En visuell ustemt symfoni

Marius Eriksen, fra prosjektet "Going Nowhere Faster Than You".

Marius Eriksen, fra prosjektet «Going Nowhere Faster Than You» som vises på Noplace.

Oslo Fotokunstskoles eks-studenter Marius Eriksen og Kim Nielsen sammenstiller ensomme menn i dystopiske byrom med en nattlig underbevisst reise i psykogeografi. Se resultatet når de sammen stiller ut på Noplace i helgen. Vi har snakket med Marius og Kim om utstillingen, avgangsprosjektene deres og et vennskap mot alle odds:

Gratulerer med utstillingen, det er ikke alle forunt å få vise arbeidene sine på et toneangivende visningsrom som Noplace, rett ut fra skolebenken. Hva får publikum se i utstillingen?
Takk for det! Publikum vil få se prosjekter som vi har jobbet med det siste året på Oslo Fotokunstskole, som også ble stilt ut på avgangsutstillingen på Galleri IKM i starten av juni. Men denne gangen vil det bli vist et større utvalg i et annet format.

Kim Nilsen, fra prosjektet ”No Exit / Huis Clos” som vises på Noplace.

Kim Nilsen, fra prosjektet ”No Exit / Huis Clos” som vises på Noplace.

I utstillingens pressemelding er det bilder fra avgangsprosjektene deres fra Oslo Fotokunstskole. Kan dere fortelle litt om disse prosjektene?
Marius’ prosjekt «Going Nowhere Faster Than You» tar utgangspunkt i Guy Debord og de franske Situasjonistenes begrep dérive. Dérive blir beskrevet som en ikke-planlagt reise gjennom det urbane landskapet, der byrommets arkitektur og geografi ubevisst skal lede den reisende med et mål om å oppdage en helt ny og autentisk opplevelse. Jeg har gått ut på nattestid, og brukt kamera og blitz som et middel for å oppdage nye opplevelser, samtidig som det skapes en situasjon som kun kan oppleves i fotografiet.

Kims prosjekt ”No Exit / Huis Clos”, er en serie dokumentariske fotografier som i all hovedsak skildrer eldre ensomme menn i et dystopisk bymiljø. Det skal ikke være meningen å fremstille disse skikkelsen som stusselige, men heller fremkalle empati på en noe humoristisk måte, ettersom det er mange hverdagslige motiver. Det handler blant annet om universelle eksistensielle temaer, som alderdom, ensomhet og fremmedgjøring fra naturen.
Selv har Kim forskjellige refleksjoner rundt enkelte bilder og serien som helhet, men han synes ikke det er nødvendig å utdype dette noe mer for publikum.

Marius Eriksen, fra prosjektet "Going Nowhere Faster Than You" som vises på Noplace.

Marius Eriksen, fra prosjektet «Going Nowhere Faster Than You» som vises på Noplace.

Samtidig som dere har klare fellestrekk i hvordan dere arbeider er det også tydelige ulikheter i arbeidsform som lar seg spore i verkene. Dere arbeider f.eks. begge med en snapshot-orientert form for utvidet gatefotografi, men der de sylskarpe svart-hvitt bildene til Marius ofte vektlegger steders latente spenninger og psykogeografi, viser Kims kornete fargebilder enslige isolerte menn, omgitt av et distanserende bybilde. Hvordan tror dere at disse ulike prosjektene vil fungere sammen i utstillingen?
Prosjektene har både store forskjeller og likhetstrekk, men vi tror at disse to prosjektene sammen kan oppleves som en fordelaktig symbiose der to forskjellige uttrykk opphøyes til en høyere enhet, som en slags visuell, ustemt symfoni. Våre tilnærminger er ganske forskjellige, men de tilhører ikke den tvetydige og ambivalente iscenesettelsestrenden som har tatt over fotokunstscenen i nyere tid. Det er kanskje dette som gjør det interessant.

Kim Nilsen, fra prosjektet ”No Exit / Huis Clos” som vises på Noplace.

Kim Nilsen, fra prosjektet ”No Exit / Huis Clos” som vises på Noplace.

Er utstillingen en fortsettelse av et samarbeid som dere vil utvikle videre, og i så fall, i hvilken form?
Denne utstillingen er strengt tatt ikke et samarbeidsprosjekt, men heller en sidestilling av to prosjekter med forskjellig tilnærming til det samme mediet. Men et framtidig samarbeid skal man ikke se bort ifra kan skje, men hvordan dette vil manifestere seg gjenstår å se. Etter at jeg og Kim fant hverandre i den Weltschmerzske misnøyen vi opplevde på studieturen i Berlin så har vi delt et vennskap mot alle odds!

UTSTILLINGEN VIRGULE VISES PÅ NOPLACE FREDAG 26.06. TIL OG MED SØNDAG 28.06.
VERNISSASJE: FREDAG 26.06. 20:00-23:00.
UTSTILLINGEN ER ÅPEN 14-17 LØRDAG OG SØNDAG.

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s