Fotografiske bristepunkt

Katinka Goldberg - Kvarlåtenskap

Katinka Goldberg – Kvarlåtenskap


Gjennom collage forvrenger Katinka Goldberg (f. 1981) menneskekropper for å utforske fotografiets grenser. Del to av tre i Goldbergs pågående fotoboktrilogi har fått tittelen Bristningar og vises ut denne uken på Buskerud Kunstsenter i Drammen. Vi har snakket med Goldberg om utstillingen og den kommende boken:

Hva får publikum se i utstillingen?
Bristningar är ett utforskande av det fotografiska mediets gränser. Det består av collage med förvrängda, sammansatta kroppar och element av tredimensionella föremål. Former som kolliderar. Collage i gränslandet mellan skulptur och fotografi. Asymmetriska upprepningar. Den amputerade och sedan hopsatta kroppen, som ett sätt att visualisera en fragmenterad identitet, som fogats samman igen. Verken handlar om seendet som har blivit deformerat av det att inte bli sett, och om det att se som en slags tillhörighet i sig själv. Jag prövar att ta reda på hur mycket man kan ta bort utan att bli borta. Och hur nära kan man gå innan helheten förloras, och närheten blir till ett avstånd. Jag vill utnyttja det visuella språket för att genom ett tvärsnitt visa insidan av något usigelig.

Utstillingen har tittelen Bristningar. Hvordan henger tittelen sammen med utstillingens tematikk?
Begreppet Bristningar är mångfasetterat, och sammanfattar i sig själv flera av de aspekterna jag undersöker i detta projekt. Dessutom har det ett fint ord rytm.

                              {substantiv} (spricka, brytning, reva)

                              {substantiv} (anfall, utbrott, explosion)

                              {substantiv} (otillräcklighet, ofullkomlighet)

                              {substantiv} (defekt, lyte, skavank)

                              {alt} (frånvaron av)

Kärleksparet - Katinka Goldberg.

Kärleksparet – Katinka Goldberg.

Du har tidligere benyttet fotografi for å gi et innblikk i din egen og andres intimsfære. Har du tatt utgangspunkt i eget liv eller historie i utstillingen?
Jag utgår alltid från mig själv i mitt arbete. Den svenska målaren Karin Mamma Andersson sa följande i samtal med dramatikern Lars NorenDet handlar om att lita på betraktaren, vilket ofta är att lita på sig själv.

I utstillingen har du jobbet med fotografiet som del av collage. Hva fikk deg til å gå i denne retningen og hva er det collage tilføyer den fotografiske praksisen din?
Jag är intresserad av att tänja på det fotografiska mediets visuella begränsningar. Det är i själva brytpunkten mellan olika medium som jag finner en nerv och en produktiv motsägelsefullhet. Med fotografi måste man hela tiden förhålla sig till det som är. I Bristningar vill jag använda mig av en motsatt process där jag utgår från ett vitt ark och bygger upp bildelementen från grunden. Det ger mig en stor visuell frihet och skapar en personlig realism.

Katinka Goldberg - Hudskulptur.

Katinka Goldberg – Hudskulptur.

Bristningar er del to i en fotoboktrilogi hvor første del Surfacing ble publisert i 2011. Hvordan vil du beskrive den planlagte trilogien og når får vi se bok nummer to?
Detta projekt är andra delen i en fotoboks trilogi, som tematiskt förhåller sig till relationer, intimitet och avstånd. Relationer, inte bara tematisk utforskning av mellanmänskliga förhållanden, den osynliga atmosfären mellan människor, men också relationer i och mellan visuella utryck.

Första delen av trilogin är Surfacing utgiven i 2011 på Journal förlag. Här använder jag mig av det fotografiska mediets möjligheter att synliggöra och samtidigt abstrahera intima relationer. Genom landskap, privata minnen och porträtt antyder jag ett sted mellan verklighet och fiktion.
I Surfacing arbetade jag i gränslandet mellan fotografi och modernistiskt måleri. I Bristningar befinner jag mig i gränslandet mellan collage, fotografi och skulptur.

Bristningar är ett pågående projekt, och kommer att visas på galleri MELK i början av 2015. När Bristningar kommer att publiceras i bokform är ännu inte klarlagt.

Katinka Goldberg - Skallen.

Katinka Goldberg – Skallen

Katinka Goldberg er født i Stockholm, og har vært virksom i Oslo siden 2008. Hennes første bok Surfacing ble inkludert i fotograf, kritiker og fotobokkjenner Gerry Badgers topp «10 Best Books of 2011» på bloggen Photoeye.com, og er inkludert i Badger og Martins Parrs The Photobook: A History VOL III. Goldberg har en BA i fotografi fra Edinburgh College of Art

Utstillingen Bristiningar kan sees i Buskerud kunstsenter i Drammen til og med søndag 04. mai.

Katinka Goldberg - Halvfärdig rörelse

Katinka Goldberg – Halvfärdig rörelse

2 kommentarer om “Fotografiske bristepunkt

  1. Tilbaketråkk: Intervju med Katinka Goldberg! | Buskerud Kunstsenter

  2. Tilbaketråkk: Fragmenterte kropper, ferieidyll i kollaps, polsk dystopi og en gammel mann | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s