Ytterpunktenes portrettør

Mette Tronvoll - Svalbard #1.

Mette Tronvoll – Svalbard #1.

I kveld åpner utstillingen «Svalbard» hvor Mette Tronvoll viser nye fotografier fra forskningsstasjonen Ny-Ålesund på Svalbard.

Tidligere denne uken uttalte Tronvoll, som er særlig kjent for sitt arbeid med det fotografiske portrettet, til NRK Kulturnytt at «… det jeg prøver å gjøre er å dokumentere et møte mellom to mennesker, mellom meg og modellen. Det er er mer et dokument av det møtet enn av selve modellen. Den interessen for å møte et menneske på egne premisser det er det egentlige utgangspunktet mitt. Jeg er mer opptatt av det. Jeg ser de store linjer og ikke de små detaljene når jeg fotograferer.»

Vi har snakket med Tronvoll som tidligere har vært gjestelærer ved Oslo Fotokunstskole om utstillingen, portrettfotografi og fascinasjonen for mennersker i perifere strøk og ekstrem natur:

Mette Tronvoll - Svalbard #3.

Mette Tronvoll – Svalbard #3.

Takk for at du tar deg tid til et intervju midt i innspurten til utstillingen. Hva kommer publikum til å få se på Galleri K?
En ny serie fargefotografier fra fargenegativ fra verdens nordligste beboelige sted, forskningsstasjonen Ny-Ålesund på Svalbard.

Sist gang du viste en separatustilling i Oslo var i 2010 med «Rena 006 + Goto Fukue» hvor du viste fotografier av unge norske soldater sammenstilt med japanske kvinner som sanker tang. Hva har du jobbet med siden den gang?
Jeg har en ny serie med tittel Dagalisuiten som er en serie bilder fra fjellbygda Dagali som ligger på østsiden av Hardangervidda. Bildene skal stilles ut på Lågdalsmuseet i Kongsberg i sommer.

Mette Tronvoll - Svalbard #7.

Mette Tronvoll – Svalbard #7.

Du har tidligere sagt at du er helt avhengig av å tilbringe tid der du fotograferer for selv å bli kjent med stedene. Hvorfor er dette så viktig for deg?
Det tar tid å se rommet, lyset og menneskene.


Du har tidligere fotografert nomadefolk som lever på Mongolias beinkalde stepper, lokalbefolkning som bader i varme kilder på Grønland, jegere og fiskere på Dagali, og eldre kvinner som plukker tang på en fjern øy i østkinahavet. Hva kommer det av at prosjektene dine ofte blir til i perifere strøk og ekstrem natur?
Jeg liker ytterpunkter og pga sin dynamikk er de også sentrale. Definisjonen av ytterpunkter kommer an på hvor man står i verden. Sentralt er der hvor mitt blikk faller.

Mette Tronvoll - Svalbard #8.

Mette Tronvoll – Svalbard #8.


I flere av prosjektene dine vektlegger du sammenhengen mellom natur og menneskene som lever med den. Hvordan forholder fotografiene dine fra Svalbard seg til dette samspillet mellom natur og mennesker?

På samme måte som tidligere.

Portrettet har alltid hatt en særstilling i dine fotografiske arbeider. Hva er det ved portrettet som fortsetter å interessere deg?
Mennesket.

Mette Tronvoll - Svalbard #20.

Mette Tronvoll – Svalbard #20.

Mette Tronvoll er født i Trondheim i1965, hun bor og arbeider i Oslo. Tronvoll vektlegger selv i intervjuet med NRK Kulturnytt at hun foretrekker å jobbe med analog fotografi, kun med et enkelt håndholdt Hasselblad kamera, fargenegativfilm og eksisterende lys.

Samtidig med utstillingen på Galleri K, viser Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design avdeling Nasjonalgalleriet Mette Tronvolls portretter av Hennes Majestet Dronning Sonja fra 19. mars til 8. juni 2014.

Utstillingen «Svalbard» er åpen på Galleri K tirsdag-søndag til og med 27. april.

En kommentar om “Ytterpunktenes portrettør

  1. Tilbaketråkk: 15-år med fellesverkstedet Bjørka | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s