påkostede skoler. Skolen som hadde mottoet «En skole for alle, med fokus på enkelteleven – både faglig og sosialt – uansett bakgrunn» kan sees som del av etterkrigstidens storslåtte sosialdemokratiske prosjekt. Det samme kan sies om 1960-årenes utviklingen av Tøyen sentrum.

Line Bøhmer Løkken - Ts#166.

Line Bøhmer Løkken – Ts#166.

Da T-banen ble bygget på Tøyen på 1960-tallet var det de samme politiske idealene som lå bak utformingen av byrommet vi i dag kjenner som Tøyensenteret. Den gamle trehusbebyggelsen som opprinnelig lå på Tøyen måtte vike for et bilfritt og skjermet torg hvor beboere og besøkende kunne utføre sine daglige ærender med enkel tilkomst fra offentlig transport. Tøyen sentrum, slik det oppsto i årene 1968-1980, var et moderne og visjonært prosjekt.

Tøyensenteret er i dag på mange måter et vrengebilde av den fagre visjonen som ble proklamert da det ble åpnet. De siste 15 årene har stedet fått en sterkere karakter av å være en arena for utgrupper i det norske samfunn og mange av senterets butikklokaler står tomme.

Line Bøhmer Løkken - Ts#279.

Line Bøhmer Løkken – Ts#279.

Løkken er utdannet fra fotoskolen Högskolan för Fotografi och Film, Göteborgs Universitet (nå: Gøteborgs Universitet, Akademin Valand) og har tidligere holdt separatutstillinger ved Aksershus Kunstsenter, Fotogalleriet og Christianssands Kunstforening. Hun har publisert fire bøker hvorav den siste er Circular Exercises fra 2011.

Se Løkkens arbeider på Vårutstillingen på Fotogalleriet i perioden 21.03-27.04.2014.

Hver onsdag inviterer Oslo Fotokunstskole aktive kunstnere og fotografer til å holde en forelesning om sitt sitt eget kunstneriske virke. Onsdagsforelesningen er åpen for alle som ønsker å delta og krever ingen forhåndspåmelding. Se liste over alle onsdagsforelesningene her.

Line Bøhmer Løkken - Ts#169.

Line Bøhmer Løkken – Ts#169.

En kommentar om “Line Bøhmer Løkken med blikk på Tøyen

  1. Tilbaketråkk: Stillferdig vårtegn | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s