Alveng, Farazollahi og Solbakken oppsummerer 2014

2014 er snart forbi og i den anledning er det på tide å oppsummere utstillingsåret. Vi har spurt et utvalg kunstnere og gallerister om å liste opp sine tre favorittutstillinger med kamerabasert kunst fra året som har gått. Les om hva som har gjort inntrykk på Behzad Farazollahi, Dag Alveng og Kjersti Solbakken: 

Behzad Farazollahi.

Behzad Farazollahi.

Behzad Farazollahi, kunstner og grunnlegger av MELK:
CAMILLE HENROT, CHARLOTTENBORG (KØBENHAVN): Camille Henrot med utstillingen The Pale Fox på Charlottenborg i København var for meg en av årets desidert største kunstopplevelser. Utstillingen gikk over to store blå rom der hun brukte funnet materiale, bronseskulpturer, installasjoner, fotografi og tegninger som var salig kaotisk kuratert i det første rommet og videoverket Grosse Fatigue vist på storskjerm i det andre rommet. Omfanget av det som ble vist i disse to rommene er vanskelig å gjengi i ord. Det var hundrevis av objekter og bilder i forskjellige formater plassert rundt om i rommet hvor en fikk opplevelsen av at hvert objekt eller bilde hadde en sammenheng. Og det hele ble avsluttet med videoen Grosse Fatigue, som prøver å vise noe så pretensiøst som hele universets historie. Det er sjeldent at en utstilling setter så varige spor. Det ryktes om at denne utstillingen snart kommer til Oslo.

LUCAS BLALOCK, PEDER LUND (OSLO): Lucas Blalock med utstillingen Assisted Camera på Peder Lund var en visuell opplevelse som var lenge etterlengtet. Hans spontane uttrykk blandet med kalkulerende teknisk bevissthet og en total gi faen holdning, resulterer i arbeider som oppleves som et friskt pust i dagens veldig rigide fotografimedium. Jeg hadde gleden av å møte han i Paris i november og fikk snakke om hans inspirasjoner og tanker rundt fotografiet, og han er definitivt en av de mer målrettede personene jeg har møtt når det gjelder å utfordre mediet og publikum. Dette er en kunstner som anbefales på det sterkeste.

MIKKEL MCALINDEN, GALLERI K (OSLO)Mikkel Mcalinden med utstillingen Average Northern Limit på Galleri K var en maktdemonstrasjon når det kommer til det fotografiske billedspråket. Den tilstedeværelsen som han skaper gjennom et bilde som er satt sammen av 40-50 storformatfotografier, skaper et uttrykk som oppleves som noe mer virkelig enn virkeligheten selv. Samtidig binder tematikken utstillingen sammen og hans tanker rundt vår demokratiske vestlige bevissthet skaper en tyngde som er en deilig motsats til mange av dagens kunstnere med et altfor banalt og snevert uttrykk.

Dag Alveng.

Dag Alveng.

Dag Alveng, kunstner:
SIGMAR POLKE, MoMA, (NEW YORK): Det var fint å se en retrospektiv utstilling med HELE Polke, utstillingen viste både maleri, fotografi, film, mixed media ….

ROBERT ADAMS, THE PLACE WE LIVE, JEU DE PAUME (PARIS): For meg blir det ikke stort bedre enn en retrospektiv med Robert Adams. Dette er andre gang jeg så denne utstillingen. Jeg så den også da den ble vist på Yale University Art Gallery i 2013. Enkelte av bøkene til Robert Adams, f.eks. Prayers in an American Church, er noe av det vakreste jeg vet om.

FLORIAN MAIER-AICHEN, 303 GALLERY (NEW YORK): Selv om jeg ikke synes denne utstillingen var hans beste, er jeg nysjerrig på hvordan Maier-Aichen eksperimenterer med forskjellige fotografiske uttrykk.
Kjersti Solbakken

Kjersti Solbakken

Kjersti Solbakken, vikarierende kunstnerisk leder ved Fotogalleriet og forlegger:

RAGNAR KJARTANSSON & THE NATIONAL, LUHRING AUGUSTINE (NEW YORK): I New York i høst så jeg verket A Lot of Sorrow av Ragnar Kjartansson og The National på Luhring Augustine. Verket dokumenterer en happening som fant sted på Moma PS1 hvor bandet The National spilte sin låt Sorrow på repeat i 6 timer foran publikum. Det var en underlig opplevelse oppleve det 6 timer lange videoarbeidet inne i galleriet. Jeg aner ikke hvor lenge jeg satt der inne men det må ha vært over en time ihvertfall og jeg ble fullstendig hypnotisert av måten musikerne angrep sangen på om og om igjen med kun ørsmå forandringer og variasjoner i musikken og i rollefordelingen.

CHRIS MARKER, KUNSTNERNES HUS (OSLO): Den andre utstillingen jeg vil fremheve er Chris Marker-utstilingen på Kunstnernes Hus. Helt siden jeg så La Jetée i Kabelvåg for ca 10 år siden har Chris Marker vært en enormt viktig inspirasjonskilde og verkene hans er og blir evig aktuelle. Utstillingen står til 11. januar, så løp og se!

ELISE STORSVEEN & ELINE MUGAAS, ALBUM: Sist men ikke minst vil jeg ta meg friheten å velge å nevne en publikasjon som har stukket seg frem i år, nemlig ALBUM av Elise Storsveen og Eline Mugaas. Boken er utgitt av Teknisk Industri og Primary Information og den samler de første 10 numrene av fanzinen ALBUM mellom to permer. Boken er et fantastisk dokument over et større langvarig prosjekt som på toppen av det hele føles som et lystbetont overskuddsarbeid.

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i både farge og svart/hvitt. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s