Kelaranta på Fotogalleriet

Timo Kelaranta, The House of Poets #2, 2013, 30x24 cm.

Timo Kelaranta, The House of Poets #2, 2013, 30×24 cm.

Timo Kelarantas (f. 1951) utstillingen The House of Poets er den første samlede visning av den anerkjente finske fotokunstneren i Norge. – Det var en stor overraskelse for oss på Fotogalleriet å oppdage at en kunstner av hans størrelse aldri har stilt ut i Norge før, sier Kjersti Solbakken, vikarierende kunstnerisk leder ved Fotogalleriet. Vi har snakket med Solbakken om den kommende utstillingen:

Timo Kelaranta har vært en sentral figur på den finske kunstfotoscenen siden 1970-tallet, men han har knapt blitt presentert i Norge tidligere. Hvem er Timo Kelaranta?
Timo Kelaranta har vært svært aktiv som kunstner siden han i 1975 fullførte studiene ved The University of Art and Design i Helsinki (nå: Aalto University), hvor han siden har virket som professor i fotografi ved flere anledninger. Verkene hans er stilt ut ved sentrale museer, institusjoner og messer internasjonalt og befinner seg også i en rekke samlinger. Det var derfor en stor overraskelse for oss på Fotogalleriet å oppdage at en kunstner av hans størrelse aldri har stilt ut i Norge før. I Kelarantas helt ferske bok The House of Poets, beskriver skribent Auli Leskinen (som for øvrig i tillegg til å være kunstkritiker også er gift med Timo Kelaranta) kunstneren som en mann som forsvinner inn i sin egen verden når han jobber. I følge Leskinen er han en person som snakker med seg selv og som er svært opptatt av lys. Det må ikke være for mye eller for lite av det, og det må heller ikke være for hardt eller mangle karakter. Arbeidene hans er ofte fargesterke og kontrastfylte men de fremstår likevel lavmælte og innbyr til at man skal kunne forsvinne inn i de på samme måte som Kelaranta gjør når han skaper dem. Han har også en innebygget stahet når det kommer til formater og jobber utelukkende med små og mellomstore formater.

Hva får publikum se i den kommende utstillingen?
Utstillingen The House of Poets vil bestå av verk fra seriene Juego fra 2012, For Auli fra 2011 samt serien The House of Poets fra 2013 som aldri tidligere har blitt vist. Uten å si for mye kan jeg også røpe at galleriet vårt har endret karakter ganske drastisk i forbindelse med denne utstillingen.

Dette er aller første gang bildene i serien The House of Poets skal presenteres i utstilling. Hvordan vil du beskrive fotografiene i denne serien?
Serien er en rekke fotografier i små formater som består av tynne lyse linjer av tråder som svever nesten vektløst mot en sort bakgrunn. Bildene kan like gjerne leses som en tegning som et fotografi, og på lik linje med mange av hans arbeider er de en fysisk prosess. Kunstneren jobber med funnet materiale som metall, stein, plastikk og papir for å skape arbeider med en poetisk, immateriell og tidløs dimensjon.

Timo Kelaranta, El Puerto, 2012, 25 x 33 cm.

Timo Kelaranta, El Puerto, 2012, 25 x 33 cm.

Kelaranta er kanskje best kjent for fotografier som grenser til det abstrakte og minimalistiske. Er dette typisk for Kelarantas tilnærming til mediet?
Som en kunstner som har laget kunstverk kontinuerlig i nesten fem tiår er det naturlig nok flere ulike retninger i hans kunstnerskap. Likevel er forholdet mellom det svært materielle utgangspunktet og det immaterielle verket noe som går igjen i hans praksis. Kunstneren visker bevisst ut gjenkjennelige identifikasjonsmarkører som man ellers forbinder med konvensjonelle komposisjoner og på denne måten gjør han det konkrete abstrakt.

Utstillingen åpner torsdag 22. januar klokken 19:00 og vises til og med 08. mars på Fotogalleriet.

Timo Kelaranta (f. 1951, Helsinki) er utdannet fra The University of Art and Design i Helsinki i 1975. Han har vært en sentral skikkelse i kunstfeltet siden midten av 70-tallet. Ved flere anledninger har han virket som professor i fotografi ved The University of Art and Design i Helsinki (nå: Aalto University). Noen av hans senere separatutstillinger inkluderer blant andre utstillingene Outo rakkaus/Strange Love, The Finnish Museum of Photography, (2012); Taik Gallery Berlin (2008); The Quiets, Espoo Museum of Modern Art (2006) og Image Gallery, Århus (2004). Han har deltatt på gruppeutstillinger ved blant annet Paris Photo, Paris (2012); ViennaFair, Wien (2012); Korjaamo Gallery, Helsinki (2011); Galerie Baudoin Lebon, Paris (2008) og Helsinki Art Museum, Helsinki (2007). Arbeidene hans er kjøpt inn av blant andre Kiasma, Helsinki; The Art Collections of Espoo City; The Photographic Museum of Finland, Helsinki; The Art Museum of Oulu og Hasselblad Center i Gøteborg.

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s