Fotografisk nærvær og distanse

Tom Sandberg - Untitled, 2007, 140 x 210 cm, Courtesy: Tom Sandberg Estate.

Tom Sandberg – Untitled, 2007, 140 x 210 cm, Courtesy: Tom Sandberg Estate.

Denne uken fylles begge overlyssalene på Kunstnernes Hus med verk av fotograf og kunstner Tom Sandberg. Med utstillingen Diptyk vil kuratorene Ida Kierulf og Sune Nordgren vise andre sider av Sandbergs produksjon enn bare de kjente og kjære favorittene. Vi har snakket med Kierulf om utstillingen som er den første store utstillingen av Sandbergs arbeider etter kunstnerens bortgang i fjor:

Tom Sandberg har et rikt og variert kunstnerskap, hva har dere valgt å vektlegge?
Vi har ikke ønsket å lage en minneutstilling, det er fortsatt kort tid siden Sandberg døde og mye er fortsatt uavsluttet og uavklart. Overlyssalene på Kunstnernes Hus, med sitt naturlige lys og sine klassiske proporsjoner, var imidlertid et ønskemål for Sandberg de seneste årene, og prosessen mot en utstilling her var allerede igangsatt før han gikk bort. Vi har derfor ønsket å gjøre en utstilling i Sandbergs ånd som både er subjektiv og konfronterende, ikke konkluderende. Vi har kanskje valgt bort en del av de absolutte favorittene fremfor et utvalg som vi håper både kan overraske og glede alle som har et forhold til Sandberg. Noen av motivene vi viser er jeg ganske sikker på at aldri har blitt stilt ut før; vi har kommet over flere små skatter hjemme hos venner av Tom.

Tom Sandberg - Untitled (Fly over skyer), 2010, Courtesy: Tom Sandberg Estate.

Tom Sandberg – Untitled (Fly over skyer), 2010, Courtesy: Tom Sandberg Estate.

Har det vært en utfordrende prosess å gjøre utvalget til utstillingen?
Grunnstammen i utstillingen er bildene fra Sandbergs utstilling på MOMA P.S.1 i  New York i 2007, utover det har vi kunnet velge i et stort og rikt materiale innlånt fra både museer og private samlere. Selv hadde jeg gleden av å bli kjent med Tom da jeg arbeidet som kunstnerisk leder på Fotogalleriet, som han jo selv grunnla i sin tid. Sandberg kom ofte innom og var alltid interessert, nysgjerrig og empatisk, og engasjerte seg sterkt for yngre fotografer. Det har vært en veldig fin prosess, og gjennom å besøke private samlere og venner av Tom som vi har lånt bilder av, har jeg lært ham å kjenne på en ny måte. Man opplever at han var en høyt elsket person som både hadde lys og mørke i seg. Samarbeidet med kurator Sune Nordgren, som både var en samarbeidspartner og nær venn av Tom gjennom mange år, har også vært dynamisk og lærerikt.

I en tekst som følger utstillingen står det at tittelen Diptyk er valgt for å understreke dualiteten i Sandbergs kunstnerskap. Kan du utdype denne dualiteten?
Utstillingens tittel springer nettopp ut av dualiteten som vi opplever preget Sandberg både som kunstner og menneske. På den ene siden det konfronterende, henvendende og kommunikative, som for eksempel gjenspeiler seg i de mange frontale portrettene med sitt intense fysiske nærvær, på den andre siden det bortvendte, melankolske og distanserte, som i alle de ryggvendte menneskefigurene i diffuse landskap, ofte fotografert som skygger eller refleksjoner i et vindu eller et speil, eller gjemt bak mørke briller eller hår. Dualiteten kommer også frem på andre måter, i spenningen mellom nærvær og fravær, lys og mørke, som preget alle Sandbergs fotografier. I utstillingen har vi ønsket å fremheve dualiteten i Sandbergs fotografier gjennom å spille disse motsetningene opp mot hverandre i Kunstnernes Hus’ karakteristiske speilvendte saler.

Tom Sandberg - Untitled, 2005, 185 x 122 cm, Courtesy: Tom Sandberg Estate.

Tom Sandberg – Untitled, 2005, 185 x 122 cm,
Courtesy: Tom Sandberg Estate.

I samme tekst står det at Sandbergs fotografier har inspirert en hel generasjon norske billedkunstnere og fotografer. Hvordan vil du beskrive Sandbergs bidrag til billedkunstfeltet?
Jeg tror egentlig bare jeg vil oppsummere det på denne måten: Tom Sandberg var en kompromissløs, sta og uhyre konsekvent kunstner, som aldri bøyde av for trender og stiler, men som gjennom hele sitt virke sto fast ved et rendyrket fotografisk språk med en unik formbevissthet og en helt særegen form for visuell innlevelse og oppmerksomhet, som gjør at man aldri glemmer bildene hans.

Vil det bli utgitt en publikasjon i forbindelse med utstillingen?
Redaktør Nina Strand og kunsttidsskriftet Objektiv har laget et spesialnummer viet Tom Sandberg og arven etter ham i samarbeid med Kunstnernes Hus. Med et bredt utvalgt av bidragsytere fra ulike fagfelt reflekterer utgivelsen nettopp den sterke innflytelsen Sandberg har hatt på den norske kulturscenen.

Utstillingen Diptyk åpnes fredag 24.04. klokken 19:00 av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit og er åpen til og med 14.06.  Les mer om Tom Sandberg i artikkelen «Arven etter Sandberg«.

Tom Sandberg - John Cage, 1985, 180 x 120 cm, Courtesy: Tom Sandberg Estate.

Tom Sandberg – John Cage, 1985, 180 x 120 cm, Courtesy: Tom Sandberg Estate.

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s