Fra OFKS til Gøteborg

Andrea Johns –Speilmosaikk 2. Installasjonsbilde fra avgangsutstillingen på Röda Sten Konsthall.

Andrea Grundt Johns – speilmosaikk 2. Installasjonsfotografi fra avgangsutstillingen på Röda Sten Konsthall.

Da Andrea Grundt Johns gikk ut fra Oslo Fotokunstskole slapp hun ikke bare gjennom det trange nåløyet til juryen på Akademin Valand i Gøteborg, hun fikk i tillegg starte direkte på skolens andreår. To år senere har hun nå fullført sin bachelor i fotografi. Vi har snakket med Andrea om avgangsprosjektet, skolen og tiden på Oslo Fotokunstskole:

Gratulerer med fullført bachelorgrad fra Akademin Valand på Göteborgs Universitet! Hvordan føles det å være ferdig?
Tusen takk! Ganske deilig egentlig, den siste perioden har vært veldig intensiv, men det er også veldig spennende, hva skjer nå liksom!

Akademin Valand er den eneste høyere utdanningsinstitusjonen i Skandinavia med en egen linje hvor det fokuseres på kunstnerisk fotografi. Hvorfor ønsket du å spesialisere deg i fotografi, og hva har du gjort under årene du har gått på skolen?
Selv om sluttresultatet av mine arbeid som oftest ikke ender i “tradisjonelle fotografier”, jobber jeg som regel alltid ut i fra et fototeoretisk perspektiv. Valand har gitt meg muligheten til å fordype meg i nettopp dette, og er et bra sted å få tilgang på god kompetanse innen fotokunst, både fra ansatte og medstudenter.

Under tiden i Gøteborg har jeg fått bedre forståelse for mitt eget arbeid og utviklet to forskjellige spor. Med tilgang på trykkeri i kjelleren har jeg jobbet en god del med fotografiet i bokformat, ved siden av fotoinstallasjonene mine. Siden HFF (gamle høgskolen for fotografi) slo seg sammen med Akademin Valand (kunstakademiet) har vi fått tilgang på deres ressurser også. Det har vært til hjelp når jeg har jobbet mer skulpturelt med fotografiet.

Andrea Johns – Sjakten (1:7,5) . Installasjonsbilde fra avgangsutstillingen på Röda Sten Konsthall.

Andrea Grundt Johns – Sjakten (1:7,5) . Installasjonsbilde fra avgangsutstillingen på Röda Sten Konsthall.

 

I vinter hadde du og Jonna Hägg, som er student ved Kunsthögskolan i Malmö, og som du gikk sammen med på Oslo Fotokunstskole, en duoutstilling i Bergen. Kan du fortelle litt om denne utstillingen og hvordan dere kom på sporet av å jobbe sammen?
Jonna tok kontakt med meg i slutten av november, rett før søknadsfristen til Galleri Fisk, og lurte på om jeg ville søke sammen med henne. Jeg hadde akkurat hatt en soloutstilling på et av Valands gallerier, Jonna hadde sett noe av mine arbeid der og tenkte det kanskje kunne passe med hennes pågående prosjekt. Så vi bestemte oss for å søkte sammen og det ble til utstillingen a reflection is created when reflected upon som ble vist i Bergen i februar. Jonna stilte ut noen sterkt beskårne fotografier av spor av kropp og bevegelse, og jeg stilte ut prototypene til halvkuben & pyramiden, som siden ble en del av mitt eksamensarbeid.

Det var virkelig moro og lærerikt å jobbe så tett på en annen og å få utvikle arbeidene og utstillingskonseptet sammen. Vi har begge to satt stor pris på at vi har holdt kontakt siden vi sluttet på OFKS, og vi utelukker ikke at vi kan komme til å samarbeide igjen.

Før du startet i Gøteborg gikk du to år på Oslo Fotokunstskole. I hvilken grad opplever du at skolen forberedet deg for videre høyere studier?
Jeg fikk jo, på grunn av de to årene på OFKS, starte direkte på andre året på bacheloren, så ja, det var virkelig to lærerike år på OFKS som ga meg et godt grunnlag både teknisk og teoretisk – og ikke minst fremtidige kollegaer og samarbeidspartnere!

Fra duoutstillingen a  reflection is created when reflected upon med Andra Johns og Jonna Hägg på Galleri Fisk i Bergen.

Fra samarbeidsutstillingen a reflection is created when reflected upon av Andra Grundt Johns og Jonna Hägg på Galleri Fisk i Bergen.

I forbindelse med avgangsutstillingen har dere jobbet med eksamensprosjekt og levert en skriftlig tese. Hva har du gjort til ditt avgangsprosjekt?
Det siste året har jeg blitt mer og mer interessert i tomhet. Tomhet som et grep for å forsterke oppmerksomheten, tilstedeværelsen, sansene våre, da spesielt synet.

Utgangspunktet for mine verk på eksamensutstillingen, og for mitt essay, Det ikkefikserte fotografiet, er en sterk nysgjerrighet og undring over hva og hvordan vi ser: “Do I see because I have already seen – or does seeing lead to blindness?”

Röda Sten Konsthall stilte jeg ut tre installasjoner i forskjellig reflekterende materiale, halvkuben & pyramiden, speilmosaikk 1 & 2 og den stedsspesifikke installasjon sjakten (1:7,5) (miniatyrmodell av en av sjakten i taket på kunsthallen). Jeg jobbet ut i fra tanken om at speilbildet er et ikkefiksert fotografi, og med forholdet mellom speil og fotoapparat / speilbildet og fotografier. Et eksempel er speilmosaikk 1 & 2 hvor jeg ser på en speilmosaikkbit som en pixel. Hver mosaikkbit inneholder mengder med informasjon og sammen konstruerer de et større bilde. Hver bit gjengir en “perfekt” speiling men i motsetning til pixelen blir helheten stykket opp og informasjonen forskjøvet.

Andrea Johns −halvkuben & pyramiden. Installasjonsbilde fra avgangsutstillingen på Röda Sten Konsthall.

Andrea Grundt Johns − halvkuben & pyramiden. Installasjonsfotografi fra avgangsutstillingen på Röda Sten Konsthall.

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

En kommentar om “Fra OFKS til Gøteborg

  1. Tilbaketråkk: Fra fotoskole i Oslo til utstilling i Gøteborg | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s