Fra OFKS til Bergen

Oscar Hagbard (t.v.) og Peter Dean under performance på utstillingen ”Del 3: Tidevannet” på Bergen Kjøtt 1. desember 2014. Foto: Michela Heim

Oscar Hagbard og Peter Dean (t.h.) under performance på utstillingen ”Del 3: Tidevannet” på Bergen Kjøtt desember 2014. Foto: Michela Heim

Peter Dean, som gikk ut av Oslo Fotokunstskole i 2012, er i ferd med å gjøre seg ferdig med tre år med BA-studier ved Kunsthøgskolen i Bergen. Vi har snakket med Peter om avgangsprosjektet hans, skolehverdagen, samarbeidet med tidligere OFKS-medstudent Oscar Hagbard og tiden på Oslo Fotokunstskole:

Som sisteårsstudent nærmer avgangsutstillingen seg med stormskritt. Hva jobber du med, og hvordan ser en typisk skoledag ut for deg om dagen?
Akkurat nå er jeg veldig interessert i diskusjonen om at jorden er inne i en ny geologisk epoke, på grunn av de menneskelige påvirkningene på planeten og dens klima. Det er et forslag fra flere forskere og tenkere at vi har gått fra epoken holocen til antropocen, som kan oversettes med menneskets tidsalder. Inspirert blant annet av det dypøkologiske prosjektet til Arne Næss arbeider jeg ute i forskjellige landskaper og prøver å finne dypere meninger i naturen. Jeg bruker fotografi og tekst til å dokumentere det jeg føler, opplever og ser i mine møter med naturen. BA-prosjektet mitt tar utgangspunkt i min relasjon til et bestemt tre og et fjell, men også hvilken rolle fotografiet har i dag. I det siste har dagene mine gått ut på å skrive litt på bacheloroppgaven som skal leveres i april, lesning av forskjellig miljøfilosofi, skype med Oscar Hagbard og å forberede neste tur ut i et landskap.

Fra Peter Dean og Oscar Hagbards utstilling ”Del 4: Tåke” som skal vises på Galleri Blunk i Trondheim 20. mars.

Fra Peter Dean og Oscar Hagbards utstilling ”Del 4: Tåke” som skal vises på Galleri Blunk i Trondheim 20. mars.

Mens du gikk på Oslo Fotokunstskole laget du en utstilling sammen med medstudent Oscar Hagbard. Selv om Oscar nå går på kunstakademiet i Malmö, og du er i Bergen, har dere fortsatt et tett samarbeid hvor dere har utviklet flere utstillingsprosjekter sammen. Kan du si noe om samarbeidsprosjektene dere har gjennomført? Har medstudentene du møtte på Oslo Fotokunstskole vært viktig for deg under tiden på skolen og i ettertid?
Både for Oscar og meg var det rart å komme til hver vår kunsthøyskole hvor nesten ingen andre delte våre tanker og frustrasjoner rundt fotografiet. Det ble derfor naturlig å holde kontakten, ikke bare som venner, men også for å reflektere rundt kunst og fotografi. Begge tok nesten ingen bilder det første året og i løpet av det andre året fant vi ut at vi ville gjøre et større samarbeidsprosjekt, hvor vi kanskje kunne jobbe med bilder igjen. Dette resulterte i at vi bodde alene på en fyrstasjon i fire uker i fjor vår. Prosjektet var et forsøk på å se om det var mulig å komme nærmere naturen, både fysisk og psykisk. Det var viktig for oss å skape relasjoner til øya, havet, vinden annet som var der gjennom kroppslige opplevelser. Til nå har vi vist tre forskjellige deler av dette prosjektet, og har åpning av vår fjerde utstilling på Galleri Blunk i Trondheim 20. mars.

Jeg kan uten tvil si at Oscar har vært veldig viktig for utviklingen av mitt arbeid og prosess, både da vi gikk sammen i Oslo og særlig de siste årene. Vi planlegger nå et nytt samarbeidsprosjekt til sommeren og jeg håper vi kommer til å fortsette å jobbe sammen i årene fremover. Kanskje vi kommer til starte et galleri- og atelierfellesskap sammen, det hadde vært veldig stas. Som Oscar pleier å si til meg; vi er jo typ samme person.

