Hva er fotokunst?

Fra studentutstilling på Oslo Fotokunstskole

Fra studentutstilling på Oslo Fotokunstskole

Du tenker kanskje at fotografi i seg selv er kunst? Er et reklamebilde eller et portrettbilde et kunstnerisk uttrykk?

Fotokunst handler om å finne sin egen personlige uttrykksform innen fotografi. Enten det det er snakk om et landskapsbilde, et portrett, en iscenesatt situasjon eller et stillebenoppsett er det ofte tankene bak bildet, innholdet og tematikken som er med på å gjøre et bilde kunstnerisk interessant.

Å lage fotografisk kunst handler naturligvis om å lage bilder, men det handler minst like mye om å reflektere kritisk rundt egne valg og jobbe med sammensatte tematiske problemstillinger.

Fotografi fikserer øyeblikkene
Du vandrer nedover gaten, i takt med musikken i ørene. Rundt deg er det visuelle inntrykk så langt øyet kan se. Som student på Oslo Fotokunstskole lærer du å utvikle et fotografisk blikk for å omstille inntrykkene til fotografier som er interessante for et bredere publikum.

Bilder har en egen evne til å vekke følelser i oss. Har du vært ute og reist vil du alltid huske ferien når du mimrer deg tilbake gjennom bildene.

Montering av studentutstilling på Oslo Fotokunstskole.

Montering av studentutstilling på Oslo Fotokunstskole.

Stillbilde satt i sammenheng
Hver dag er det mye som stjeler vår oppmerksomhet. Vi omsluttes av bildekultur. Enten vi tenker over det eller ikke blir vi servert reklamebilder på nett, på gaten, som reportasjebilder i aviser og magasiner, på plateomslag etc. Et fotografi alene er ikke nødvendigvis selvforklarende, og må tolkes og sees i en større sammenheng. Det er avgjørende å være i stand til å lese bilder for å skape egne bilder. På Oslo Fotokunstskole bruker vi derfor mye tid på å lese, analysere og snakke om bilder, blant annet for å utvikle et vokabular for å kunne forstå bildene som omgir oss.

Forståelsen av hva fotokunst er
Mens motefotografier ofte er laget for å skulle forstås på et brøkdels sekund, krever fotokunst i likhet med all annen kunst tid og fordypning. Tid til å fordøye inntrykkene for å kunne tolke hva bildet forteller deg. Derfor har Oslo Fotokunstskole stort fokus på forståelse av estetikk og bildespråk. Her er målet å utvikle ditt eget kunstneriske bildespråk gjennom forståelse av samtidskunst. På skolen blir du introdusert for kunstnere som arbeider med fotografi som uttrykksform, enten ved selvpresentasjoner fra kunstnerne som hver uke besøker, når vi besøker utstillinger eller i forelesninger.

Forstå verden gjennom bilder

Det er viktigere enn noen gang å kunne lese bilder for å forstå verden vi lever i. Som student på Oslo Fotokunstskole trener du opp synssansen med fokus på bildespråk og estetikk, teknikk og kunsthistorie. Etter to år har du evnen til analysere egne og andres bilder, du har vokabularet for å skrive og snakke om egne og andres kunstneriske prosjekter og du har utviklet et selvstendig fotografisk billedspråk. Kunnskapen du opparbeider deg under to år på Oslo Fotokunstskole kan brukes i en rekke sammenhenger og undervisningen har overføringsverdi til andre visuelle og estetiske fag.

Det handler om et våkent blikk
Å leve av å lage bilder handler om å ha et våkent blikk for alt som skjer rundt deg. Du må selv finne din egen motivkrets og utvikle din egen kunstnerisk tematikk for å nå frem til avgjørende øyeblikket i det du knipser bildet. I det bildet er tatt har du for alltid bevart et øyeblikk. Uavhengig av hvilken type fotograf du ønsker å bli, er det avgjørende å kunne lese og forstå bilder.

Ønsker du å vite mer om fotokunst ta kontakt med oss.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s