Morten Andenæs om boken Skyldfolk

Hver måned gir vi bort en fotobok i samarbeid med Fotogalleriet. Månedens bok er Skyldfolk av Morten Andenæs. Foto: Anna Aarhus Hudson

Hver måned gir vi bort en fotobok i samarbeid med Fotogalleriet. Månedens bok er Skyldfolk av Morten Andenæs. Foto: Anna Aarhus Hudson

Hver måned gir Oslo Fotokunstskole i samarbeid med Fotogalleriet bort en bok. Fotogalleriet håndplukker en bok fra sin flotte bokhandel og alt du behøver å gjøre er å delta i konkurransen på vår Facebook ved å like posten. Denne månedens utvalgte bok er Skyldfolk av Morten Andenæs som for øyeblikket er hovedveileder for avgangsprosjektet til deler av 2. klasse ved fotoskolen Oslo Fotokunstskole.

Boken låner sin tittel fra et gammelmodig norsk ord for familie og slektninger. Bokens tematikk tar blant annet for seg de begrensninger, ansvar og forventninger som pålegges den enkelte i relasjon til familie og samfunn, og de voldelige impulsene som kan følge av slike restriksjoner. Vi har tatt en prat med Andenæs om boken og hans kommende prosjekter.

Morten Andenæs - THE OTHER ROOM, 2008.  Courtesy of the artist and Galleri Riis.

Morten Andenæs – THE OTHER ROOM, 2008. Courtesy of the artist and Galleri Riis.

Hva holder du på med om dagen?
For øyeblikket jobber jeg mot en separatutstilling på Galleri Melk i November 2014, og en annen utstilling på Galleri Riis i 2015. Til forskjell fra tidligere arbeider, kretser de arbeidene jeg lager om dagen rundt tanken om fantasi som noe som oppstår som en reaksjon på visse uoverkommelige situasjoner og hendelser tidligere i livet.

Hva var det som fikk deg til å samle verkene i prosjektet ditt i en bok?
Det begynte å gå opp for meg at en del av mitt overordnede prosjekt, Regarding the Middle Class, var ved veis ende. For å få til en form for ‘closure’, var det viktig at alle de ulike arbeidene som til da hadde blitt vist ved forskjellige anledninger ble samlet i et større narrativ som sa noe om prosjektet som helhet så langt.

Hva er ditt forhold til fotobøker?
Jeg kan egentlig ikke påberope meg noe spesielt forhold til fotobøker. Jeg har nok et større forhold til filmer og romaner, og det tror jeg på et vis at SKYLDFOLK reflekterer.

Morten Andenæs - TO WIT; KLEENEX, TOILET PAPER AND TRASH BAG, 2010. Courtesy of the artist and Galleri Riis.

Morten Andenæs – TO WIT; KLEENEX, TOILET PAPER AND TRASH BAG, 2010. Courtesy of the artist and Galleri Riis.

Så du mye på hva andre kunstnere har gjort med bokformatet mens du laget Skyldfolk?
Nei, egentlig ikke. Jeg sjekket litt rundt for å finne papir o.l., men jeg finner ofte at jo mer jeg titter rundt meg på hva andre gjør, desto mindre fri blir det ferdige resultatet.

Hva er din personlinge fotobokfavoritt og hvorfor?
Hm. Tom Sandberg, som jeg jobbet for i ett år i 2005/2006 snakket alltid om at han ville lage en bok som het Dear Soap. Denne ikke eksisterende boken, med den fantastiske tittelene, tror jeg må være min favoritt.

Hva var det mest utfordrende ved å lage boken?
Tiden det tok. Jeg jobbet intenst fra Julen 2011, frem til Mai 2012, altså ca. et halvt år med layouten; da sa det stopp. Og når den kom, altså når jeg visste at nå, nå er den slik den skal være, da gikk det nesten ett år til før jeg hadde den fysiske boken i hånda. Dette tidsrommet var problematisk til tross for at jeg hadde andre prosjekter på gang. Det fikk meg til å innse noe jeg ofte har tenkt på, nemlig at det å lage film, hvor tiden det tar fra idé til ferdig produkt går over uttallige år, ville vært helt uutholdelig for en som meg. På den annen side, så gjør denne vissheten noe med deg- det gjør at du forsikrer deg om at det du har laget er bestandig, forhåpentligvis.

Morten Andenæs - BLACK AND WHITE IMAGE OF MOTHER PHOTOGRAPHED IN COLOUR, 2010. Courtesy of the artist and Galleri Riis.

Morten Andenæs – BLACK AND WHITE IMAGE OF MOTHER PHOTOGRAPHED IN COLOUR, 2010. Courtesy of the artist and Galleri Riis.

Hva er du mest fornøyd med ved boken?
At den er min, med både de mangler og feil det innebærer. Ingen andre var inne og synset, så det som ikke er fullendt har mest å gjøre med at jeg selv har forandret meg siden den gang og ser på det med andre øyne.

Kommer det flere bøker fra deg i årene som kommer?
Uten tvil. Å tenke i bøker er en utrolig fin ting, og tvinger en til å re-evaluere eget arbeide, til tross for hvor sprikende det måtte virke underveis. Planen er at del to av prosjektet Regarding the Middle Class som jeg er dypt inne i nå, vil komme ut i en veldig annen drakt i bokform en gang i løpet av 2015 eller 2016.

Morten Andenæs deltar i utstillingen «Selected works by gallery artists» på Galleri Riis. Siste dag for utstillingen er lørdag 8. mars.

Morten Andenæs - SISTERS, 2009. Courtesy of the artist and Galleri Riis.

Morten Andenæs – SISTERS, 2009. Courtesy of the artist and Galleri Riis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s