Fra OFKS til TV-skolen på Lillehammer

Stillbilde fra "På lånt tid".

Stillbilde fra dokumentaren «På lånt tid».

Ragnhild Nøst Bergem som gikk ut av Oslo Fotokunstskole i 2013 går nå på Den norske TV-skolen på Lillehammer. Vi har snakket med Ragnhild om hennes film «På lånt tid» som allerede er blitt vist på flere filmfestivaler, skolehverdagen i Lillehammer og tiden på Oslo Fotokunstskole:

Hvordan var overgangen fra Oslo Fotokunstskole til Den norske TV-skolen på Lillehammer?
Overgangen gikk fint; jeg hadde jo allerede blitt vant med å utarbeide og gjennomføre prosjekter, benytte meg av veiledning og å motta ris og ros. Men nå handler det jo utelukkende om film, om dokumentar. Ettersom jeg vet at det er dokumentar jeg ønsker å drive med, er jeg veldig glad for at jeg nå får spesialisere meg i faget. På samme måte som på Oslo Fotokunstskole har jeg muligheten til å få tett oppfølging fra lærere, og det benytter jeg meg absolutt av. En av de større overgangene er at jeg ikke lenger jobber alene med prosjekter. Som regissør utarbeider jeg idé og manus, men vi er gjerne 3-4 som jobber med produksjonen. Jeg opplever større press og ansvar, også tar det ganske lang tid å lage film!

Stillbilde fra "På lånt tid".

Stillbilde fra dokumentaren «På lånt tid».

Hvordan ser en typisk skoledag ut på linjen for dokumentarfilmregi?
Studiet er lagt opp til at vi gjennom et semester jobber med en større film som er vår eksamensoppgave. Som regissør er jeg med i hele prosessen; fra idé, research og manus, opptak, klipp og etterarbeid til ferdigstilt film. Vi er en liten klasse på 13 studenter (fordelt på regi, lyd og foto) som jobber i grupper. Det som er herlig med studiet er jo at vi lager film; så vi jobber veldig mye praktisk. I tillegg har vi øvelser, forelesninger, og mye veiledninger og diskusjon.

Før jul viste du filmen «På lånt tid» under kortfilmarrangementet Grønnskjerm. Hva handler filmen om, og hva har du jobbet med av skoleprosjekter så langt?
“På lånt tid” er et personportrett om familiefaren Pål Eikrem som lever et liv med den uhelbredelige nervesykdommen ALS. Han har kun øynene igjen å kommunisere med, resten av kroppen er lammet. Pål er fanget i sin egen kropp og er avhengig av hjelp døgnet rundt, men til tross for det har han valgt å forlenge livet sitt med respirator. Selv om sykdommens fysiske belastninger fører til at Pål kan ha tunge tanker, kaller han seg selv en ukuelig optimist. Filmen følger Pål i hverdagen som kamerat, sønn, ektemann og far.

”På lånt tid” ble mer aktuell enn jeg så for meg da ”Ice Bucket challenge for ALS” gikk som en farsott i mediebildet og på sosiale medier sommeren og høsten 2014. Langt flere ble bevisste på sykdommen og jeg opplevde en stor interesse for filmen. Den ble i den forbindelse plukket opp av VG+, og kan nå sees gratis på VGTV. Filmen har allerede blitt antatt og vist på festivaler, og den skal forhåpentligvis vises på flere ulike festivaler i tiden fremover.

I tillegg til noen mindre filmer, har jeg laget miljøportrettet ”Sammen”. I dokumentaren møter vi noen av beboerne i en landsby for psykisk utviklingshemmede. For øyeblikket arbeider jeg med en samfunnskritisk dokumentar som retter søkelyset på Osloskolen og det store fokuset på testing og måling der.

Stillbilde fra dokumentaren "På lånt tid".

Stillbilde fra dokumentaren «På lånt tid».

Du kom fra kunstskole men du går nå på filmskole hvor du fordyper deg i dokumentarfilm. Tror du at bakgrunnen fra fotografi- og kunstfeltet gir deg en annen innfallsvinkel til dokumentarfilm?
Ja, det tror jeg absolutt at jeg har; det har rett og slett vært gull å ha med seg de to årene på Oslo Fotokunstskole. For det første har jeg med meg det fotografiske blikket inn i mine nye arbeider. Jeg går en regilinje, men hadde for eksempel også foto selv i filmen ”På lånt tid”. Måten jeg tenker komposisjon, perspektiv og estetikk på er nok også annerledes enn hva flere andre gjør. Jeg gjorde jo en del dokumentariske prosjekt på OFKS, og har nå kunnet utvikle meg videre, og tror at innfallsvinkelen også er annerledes når det gjelder innhold.

Se kortfilmen «På lånt tid» her.

Ragnhild (f.v.), Pål og lydmann fra "På lånt tid".

Ragnhild (f.v.), Pål og lydmann fra «På lånt tid».

Oslo Fotokunstskole er for mange det første steget inn i høyere kunstutdanning. De siste årene har en rekke av våre studenter kommet seg gjennom de trange nåløyene ved norske og utenlandske skoler, blant andre Raisa Porsanger, Magne Lyngvær, Kamilla Langeland, Fatou M. Åsbakk, Øyvor Hansen Engen (Kunsthøgskolen i Oslo), Peter Dean, Michela Heim, Kristian Castro Hauge, Emil Larsen (Kunsthøgskolen i Bergen), Eskil Bast (Kunstakadamiet i Trondheim), Ragnhild Nøst Bergem (Den norske TV-skolen, Lillehammer), Jonna Hägg, Carl Østberg, Øystein Erdal, Oscar Hagbard (Konsthögskolan i Malmö), Christian Tunge, Andrea Grundt Johns, Sebastian Cruz, Kine Kristoffersen, Yngvild Sæter (Akademin Valand, Gøteborg), Eivind Nakken (Arts University Bournemouth), Erik Schumann-Olsen, Hildur G. Agustdottir (London College of Communication), Joakim Heltne, Matias Frisvold, Eivind Hansen (London College of Fashion).

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

SØKNADSFRIST 15. APRIL 2015.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

En kommentar om “Fra OFKS til TV-skolen på Lillehammer

  1. Tilbaketråkk: Kritisk blikk på Osloskolen | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s