Hvorfor lære analog foto?

På Oslo Fotokunstskole lærer du å fremkalle din egen film.

På Oslo Fotokunstskole lærer du å fremkalle din egen film.

Er du interessert i å lære håndverket bak fotografi? Analog foto er for deg som er interessert i fagets tradisjonelle håndverk, og som ønsker en dypere forståelse av teknikken bak hvordan bilder fremstilles. Selv om mange fotografer jobber digitalt, vil det å lære seg begge teknikkene gi deg et fortrinn som fotograf. Fordel ikke å se bildene

Hvorfor bruke et analogt kamera med film når du kan fotografere digitalt? Med digital teknikk kan du ta hundrevis av bilder, der sluttarbeidet gjøres foran en dataskjerm. Med analog foto går du inn i fagets håndverkstradisjoner ved å fremkalle din egen film og ved å fremstille dine egne papirbilder i mørkerom.

Med analog kamera har du ikke mulighet til å se bildene underveis, og det kan faktisk være fordel. Dette avkrever en større grad av oppmerksomhet og du må være dedikert til motivet på en helt annen måte enn med et digitalt kamera, der du får en bekreftelse på om jobben er gjort før “filmrullen fremkalles”.

Gruppeundervisning i mørkerommet på Oslo Fotokunstskole.

Gruppeundervisning i mørkerommet på Oslo Fotokunstskole.

Gir deg grunnlaget du trenger

Hos Oslo Fotokunstskole mener vi at å lære analog fototeknikk gir deg grunnlag for å eksperimentere og tenke fritt rundt ditt eget kunstneriske uttrykk. Det gjør deg kort og godt bedre rustet som digital fotograf. Som student på Oslo Fotokunstskole har du tilgang til mørkerom i svart-hvitt og farge hele døgnet, på linje med resten av skolens utstyr.

Analogt og digitalt samspill

Allerede på skolens første semester starter undervisningen i analog teknikk. I undervisningen av analog foto vektlegger vi kamerateknikk, lysmåling, fremkalling av sort-hvitt og farge i mørkerom, studiofotografering og lyssetting. I skolens andre år bygges det videre på grunnkunnskapen fra første år med etterbehandling i Photoshop, videoredigering i Adobe Premiere, digital fotobok i InDesign, digital print, skanning og digital kamerateknikk. På Oslo Fotokunstskole er vi opptatt av å ha en naturlig progresjon fra analog og digital fotografi, og at begge teknikkene er viktige for å få en dyp forståelse for faget. Alle skolens lærere som underviser i tekniske fag er profesjonelle fotografer.

Fra workshop i alternative fototeknikker på Oslo Fotokunstskole.

Fra workshop i alternative fototeknikker på Oslo Fotokunstskole.

Fornyet interesse for håndverket
Det er ikke til å stikke under en stol at verden er blitt digitalisert, og det har også fotoyrket. Til tross for endringene er det tradisjonelle håndverket nå kanskje mer relevant enn noen gang, og det er en sterk fornyet interesse blant kunstnere for å jobbe med tradisjonelle håndverksteknikker. Ved å fotografere på film blir du tvunget til å lære deg kamerateknikk, og du har ikke mulighet til å etterbehandle eller slette dårlige bilder. Denne motstanden i mediet vil gjøre deg til en mer oppmerksom fotograf.Bli en bedre fotograf

I dag gjøres mye av fotografens jobb i etterkant ved datamaskinen, og det er enklere enn noen gang å rette opp feil som er begått under fotograferingen. Ved analog fotografering er det avgjørende å få et godt negativ. Det er mindre slingringsmonn for feil og det kreves bedre planlegging og mer kunnskap. Dette er kunnskap som er overførbar til digital fotografering, og som gjør deg til en bedre fotograf.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s