Feirer fotoboken over hele byen

Youngstorget i Oslo får besøk av containerutstillingen til tyske The PhotoBookMuseum. Her fotografert i Köln i 2014.

Youngstorget i Oslo får besøk av containerutstillingen til tyske The PhotoBookMuseum. Her fotografert i Köln i 2014.

Neste uke fylles Oslo til randen med fotobøker og utstillinger når Fotobokfestival Oslo inntar byen. Vi har snakket med Kajsa Sogn Balto fra Forbundet Frie Fotografer og Silja Leifsdottir fra Fotogalleriet om det bugnende festivalprogrammet:

Fotobokfestival Oslo ser ut til å vokse seg større fra år til år, og nå flytter dere også utendørs med utstillinger i regi av tyske The PhotoBookMuseum på Youngstorget. Hva skal skje der?

Kajsa Sogn Balto: Fotobokfestival Oslo 2015 er det største arrangementet hittil, da det er første gang vi tar festivalen til flere steder enn Fotogalleriet og tar i bruk større deler av byrommet enn tidligere. På denne måten håper vi å nå ut til et enda bredere og publikum.

Fotobokfestival Oslo er første stoppested for The PhotoBookMuseums Mobile Edition turné, og eneste visningssted i hele Norden for disse fotobøkene som turneres i containere. Dette er utrolig kult for Oslo som arena for fotokunst, og veldig stort for Forbundet Frie Fotografer. Dette er kanskje det største prosjektet vi har begitt oss ut på noensinne.

The PhotoBookMuseum har kuratert et utvalg bøker til Fotobokfestival Oslo, noe som har resultert i at vi kommer til å presentere seks aktuelle og enestående fotobøker av Carlos Spottorno, Carolyn Drake, Oliver Sieber, Ricardo Cases, Ali Taptisk og Andrea Diefenbach på Youngstorget. The PhotoBookMuseum har også rekonstruert og bygd Café Lehmitz, baren fra boka med samme navn av Anders Petersen. Den vil faktisk fungere som serveringssted under festivalen i en container på Youngstorget.

Det vil også være en container med festivalbutikk hvor man får kjøpt fotobøker og merch. Utstillingene vises fra 11. – 20. september, også har vi i tillegg noen dager med ekstra arrangementer som workshops, guidet tur med mer.

Fotogalleriet viser en utstilling om den nederlandske fotografen Ed van der Elskens (1925-1990) bok Love on the Left Bank.

Fotogalleriet viser en utstilling om den nederlandske fotografen Ed van der Elskens (1925-1990) bok Love on the Left Bank fra 1956.

Fotobøker over hele byen

I tillegg til Youngstorget og hovedarenaen Fotogalleriet er årets arrangementer spredt over en rekke steder i byen. Kan du trekke frem noen høydepunkter fra årets omfattende program?

Kajsa Sogn Balto: Da må jeg først trekke frem at i tillegg til utstillingene på Youngstorget har The PhotoBookMuseum også kuratert en utstilling til Fotogalleriet; hele galleriet kommer til å fylles av Love on the Left Bank av Ed van der Elsken. Det kommer til å bli helt utrolig fint og er et desidert høydepunkt, og så vidt jeg vet blir det også første gang vi får en Ed van der Elsken-utstilling av dette omfanget til Oslo. Kurator Markus Schaden kommer selv til Fotobokfestival Oslo for å holde foredrag og guidet tur 12. og 13. september.

I tillegg til Youngstorget og Fotogalleriet har Fotobokfestival Oslo ytterligere seks visningsarenaer. En av dem er Goethe-Institut, hvor vi viser nok en utstilling kuratert av The PhotoBookMuseum; 990 faces av Hans Jürgen Raabe. Ellers må jeg trekke frem Shoot Gallery som presenterer den første store separatutstillingen til Morten Andersen i Oslo, Nina Strand som stiller ut og lanserer ny bok på TM51, og  MELK som lanserer boka New Scandinavian Photography den 19. september. Jeg kunne nevnt mye mer, og jeg anbefaler alle å ta en titt i programmet.

I boken Land Ohne Eltern (land uten foreldre) har Andrea Diefenbach (1974-) fotografert barn i Moldova, et av Europas fattigste land, som har foreldre som har måttet flytte fra familiene sine for å finne arbeid utenlands.

I boken Land Ohne Eltern (land uten foreldre) har Andrea Diefenbach (1974-) fotografert barn i Moldova, et av Europas fattigste land, som har foreldre som har måttet flytte fra familiene sine for å finne arbeid utenlands.

Fotobokens fremtid

Under årets festival skal det fredag 11. september kåres en vinner av Nordic Dummy Award, som er en årlig åpen innsending der vinneren får utgitt bok på det tyske forlaget Kehrer. Hvordan har interessen vært rundt årets konkurranse, og hvem sitter i juryen som har valgt årets vinner?

Silja Leifsdottir: Interessen for Nordic Dummy Award øker for hvert år, særlig ser vi at det kommer inn flere søknader/dummier også fra de andre nordiske landene i tillegg til at nivået på søknadene vi får inn er noe høyere. I år har vi fått inn 80 søknader fra hele Norden.

Juryeringen for årets Nordic Dummy Award starter i morgen og i år består juryen av Anna-Kaisa Rastenberger, (kurator ved Finnish Museum of Photography, Helsinki), Mette Sandbye, (Instituttleder for Institutt for Kunst og Kulturvidenskap ved Københavns Universitet), Marie Sjøvold, (fotograf), Tony Cederteg, (designer/art director/forlegger ved Libraryman) og Klaus Kehrer, (forlegger, Kehrer Verlag).

Fra Fotobokfestival Oslo i 2014.

Fra Fotobokfestival Oslo i 2014.

Fotobokfestivalen har som mål å «undersøke fotoboken som kunstnerisk uttrykk». Hvordan tror du fremtiden ser ut for fotografiet i trykte medier som boken?

Kajsa Sogn Balto: Fotobokfestival Oslo er en feiring av fotografiet i trykket bokform, og fotoboken har blitt en sentral uttrykksform innen fotografiet. Fotoboken er unik i sin karakter og er interessant både som kunstnerisk uttrykk og fenomen.

Trykksaken versus det digitale er en aktuell problemstilling i en hverdag hvor vi konfronteres med en stadig økende billedbruk i dagspresse, reklame, sosiale medier og så videre, en billedbruk som ofte også styres av økonomiske interesser. Fotobøker kan hjelpe oss å forstå og organisere denne billedflyten, og hjelpe oss med styrke vår visuelle fortolkningsevne og hvordan vi leser bilder.

Jeg kan ikke se for meg at fotoboken kommer til å bli mindre aktuell i fremtiden, tvert i mot tror jeg fler og fler vil få øynene opp for den kunstneriske verdien i fotoboka. Dette er jo også en varig visningsform i motsetning til for eksempel utstillinger som tas ned etter endt periode, og vi ser at fler og fler begynner å samle fotobøker som kunstobjekter.

Men i Norge er fremdeles fotoboka på mange måter underkjent som kunstuttrykk. Derfor har Forbundet Frie Fotografer i mange år vært pådrivere for å få etablert en innkjøpsordning for fotobøker i Norge, og hadde vi fått det til ville en slik ordning bidratt til å sikre produksjon, skape økt oppmerksomhet og gi fotobøker et langt større nedslagsfelt enn i dag, noe som ville vært helt uvurderlig for fotobokens fremtid, i det minste her til lands.

Om Oslo Fotokunstskole:
Oslo Fotokunstskole er en kunstskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s