Engasjerende støy i fanzineformat

Marius Eriksen

Marius Eriksen som er andreårsstudent ved Oslo Fotokunstskole er klar for å lansere fotofanzinen Anomi #4.

Marius Eriksen har gjennom fotozinen Anomi dokumentert hardcore- og punkkonserter siden 2011. Fredag 07. november lanserer Eriksen Anomi #4 på Oslo Fotokunstskole. Under lanseringen vil det være en samtale mellom Eriksen og fotograf Morten Andersen om fotografi av punk- og hardcoremiljøet og fanzinekultur. Etter samtalen blir det konsert med Blood Suckers. Vi har snakket med Eriksen, som ydmykt påstar at «de aller fleste kunne klart å lage fanziner bedre enn meg», om den splitter nye publikasjonen:

Gratulerer med enda en utgave av fotozinen Anomi på trappene! Hva får publikum se i den siste utgaven?
Takk for det! I fjerde utgave får man se mer av det samme som i de forrige numrene! Det som er nytt er at jeg nå har inkludert et knippe fargebilder og rensket opp litt i designet. Hver utgivelse har vært en prosess der jeg stadig prøver å finne den rette utformingen for fanzinen. Jeg føler at den fjerde utgivelsen begynner å nærme seg en ideell mal for videre utgivelser, hvis det skulle bli tilfellet. Jeg føler dog ikke at jeg har fått favnet like bredt som jeg gjerne ønsker å gjøre med mine utgivelser, men det er likevel en utgivelse jeg er fornøyd med.

Sick Fix, fra fotozinen Anomi.

Sick Fix, fra fotozinen Anomi.

Du har siden du lanserte Anomi #1 i 2011 dokumentert konserter i hardcore- og punkmiljøet, som du selv er del av. Hva fikk deg til å ta med kameraet på konsert og hva lå bak avgjørelsen om å lage en fanzine av materialet?
Jeg har alltid vært interessert i å dokumentere hva jeg og min omgangskrets driver med. Det har vært en naturlig progresjon fra jeg tok bilder med engangskamera av skating da jeg var yngre frem til jeg begynte å gå på punkkonserter litt senere i tenårene. Etterhvert fikk jeg et Contax kompaktkamera og da var det gjort. Jeg begynte å bilder på alle konsertene jeg fikk med meg og likte hvordan de ulike bandene kom til utrykk i fotografiet.
Jeg hadde lenge tenkt på å lage en fanzine, men jeg visste aldri helt hva jeg skulle gjøre eller hvordan jeg skulle gjøre det, men da jeg i løpet av et halvtårs tid hadde klart å få en grei bunke med konsertbilder føltes det naturlig å samle alt dette i en fanzine. På samme tid var det venner av meg som ga ut sine egne fanziner og de ga meg motivasjon til å gjøre min egen ting.

Coveret til Anomi #3.

Omslaget til Anomi #3.

Hardcore- og punkmiljøet har alltid vært nært knyttet til idealer om DIY. Hvordan har DIY som metode og filosofi påvirket arbeidet ditt med fanzinen?
Det har vært den sentrale drivkraften bak fanzinen. Det å kunne gjøre det jeg selv vil, på min egen måte, blandet med barnehagemantraet «jeg kan, jeg vil og jeg får det til!» har vært veldig givende. Bandet Frail oppsummerer godt hvordan jeg selv føler det med tanke på å skape sine egne ting: «Silence is silent. Make your own noise».

Dark Times, fra fotozinen Anomi.

Dark Times, fra fotozinen Anomi.

Er det viktig for deg at Anomi eksisterer som et fysisk objekt, i en tid hvor det er både kjappere og billigere å opprette en blogg?
Det er veldig viktig. Jeg føler den strømmen av bilder vi ser på blogger og lignende fort kan bli glemt. Selv om det å ha en blogg kan være ekstremt nyttig for å promotere seg så har det ikke like lett for å sette seg fast slik at man husker det, i alle fall ikke for min del. Jeg husker bedre gode fotobøker enn enkeltbilder.
Når man har et fysisk objekt mellom hendene må man forholde seg til det man ser på en annen måte, det blir ikke den samme distansen man får ved å se på bilder på en skjerm. Pluss at det viser at man har et engasjement for det man gjør, at det man gjør er viktig og av verdi. Dessuten er det fysiske formatet jævlig mye råere.

Brain Waste, fra fotozinen Anomi.

Brain Waste, fra fotozinen Anomi.

Hva har du av råd til andre som har interesse av å starte egne publikasjoner?
Man må spørre seg selv om det virkelig er noe man vil, og det hjelper å være sta. Ellers er det utrolig enkelt, jeg tør påstå at de aller fleste kunne klart å lage fanziner bedre enn meg.

Hvor kan interesserte kjøpe siste utgave av Anomi?
Den blir å få tak i på lanseringen 7. november på Oslo Fotokunstskole. Denne gangen er det kun et opplag på 50 stykk, men det er mulig at jeg trykker opp et nytt opplag med det jeg får inn fra salget av fanzinen. Ellers så vil jeg tro at man kan få tak i det på Platebutikken Tiger eller via http://anomi.bigcartel.com

LANSERING AV ANOMI #4
HVOR: OSLO FOTOKUNSTSKOLE, WALDEMAR THRANES GATE 84 (V/ ALEXANDER KIELLANDS PLASS)
NÅR: FREDAG 07. NOVEMBER 19:00
INFO OG PÅMELDING PÅ HER.

UNDER LANSERINGEN VIL DET VÆRE SAMTALE MELLOM UTGIVER MARIUS ERIKSEN OG MORTEN ANDERSEN SAMT KONSERT MED BLOOD SUCKERS.

Omslaget til Anomi #1 fra 2011.

Omslaget til Anomi #1 fra 2011.

Om Oslo Fotokunstskole:
Oslo Fotokunstskole tilbyr to-årig utdanning i fotokunst i hjertet av Oslo.  På skolen kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i både farge og svart/hvitt. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc.  Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

En kommentar om “Engasjerende støy i fanzineformat

  1. Tilbaketråkk: Nytt forlag starter med splitutgivelse | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s