Kritisk blikk på Osloskolen

Stillbilde fra dokumentarten «Hvem vinner? En dokumentar om Osloskolen» av Ragnhild Nøst Bergem.

Stillbilde fra dokumentarten «Hvem vinner? En dokumentar om Osloskolen» av Ragnhild Nøst Bergem.

Oslo Fotokunstskoles eks-student Ragnhild Nøst Bergem går nå på Den norske TV-skolen på Lillehammer, og har laget dokumentarfilmen «Hvem vinner? En dokumentar om Osloskolen». Vi har snakket med Ragnhild om hennes siste film som i disse dager kan sees på Aftenposten.no:

Gratulerer med dokumentaren «Hvem vinner? En dokumentar om Osloskolen»! I filmen retter du et undersøkende blikk på målstyring og testkultur i skolen. Hvorfor ønsker du å lage en film om nettopp skolepolitikk, og hva har du lært om Osloskolen anno 2015 gjennom å lage dokumentaren?
Jeg valgte å rette søkelyset på Osloskolen og fokuset på testing og måling etter å ha lest og hørt mye om både de gode testresultatene, men også om lærere og foreldre som var bekymret for hva testresultatene gikk på bekostning av. Jeg ville undersøke hvor mye bedre kvaliteten i læringen egentlig blir av all testingen og kartleggingen, og konsekvensene av det eventuelle presset. I dagens samfunn er det press på å være vellykket fra så mange kanter. Styres skolen på en måte som kan være med på å skape vinnere og tapere, også der, helt fra 1.klasse? Noe jeg opplevde at manglet i debatten var barnas stemme. Det var derfor viktig for meg å formidle deres opplevelser; for det er tross alt barna det handler om.

Det som er så fint med dokumentar, er at du får muligheten til å sette deg ordentlig inn i et tema, og får innblikk i menneskers tanker og liv, og ikke minst muligheten til å dele det videre. Gjennom arbeidet med denne dokumentaren har jeg lært at det er mye som er kjempebra i skolen, men at det også er store utfordringer. Kort oppsummert; ikke alt som teller kan telles!

Oslo Fotokunstskoles eks-student Ragnhild Nøst Bergem studerer nå dokumentarregi på Den norske TV-skolen på Lillehammer.

Oslo Fotokunstskoles eks-student Ragnhild Nøst Bergem studerer nå dokumentarregi på Den norske TV-skolen på Lillehammer.

Dokumentaren har generert en høy aktivitet på internett, blant annet på facebook, twitter og i kommentarfeltet til Aftenposten. Hvordan har tilbakemeldingene vært så langt?
Så langt har vi nesten utelukkende fått gode tilbakemeldinger! Både fra lærere, foreldre, studenter, fagforbund, fagfolk og mannen i gata. Særlig er det hyggelig med tilbakemeldinger fra lærere som opplever at deres side av saken kommer frem på en god måte. Så er det så klart noen som er uenige i dokumentarens vinkling og som uttrykker det. Men målet med dokumentaren er jo nettopp å være en del av debatten, ved å opplyse, engasjere og å sette i gang diskusjoner.

– Noe jeg opplevde at manglet i debatten var barnas stemme. Det var derfor viktig for meg å formidle deres opplevelser; for det er tross alt barna det handler om, sier Ragnhild. Stillbilde fra dokumentarten «Hvem vinner? En dokumentar om Osloskolen».

– Noe jeg opplevde at manglet i debatten var barnas stemme. Det var derfor viktig for meg å formidle deres opplevelser; for det er tross alt barna det handler om, sier Ragnhild. Stillbilde fra dokumentarten «Hvem vinner? En dokumentar om Osloskolen».

I dokumentaren har du intervjuet kunnskapsministeren, elever, foreldre, lærere, rektorer, kommunalpolitikere med flere. Har det vært en utfordring å få folk til å stille opp i dokumentaren?
Det har vært en lang prosess med først å finne ut hvilke intervjuobjekter vi ønsket, for så å forsøke å få de med. Men når vi først fikk med noen, ble nye dører åpnet og det dukket opp andre på veien. Den største utfordringen har nok vært å få med politikere, og kunnskapsministeren fikk vi i utgangspunktet nei fra, men vi ga oss ikke og fikk det til likevel.

Stillbilde fra dokumentarten «Hvem vinner? En dokumentar om Osloskolen» av Ragnhild Nøst Bergem.

Stillbilde fra dokumentarten «Hvem vinner? En dokumentar om Osloskolen» av Ragnhild Nøst Bergem.

Du har hatt regi, research, klipp og kommentar i filmen. Hvordan trives du med å lage dokumentarer i et kompakt team der du selv har en finger med i spillet i det meste som skjer?
Det trives jeg i grunnen ganske godt med, selv om det til tider kan oppleves litt tøft å sitte med ansvaret på flere områder. Men det at jeg får forsøkt meg i flere roller bidrar forhåpentligvis til at jeg blir bedre i de også, noe jeg tror blir verdifullt i arbeidslivet senere.

SE DOKUMENTARFILMEN «HVEM VINNER? EN DOKUMENTAR OM OSLOSKOLEN» PÅ AFTENPOSTEN.NO.

LES TIDLIGERE INTERVJU MED RAGNHILD OM HENNES DOKUMENTAR «PÅ LÅNT TID», OG SE FILMEN PÅ VGTV.

Stillbilde fra dokumentarten «Hvem vinner? En dokumentar om Osloskolen» av Ragnhild Nøst Bergem.

Stillbilde fra dokumentarten «Hvem vinner? En dokumentar om Osloskolen» av Ragnhild Nøst Bergem.

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere fotoOslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s