Fotografiske blikk på arkivet

Fra utstillingen Album 31 på Fotogalleriet.

Fra utstillingen Album 31 på Fotogalleriet. Foto: Fotogalleriet

I utstillingen Album 31 har kunstnerne Sophy Rickett og Bettina von Zwehl tatt utgangspunkt i det fotografiske arkivet etter amatørfotografen og politikeren Sir Benjamin Stone (1838 – 1914). Vi har snakket om utstillingen med Kjersti Solbakken, vikarierende kunstnerisk leder ved Fotogalleriet:

Hva får publikum se i utstillingen?
Utstillingen består av arbeider av de to Londonbaserte kunstnerne Sophy Rickett og Bettina von Zwehl. Hovedverket er samarbeidsprosjektet Album 31 som vises i fire vitriner midt i rommet og som har gitt tittelen til utstillingen. I tillegg får man se to nyere arbeider som kunstnerne har arbeidet med individuelt som byr på en kontekstualisering av Album 31 og som også bidrar til å se prosjektet som et møtested mellom de to separate praksisene.

Album 31, page 4, Sophy Rickett & Bettina von Zwehl.

Album 31, page 4, Sophy Rickett & Bettina von Zwehl.

Miscellaneous, page 20, Sir Benjamin Stone Collection, Library of Birmingham

Miscellaneous, page 20, Sir Benjamin Stone Collection, Library of Birmingham.

I samarbeidsprosjektet Album 31 har de to kunstnerne tatt utgangspunkt i arkivet til Birmingham Library, nærmere bestemt det fotografiske arkivet etter den viktorianske fotografen Sir Benjamin Stone. Hva er dette for et arkiv og hvordan har de to kunstnerne jobbet videre med dette materialet?
Kunstnerne ble invitert til å gjøre et arbeid for Grain Photography Project og Birmingham Library. De fotografiske arkivene i Birmingham Library består blant annet av en samling fotografier produsert av den viktorianske fotografen og parlamentarikeren Sir Benjamin Stone. Stone etablerte en kompleks samling av omhyggelig kompilerte og katalogiserte album. Et av disse albumene ble kalt ”Album 31” og i dette spesielle albumet samlet han fotografiene han ville beholde, men som ikke passet inn i noen av de eksisterende indekskategoriene som resten av samlingen var strukturert etter. I album 31 plasserte han bildene etter egne kriterier hvor ulike tema, prosesser og tidsrammer kunne sameksistere i uventede forhold. Rickett og von Zwehl ble interessert i motivene i Stones album 31 og hvordan de tilsynelatende tilfeldige sammenstillingene kan være både produktive og fylt med mening. I deres eget prosjekt undersøker kunstnerne hvordan Stones ellers strukturerte tilnærming styrt av intensjon og mening blir forstyrret av betingede og delvis ubevisste forhold. Ved å bruke Stones album som referansepunkt har kunstnerne iverksatt en gjennomgang av sine respektive kunstneriske produksjoner og prosjektet har gitt kunstnerne muligheten til å gjenbruke materiale som av ulike årsaker ikke har ”passet inn”. Tidligere refuserte arbeider blir hentet frem igjen og får et nytt liv som kunst.

Fra utstillingen Album 31 på Fotogalleriet. Foto: Fotogalleriet

Fra utstillingen Album 31 på Fotogalleriet. Foto: Fotogalleriet

I tillegg til prosjektet Album 31 viser dere nye arbeider fra begge kunstnerne, Sophy Ricketts «The Death of a Beautiful Subject» og Bettina von Zwehls «Laments». Hva går disse prosjektene ut på?
Von Zwehls prosjekt Laments ble utviklet under en fem-måneders residency ved Freud Museum London i perioden 2013/2014. Arbeidet markerer på mange måter en ny retning i von Zwehls tilnærming til portrettet. Motivene er kvinner, avfotografert som silhuetter, i en serie tradisjonelle profiler som også kjennetegner kunstnerens tidligere arbeider. Von Zwehl har latt hver person finne sin egen positur og på denne måten kan man oppleve at serien får større flyt og spontanitet. Kvinnene bærer hodeplagg som forvrenger hodeformen deres, som om de ble formet i leire. Sophy Ricketts arbeid The Death of a Beautiful Subject er et prosjekt som utforsker forholdet mellom fotografi, materialitet, hukommelse og naturens verden. Med utgangspunkt i et utvalg amatørbilder av sommerfugler, fotografert av hennes pensjonerte far, som hun ikke har hatt kontakt med på mange år, utforsker Rickett noen av grensene som er knyttet til forpliktelse, samarbeid, opphav og eierskap. Verket består også av en tekst som kunstneren har skrevet, hvor historien beveger seg både bakover og fremover i tid. På denne måten skaper kunstneren en fragmentert kronologi som manifesterer en dyp følelse av subjektivitet.

Sophy Rickett - The Death of a Beautiful Subject, 2014.

Sophy Rickett – The Death of a Beautiful Subject, 2014.

Hva annet vil publikum få se på Fotogalleriet i løpet av våren?
Neste utstilling på Fotogalleriet blir den årlige Vårutstillingen som i år består av arbeider av kunstnerne Damir Avdagic, Jeanette Christensen, Pål Henrik Ekern, Bjørn Erik Haugen, Vegar Moen og Randi Nygård. Utstillingen åpner torsdag 21. mai og da vil også Fotokunstprisen fra BKH – Bildende Kunstneres Hjelpefond deles ut.

Bettina von Zwehl -  Laments, Part8, 2014.

Bettina von Zwehl – Laments, Part 8, 2014.

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

SØKNADSFRIST 15. APRIL 2015.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s