OFKS-lærer på Høstutstillingen

Stillbilde fra filmen “New Territories” vises på Høstutstillingen.

Stillbilde fra filmen “New Territories” av Yamile Calderon som vises på Høstutstillingen.

Oslo Fotokunstskoles lærer og studiekoordinator Yamile Calderon deltar på Høstutstillingen som åpner denne helgen. Vi har snakket med Yamile om videoverket “New Territories» og om hvorfor hun gradvis har gått over til å jobbe med bevegelige bilder:

Gratulerer med deltakelse på årets Høstutstilling! Kan du fortelle om verket du skal vise?

Verket som jeg viser på Høstutstillingen er “New Territories”. Dette er en video på 2:55 minutter og repeteres som en loop. Videoen er laget av stillbilder fra t-banestasjoner i Hong Kong. Det er dokumentarbilder, men de er tatt uten mennesker. Dette gir en veldig rar og ubehagelig følelse, fordi Hong Kong er byen i verden med høyeste befolkningstetthet (17.024 mennesker per kvadratmeter). Bildene er fargerike og hver stasjon har ulike farger. Fargeskalaen i bildene er redigert, og filmen har et lydspor som gir en følelse av science-fiction film, hvilket bidrar til å gi en fiktiv fortelling om stedet.

Verkets tematikk prøver å reflektere rundt ideer om moderne samfunn, sivilisasjon, represjon og kontroll av mennesker, science-fiction, utopi og dystopi.

Stillbilde fra filmen “New Territories” vises på Høstutstillingen.

Stillbilde fra filmen “New Territories” som vises på Høstutstillingen.

Science fiction, utopi og det filmatiske

I tillegg til stillbilder har du de siste årene jobbet stadig mer med bevegelige bilder. Hva fikk deg til å starte å jobbe med video, og hvordan utfyller de to uttrykkene hverandre i ditt kunstnerskap?

De siste årene har jeg jobbet mest med bevegelige bilder. Dette skjedde fordi jeg begynte å utvikle og utforske kunstprosjekter med en filmatisk stemning. “New Territories” er et eksempel på dette. Begrepene science-fiction og utopi, som jeg undersøker i verket, opplever jeg som nært relatert til det filmatiske. I tillegg er jeg veldig interessert i de narrative elementene som bevegelige bilder gir.

Stillbilde fra filmen “New Territories” vises på Høstutstillingen.

Stillbilde fra filmen “New Territories” som vises på Høstutstillingen.

Intervju med egen far

Din forrige film «El Maestro Guiseppe Meazza», som blant annet ble vist på Kortfilmfestivalen i Grimstad, er en intervjufilm der du intervjuer din far. Kan du fortelle om denne filmen?

Denne dokumentaren er et vitnesbyrd om min far, og om hvordan en ring av spåmenn forfører mennesker. Historien handler om troen til folk som har behov for å tro på noe, og som ønsker løsninger og svar på sine problemer. Det er en grusom fortelling som avslører naivitet fra uskyldige mennesker som blir bedratt med skitne triks i en blanding av kristen tro og ritualer med innslag av svart magi, trolldom og hekseri.

Stillbilde fra filmen «El Maestro Guiseppe Meazza».

Stillbilde fra filmen «El Maestro Guiseppe Meazza».

Ny film under utvikling

Hva jobber du ellers med om dagen?

Jeg jobber nå med en ny film om min bror Hernando, som er bipolar og blind. I fem år har min bror vært blind, og hatt to bipolare kriser. I løpet av disse årene har vi hatt mange interessante samtaler om hans nye tilstand. Jeg er interessert i temaer som seksualitet, identitet, paranoia og virkelighet, og denne filmen handler om hans historie.

Stillbilde fra filmen «El Maestro Guiseppe Meazza».

Stillbilde fra filmen «El Maestro Guiseppe Meazza».

Kunstner og lærer

I tillegg til ditt eget virke som kunstner arbeider du som lærer og studiekoordinator på Oslo Fotokunstskole. Hvordan er det å kombinere ett virke som selvstendig kunstner med å undervise unge mennesker i startfasen av sine egne kunstnerskap?

For meg er det å undervise og å jobbe som visuell kunstner en perfekt kombinasjon. For å undervise kreves det at du holder deg oppdatert. Man må hele tiden følge med på det som skjer i samtidskunstfeltet for å kunne formidle noe interessant videre til studentene. Det er også veldig lærerikt å ha samtaler og diskusjoner med både studenter, kolleger og gjestelærere. Arbeidet krever også at jeg er i kontakt med andre organisasjoner som vi har samarbeidsprosjekter med, også fra andre kulturer, og dette er definitiv veldig spennende.

Høstutstillingen åpner lørdag 12. september og er åpen til og med 18. oktober.

Om Oslo Fotokunstskole:
Oslo Fotokunstskole er en kunstskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s