Fra samarbeidsutstillingen ”Del 3: Tidevannet” mellom Peter Dean og Oscar Hagbard - ”Jag har nästan slutat att lägga märke till de fysiska förändringarna som sker på ön. Det har varit lågvatten väldigt länge så havet förändrar inte ön speciellt mycket. Inte ens den hårda vinden har kommit tillbaka.”

Fra samarbeidsutstillingen ”Del 3: Tidevannet” mellom Peter Dean og Oscar Hagbard – ”Jag har nästan slutat att lägga märke till de fysiska förändringarna som sker på ön. Det har varit lågvatten väldigt länge så havet förändrar inte ön speciellt mycket. Inte ens den hårda vinden har kommit tillbaka.”

Hvordan var overgangen fra Oslo Fotokunstskole til kunstakademiet?
Kunsthøyskolen i Bergen har en åpen og fri struktur, hvor du skaper din egen skolehverdag. Alle kurs, workshoper, forelesninger og professorer er tilgjengelig for alle – uansett hvilket medium du arbeider med. Det er nærmest ingenting som er obligatorisk og mulighetene er utallige. For meg var det spennende å plutselig få muligheten til å ta et kurs i gips- og støpeteknikker, eller lære meg å male, men allikevel desto mer forvirrende, og jeg mistet helt lysten til å arbeide med fotografi. Det var først i slutten av andre året jeg begynte å ta bilder igjen. Nå som jeg faktisk vet hva jeg vil gjøre, fungerer skolen veldig bra. Jeg tror det er viktig med friheten du får på KHiB som kan forberede en til å jobbe som selvstendig kunstner, men for mange er nok overgangen ganske brå om en kommer fra en skole med faste oppgaver og obligatorisk oppmøte som på OFKS.

Hva husker du best fra tiden på Oslo Fotokunstskole?
Når jeg ser tilbake på de to årene jeg gikk på OFKS, husker jeg spesielt godt den gode oppfølgingen vi fikk både når det gjaldt tekniske og kreative spørsmål, og ikke minst forelesningene i kunsthistorie. Dessuten var det tekniske utstyrsnivået særlig høyt, sammenlignet med andre høyskoler/akademier jeg kjenner til.

Se mer av Peter Deans & Oscar Hagbards arbeider på www.peterdean.no og www.oscarhagbard.com.

Stillbilde fra videoverk fra utstillingen ”Del 4: Tåke” som skal vises på Galleri Blunk i Trondheim 20. mars.

Stillbilde fra videoverk fra utstillingen ”Del 4: Tåke” som skal vises på Galleri Blunk i Trondheim 20. mars.

Oslo Fotokunstskole er for mange det første steget inn i høyere kunstutdanning. De siste årene har en rekke av våre studenter kommet seg gjennom de trange nåløyene ved norske og utenlandske skoler, blant andre Raisa Porsanger, Magne Lyngvær, Kamilla Langeland, Fatou M. Åsbakk, Øyvor Hansen Engen (Kunsthøgskolen i Oslo), Peter Dean, Michela Heim, Kristian Castro Hauge, Emil Larsen (Kunsthøgskolen i Bergen), Eskil Bast (Kunstakadamiet i Trondheim), Ragnhild Nøst Bergem (Den norske filmskolen, Lillehammer), Jonna Hägg, Carl Østberg, Øystein Erdal, Oscar Hagbard (Konsthögskolan i Malmö), Christian Tunge, Andrea Grundt Johns, Sebastian Cruz, Kine Kristoffersen, Yngvild Sæter (Akademin Valand, Gøteborg),  Erik Schumann-Olsen, Hildur G. Agustdottir (London College of Communication), Joakim Heltne, Matias Frisvold, Eivind Hansen (London College of Fashion), Eivind Nakken (Arts University Bournemouth).

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

SØKNADSFRIST 15. APRIL 2015.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

En kommentar om “Fra OFKS til Bergen

  1. Tilbaketråkk: Kunstens nye virkeligheter | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s