Et nytt utsnitt fra hardcore-scenen

 

Marius Eriksen lanserer siste utgave av fanzinen Anomi på det nye visningsrommet Nag.

Marius Eriksen lanserer siste utgave av fanzinen Anomi på det nye visningsrommet Nag.

I fanzinen Anomi dokumenterer Oslo Fotokunstskoles eks-student Marius Eriksen hardcore-scenen i Oslo. Denne uken lanserer han den femte utgaven av fotozinen på det nye visningsrommet Nag. Vi har snakket med Marius om den nye publikasjonen og hva han forsøker å fange med kamera når han fotograferer på konsert:

Gratulerer med femte utgave av fanzinen Anomi, med tittelen Anomi 4 1/2. Er det noen særskilt grunn til at du har gått over til halv nummerering denne gang? Hva får leserne se i den siste utgaven?
Takk for det. Grunnen til halv nummereringen er at jeg føler at jeg ikke har vært en like aktiv konsertgjenger som jeg har vært tidligere. Noe som er litt synd ettersom det har vært en vanvittig oppblomstring av gode konserter i Oslo det siste året. Men sånn er det vel når byrden av voksentilværelsen banker på døra og starter å slite ut den ungdomsfulle energien man en gang hadde.

Selv om jeg har  tatt godt over 500 bilder, redigert det ned til 140 for så å ende opp med 38 bilder i fanzinen, så føler jeg at denne utgaven er noe amputert. Jeg har jo sverget at hver utgivelse er den siste, så på den måten fungerer den halve nummereringen også som et slags memento mori, samtidig som det er ambivalent nok til at til det kan komme flere utgivelser. Alle veier fører mot en slutt, men kanskje Anomi-serien tar en ny form som noe litt annet enn konsertfoto i fremtiden, det vil tiden vise.

I denne utgaven vil leserne få et utsnitt av de bandene som har preget Oslo-scenen det siste året. Jeg føler kanskje jeg ikke har favnet like bredt som det jeg ofte prøver å gjøre, men jeg har heller prøvd å  jobbe etter klisjeen kvalitet fremfor kvantitet.

Modern Love, fra fanzinen Anomi 4 1/2.

Modern Love, fra fanzinen Anomi 4 1/2.

Anomi 4 1/2 skal lanseres på det nye stedet Nag i Schweigaardsgate 88 torsdag 6. august. Hva er Nag for et sted og hva skal skje på lanseringen?
Nag er et nyoppstartet sted som Håvard Krokedal, Pernille Øiestad Myrvold og Henrik Øiestad Myrvold driver. Profilen til Nag er for øyeblikket litt vag, men planen deres er at Nag skal fungere som et galleri, konsertlokale, plate- og bruktbutikk. Det er et veldig godt tiltak, og jeg synes det er veldig moro at jeg får være den første som stiller ut der.

På lanseringen vil det være salg av fanzinen, bilder på vegg, bra musikk, drikke og god stemning. Kanskje en tale? Hvem vet.

Strukturell Vold, fra fanzinen Anomi 4 1/2.

Strukturell Vold, fra fanzinen Anomi 4 1/2.

Et gjennomgående trekk ved konsertbildene i Anomi er tilstedeværelse, ved at man som betrakter nærmest føler at man står på scenen og lukter svetten til resten av bandet. Kan du si noe om hvordan du jobber når du fotograferer på konsert og hva du forsøker fange i bildene?
Jeg prøver som oftest å være så tett på bandene som mulig uten å være for pågående, eller så ser jeg det hele litt an med tanke på hvordan band det er som spiller. Alle band har et forskjellig uttrykk så jeg prøver å tilpasse meg situasjonen. Jeg ønsker heller ikke å være noen «stage potato» og ødelegge konsertopplevelsen til andre, så det er jo et godt utgangspunkt at jeg er en nokså anonym type. Da jeg først startet ville jeg bare dokumentere bandene som spilte uten å legge noe særlig tanke i situasjoner som oppstår eller bandenes uttrykk, men etter hvert har jeg prøvd å legge mer vekt på akkurat det. I denne nye utgivelsen har jeg tatt med noen bilder som bare er små detaljer og flyktige øyeblikk som man ikke legger merke til som bare oppstår i en konsertkontekst, noe som jeg føler utvider hele prosjektet litt mer.

Cool, fra fanzinen Anomi 4 1/2.

Cool, fra fanzinen Anomi 4 1/2.

Du har tidligere sagt at hver utgivelse er en prosess der du stadig prøver å finne den rette utformingen for fanzinen. Begynner du å nærme deg målet, eller er fanzinen fremdeles i konstant endring?
Fanzinen er fremdeles i konstant endring. Jeg ser utformingen av fanzinen likt som den blinde Jarlen av Gloucester fra Shakespeares Kong Lear ser verden, jeg ser den følende.

Jeg kommer nok ikke til å finne en fast mal til utformingen, nye prosesser byr på nye utfordringer som igjen kan gi et nytt resultat. Men utformingen av den nye utgivelsen er heller ikke grensesprengende ny eller annerledes. Denne gangen føler jeg at jeg har gått tilbake hvordan den første utgivelsen var, og strippet bort litt mer. Og ettersom jeg ser på denne utgivelsen som den siste, så har det hele en slags fin sirkelkomposisjon. Man ender oftest opp der man starter og for meg er det på bar bakke.

Omslagsfoto fra fanzinen Anomi 4 1/2.

Omslagsfoto fra fanzinen Anomi 4 1/2.

Hvor får man kjøpt Anomi 4 1/2? Og har du vurdert å samle de ulike fanzinene i én utgivelse nå som det begynner å bli noen utgaver?
Anomi 4 1/2 kan man få tak i direkte fra meg, den blir sikkert å få tak i på Nag og Platebutikken Tiger også. Og etter hvert vil den nok dukke opp på www.anomi.bigcartel.com.

Den vil selvsagt være til salgs på åpningen 6. august. Det er et opplag på kun 60 eksemplarer, men skulle jeg gå tom tenker jeg å kjøre et lite ekstra opplag med de pengene jeg måtte få inn fra salget.

Det er en tanke jeg har hatt å få samlet alt. Jeg har lyst til å få laget  en større bok etterhvert, men akkurat nå føler jeg det er litt for mye å måtte starte å tenke på et omfattende bokprosjekt. Men det er absolutt sannsynlig.

LANSERING AV ANOMI 4 1/2 
NÅR: 06. AUGUST 19:00
HVOR: NAG, SCHWEIGAARDSGATE 88

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s