Gjør Fotogalleriet til fotostudio

Trine Stephensen og Elevine Berge har i tre år drevet The Plantation.

Trine Stephensen (t.v.) og Elevine Berge står bak The Plantation som overtar lokalene til Fotogalleriet neste uke.

I tre år har duoen Trine Stephensen og Elevine Berge drevet tidsskriftet og visningsarenaen The Plantation. Neste uke inntar de Fotogalleriet hvor fem unge fotokunstnere får én dag hver i galleriet til å lage nye verk, mens galleriet er åpent for publikum. Vi har snakket med Trine Stephensen om prosjektet FOTOSTUDIO og tidsskriftet Plantation Journal:

Neste uke inntar The Plantation Fotogalleriet for en uke med prosjektet FOTOSTUDIO. Hva skal skje i gallerirommet?
Gjennom FOTOSTUDIO kan publikums assosiasjoner tilknyttet til en kunstners arbeidspraksis, og hvordan kunstfotografiet utformes oppleves. Over fem dager får fem kunstnere tildelt en hel dag hver til å boltre seg i galleriet som for anledningen er gjort om til et fotostudio. Kunstnerne har også fått en prosjektbeskrivelse å forholde seg til, som de står fritt til å tolke opp mot den enkeltes kunstneriske praksis. Det kommer til å handle om både arbeid, lek og utfordring, ikke minst da publikum hele tiden er velkomne inn for å observere. De intense dagene vil kulminere i en finissage, en avslutningsfest fredag 21. august. Verkene vil kunne sees på Fotogalleriet hele påfølgende helg. I ettertid vil alt samles i en publikasjon som skal lanseres under Fotobokfestival Oslo i september.

Lansering av The Plantation journal 3 under hos Library Of Arts i Paris under Paris Photo.

Lansering av The Plantation Journal 3 under hos Library Of Arts i Paris under Paris Photo.

Dere har invitert fem unge kunstnere til å delta i prosjektet. Hvem er kunstnerne som deltar?
Deltakende kunstnere er Christian Tunge (NO, tidligere student ved Oslo Fotokunstskole), Vilde J. Rolfsen (NO), Sara Skorgan Teigen (NO), Petter Berg (SE) og Johan Rosenmunthe (DK). Vi samarbeider ofte med kunstnere fra hele verden, men denne gang da vi ble invitert hjem til Norge, valgte vi å holde oss nært. De fem kunstnerne er alle fra Skandinavia, og selv om flere av de har krysset hverandres veier allerede i sine unge karrierer som fotokunstnere, har de ikke vært del av samme prosjekt. Deres kunstnerskap både komplimenterer hverandre og står i kontrast til hverandre, så det blir veldig spennende å se den enkeltes uttrykk gjennom dette prosjektet.

Fra lanseringen av The Plantation Journal 2 på Copeland Book Market i London, 2014.

Fra lanseringen av The Plantation Journal 2 på Copeland Book Market i London, 2014.

Siden 2012 har dere drevet The Plantation. Hva er ideen bak prosjektet og hvordan det har utviklet seg siden dere startet?
Sommeren 2012 arrangerte vi spontant en utstilling i mitt studio i Ridley Road Market i London. Jeg hadde akkurat flyttet inn i studioet, så det var nymalte vegger og gulv og klart til å fylles med kunst og folk. Vi kalte studioet The Plantation på grunn av mine fotoprosjekter den gangen som handlet om potteplanter, og deres tilhørighet i ett hjem.

Fra å fokusere på utstillingsformatet beveget vi oss etterhvert nysgjerrige mot et trykket format, ut av en interesse for å utforske ulike visningsrom for fotografiet. The Plantation Journal føltes som en naturlig måte å videreføre samtalene vi ønsket å starte med flere. Siden vi startet har Elevine og jeg flyttet mye rundt og bodd fra hverandre på ulike steder i verden, noe som igjen har formet måten vi jobber på og hvordan vi integrerer ulike kunstnere og samarbeidsplattformer inn i prosjektene våre. Samtidig med journalen, presenterer vi også kunstnere på vår nettside under Collective; kunstnere følger her tematikken med den siste journal, inkluderte ett intervju.

The Plantation har fortsatt å la seg inspirere av de ulike byene og kunstmiljøene vi har lært å kjenne, og vi har gledet oss over å bli invitert til Fotogalleriet i Oslo for igjen å utforske utstillingsformatet. Vi har deltatt på flere internasjonale fotografi- og publikasjonsarrangementer, og vi har også fått muligheten til å presentere prosjektet på BALTIC Centre for Contemporary Art og en rekke kunstskoler. Denne sommeren ble vi også invitert av Offprint ved Tate Modern til å holde et foredrag på Speakers Corner organisert av Self Publish Be Happy, samt deltatt på sommerkurset Photography Now i regi av Photographers Gallery i London med foredrag fra studioet i Ridley Road, i samarbeid med Christies Education.

Lansering av The Plantation journal 3 under hos Library Of Arts i Paris under Paris Photo.

Fra lansering av The Plantation Journal 3 under hos Library Of Arts i Paris under Paris Photo.

Siden vinteren 2013 har dere lansert fire utgaver av publikasjonen The Plantation Journal, der hvert nummer har hatt et tematisk fokus knyttet til fotografi. Kan dere fortelle om tidsskriftet?
The Plantation Journal utkommer to ganger i året, og har et svært spisset tema og format; hvert nummer inkluderer arbeider av syv kunstnere og et essay som utforsker disse i lys av tematikken. Hittil har vi diskutert det skulpturelle objektet i fotografiet, kroppen som skulptur/skulpturell, landskapets skulpturelle verdier i samtidsfotografiets bevissthet, og nå senest, geometrien i dagens kunstfoto. Vi er veldig beæret over å få presentere så mange utrolig dyktige kunstnere sammen, ofte i en ny kontekst. Journalen opptrer som en begynnelse på en samtale, og ved konsist å belyse ett og ett tema, oppfordrer den til en videre kritisk diskurs omkring fotografiets motiver og produksjon. Det er også herlig å arbeide med designeren vår, Rene Josdal. Sammen lærer vi noe nytt og spennende om grafikk og trykking hver utgave.

Fra lansering av The Plantation Journal 4 under Photo London.

Trine Stephensen og Elevine Berge fra lansering av The Plantation Journal 4 under Photo London.

THE PLANTATION & FOTOGALLERIET PRESENTERER: FOTOSTUDIO
NÅR: 17.08. – 23.08.
FINISSAGE: 21.08 KL. 19:00.
HVOR: FOTOGALLERIET, MØLLERGATA 34

Program:
Mandag: Christian Tunge
Tirsdag: Vilde J. Rolfsen
Onsdag: Sara Skorgan Teigen
Torsdag: Petter Berg
Fredag: Johan Rosenmunthe 

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s