Ferieidyllens ruin

Dag Nordbrenden - Pool

Dag Nordbrenden – Pool

Ved å rette kamera mot et havarert byggeprosjekt for ferieboliger for nordmenn i Brasil vil Dag Nordbrenden utforske økonomisk depresjon og arkitektonisk kollaps. Vi har snakket med Nordbrenden om utstillingen Condominium som vises på Akershus kunstsenter ut denne uken.

Hva viser du i utstillingen?
Jeg viser bilder fra et prosjekt i Brasil. Over en tre års-periode har jeg fotografert et stort, norsk utbyggingsfelt for ferieboliger i den nordøstlige regionen Rio Grande de Norte. Kystområdene sør for Natal er et sted hvor norske penger har funnet veien, der utbyggingen av leilighetskomplekser forbeholdt nordmenn blomstret et sted på midten av 00-tallet. Byggeprosjektet som er mitt hovedfokus stanset opp i 2008 som følge av finanskrise og hvitvaskingsskandaler som ble behørig omtalt i norske medier. Bildene reflekterer økonomisk depresjon og arkitektonisk kollaps, der ferieidyll er forvandlet til gold ødemark. Utstillingen viser et estetisert bilde av uoppfylte drømmer.

Dag Nordbrenden - Bed

Dag Nordbrenden – Bed

Utstillingen bærer tittelen Condominium, hva spiller denne på?
Tittelen henspiller på det latinske ordet for andelsleiligheter i et større boligkompleks.

Hva er det som fascinerer deg ved disse halvferdige fritidsleilighetene?
Jeg ble nyssgjerrig da jeg kom over disse store betongkonstruksjonene på en busstur til landsbyen Tabatinga. Det som umiddelbart vekket interessen min var det tidsmessig ubestemmelige ved denne massive arkitekturen som fremstår som både forfallen og uferdig på samme tid. I dag står anlegget der som en spøkelsesby uten spøkelser. Jeg tror jeg har villet besjele stedet, som en enslig innbygger som hjemsøker et utopia. Jo mer tid jeg tilbrakte på området, desto flere aspekter fant jeg interessant å ta tak i; arkitekturen, prospektbildene som var ment å lokke norske statsborgere til å investere, dyrelivet som har flyttet inn, osv.

Dag Nordbrenden - Faded Prospect Poster

Dag Nordbrenden – Faded Prospect Poster

I tillegg til bildene av ferieleilighetene viser du også landskapsfotografier. Kan du si noe om disse?
Jeg hadde lyst til å inkludere noen bilder av landskaper fra utsiden av murene rundt ferieanlegget, og endte opp med å vise fotografier jeg har tatt av vulkanstein langs stranda. På en måte speiler disse det havarerte anlegget; som en slags naturens arkitektur som også har en tilsvarende tidløs karakter. De to elementene bekrefter kanskje hverandre, samtidig som de nuller hverandre litt ut. Som mytologiske landskaper minner de meg om Kittelsen, men gir også assosiasjoner til månelandskaper. Jeg har ønsket å få fram forføreriske kvaliteter som inviterer tilskueren til å hallusinere.

UTSTILLINGEN CONDOMINIUM VISES PÅ AKERSHUS KUNSTSENTER TIL OG MED 16. MAI.

Dag Nordbrenden - Buzios Rocks, Low Tide

Dag Nordbrenden – Buzios Rocks, Low Tide

Dag Nordbrenden - XX

Dag Nordbrenden – XX

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

En kommentar om “Ferieidyllens ruin

  1. Tilbaketråkk: Fragmenterte kropper, ferieidyll i kollaps, polsk dystopi og en gammel mann | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s