Her/Story, Women Behind the Camera

Fra workshop i Bredtveit fengsel.

Selvportrett fra workshop i Bredtveit fengsel.

Oslo Fotokunstskole slår opp dørene med utstillingen Her/Story, Women Behind the Camera. Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom studenter fra skolen og den spanske kunstneren Cristina Nuñez. Utstillingen ble i sommer vist i Galeria H20 i Barcelona og den skal vandre videre til Madrid i høst.

Våren 2014 gjennomførte Nuñez en workshop på Oslo Fotokunstskole (OFKS) med fokus på selvportrettet. I tillegg til workshopen på skolen gjennomførte Nuñez og utvalgte studenter en workshop med en gruppe kvinner fra Bredtveit fengsel. Nuñez har også bedt kvinner i fengsel i Barcelona om å lage selvportretter, i et forsøk på å utforske «kvinnekroppen og feminin identit i personenes respektive omgivelser og boforhold». Utstillingen «Her/Story, Women Behind the Camera» viser bildene fra workshopen som ble gjennomført på OFKS, selvportretter fra de to fengslene og en video av Nuñez som bærer tittelen «La Vie en rose», en tittel kunstneren har lånt fra Edith Piafs signatursang fra 1945.

Selvportrett fra workshop ved Oslo Fotokunstskole.

Selvportrett fra workshop ved Oslo Fotokunstskole.

Med utstillingen ønsker Nuñez å undersøke ulikheter og fellesnevnere ved kjønnsidentitet blant kvinner i Spania og Norge. Nuñez benytter selv Simone de Beauvoirs kjente begrep «det annet kjønn» for å beskrive kjønnsrollemønsteret for kvinner i Spania og andre middelhavsland. Med workshopene på Oslo Fotokunstskole og i Bredtveit fengsel har hun bedt kvinner i norske fengsler om å vende kamera mot seg selv for selv å uttrykke sine tanker og syn på kvinnelig identitet. Nuñez har ønsket å legge tilrette for at stundtene og de innsatte skal «arbeide med dyptsittende og ukomfortable følelser som frykt og smerte. Under tilblivelsen av selvportrettene har studentene og de innsatte selv lagt føringene for hvordan de ønsker å fremstille seg selv.
– Når de selv har følt seg klare har hver person skutt tre selvportretter. Resultatet har vært slående, personen foran kamera er til tider nesten ugjenkjennlig, og det har skjedd flere ganger at personen foran kamera har brast ut i tårer. Å ta selvportretter er en god måte å uttrykke følelsene sine på. Samtidig kan man bearbeide dem, betrakte dem og slippe dem, mener Nun͂ez.

Stillbilde fra Cristina Nuñez` film La Vie en rose.

Stillbilde fra Cristina Nuñez` film La Vie en rose.

Aftenpostens A-magasin fulgte Nun͂ez under fotoshoot i Bredtveit fengsel og laget reportasjen «På innsiden» som kan leses her.

NÅR: Utstillingen åpner fredag 29. august 18:00 og er også åpen lørdag 30. august.
HVOR: Waldemar Thranesgate 84 (v/ Alexander Kiellands plass)
Facebook: https://www.facebook.com/events/289947071176988/

Selvportrett fra workshop i Bredtveit fengsel.

Selvportrett fra workshop i Bredtveit fengsel.

Selvportrett fra workshop ved Oslo Fotokunstskole.

Selvportrett fra workshop ved Oslo Fotokunstskole.

Selvportrett fra workshop i Bredtveit fengsel.

Selvportrett fra workshop i Bredtveit fengsel.

Selvportrett fra workshop ved Oslo Fotokunstskole.

Selvportrett fra workshop ved Oslo Fotokunstskole.

Selvportrett fra workshop i  fengselet Brians 1 i Barcelona.

Selvportrett fra workshop i fengselet Brians 1 i Barcelona.

Selvportrett fra workshop ved Oslo Fotokunstskole.

Selvportrett fra workshop ved Oslo Fotokunstskole.

Selvportrett fra workshop i Bredtveit fengsel.

Selvportrett fra workshop i Bredtveit fengsel.

Selvportrett fra workshop ved Oslo Fotokunstskole.

Selvportrett fra workshop ved Oslo Fotokunstskole.

Selvportrett fra workshop i  fengselet Brians 1 i Barcelona.

Selvportrett fra workshop i fengselet Brians 1 i Barcelona.

Selvportrett fra workshop i  fengselet Brians 1 i Barcelona.

Selvportrett fra workshop i fengselet Brians 1 i Barcelona.

Kunstner Cristina Nuñez.

Kunstner Cristina Nuñez som står bak samarbeidsprosjektet med Oslo Fotokunstskole.

Om Oslo Fotokunstskole:
Oslo Fotokunstskole tilbyr to-årig utdanning i fotokunst i hjertet av Oslo.  På skolen kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er skolen for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i både farge og svart/hvitt. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografering, etterbehandling, printing etc.  Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s