– Boka er både ting og tanke, privat og offentlig

Kunstner og fotograf Marte Aas har sluppet sin nyeste artist book «On the Subject of Body and Space». Vi har snakket med Marte om publikasjonen, dens spesielle format og om fotobokens fremtid.

 «On the Subject of Body and Space» av Marte Aas.

Den nye boken «On the Subject of Body and Space» av Marte Aas.

Gratulerer med lansering av boken «On the Subject of Body and Space». Kan du fortelle om den nye publikasjonen?

«On the Subject of Body and Space» er en artist book med fotografier fra de to seriene «Untitled (Space)» og «Untitled (Body in Space)» som forsøker å utforske de innholdsmessige og formale aspektene ved romlige framstillinger i fotografiet. Hva er et rom, hva er en kropp i et rom og hvordan kan betrakteren identifisere seg med den objektifiserte kroppen? Publikasjonen er en slags katalog over dette verket samtidig som jeg forsøker å skape et nytt rom for visning av det gjennom trykksaken.

Fra boken «On the Subject of Body and Space» av Marte Aas.

Fra boken «On the Subject of Body and Space» av Marte Aas.

Forenkler rommet

Menneskekroppen har vært både et populært motiv og et ideal for kunstnere i århundrer. Likevel kan det virke som at studiet av kroppen har falt utenfor allfarvei i samtidskunsten. Hva var det som fikk deg til å interessere deg for kroppen og rommet som omgir den?

I flere av mine tidligere arbeider har jeg vært interessert i å utforske det offentlige byrommet og de føringer det legger for menneskene ut ifra et politisk, samfunnsmessig og psykologisk perspektiv. Hvilke muligheter og begrensninger møter kroppen når den beveger seg i det offentlige rommet? I «On the Subject of Body and Space» har jeg tatt denne interessen for rom et steg videre og forsøkt å rendyrke begrepene ved å forenkle premissene. Et rom representert gjennom fotografiet består av flater som danner illusjonen av dybde og volum. Hvor mye kan dette forenkles uten å miste sin romlighet? Hva slags utveksling skjer mellom kroppen og rommet? Er det er mulig å formidle en subjektiv erfaring av kroppen i rommet gjennom bildet av den?

Boken «On the Subject of Body and Space» av Marte Aas.

Boken «On the Subject of Body and Space» av Marte Aas.

Uvanlig format

«On the Subject of Body and Space» er laget i et begrenset opplag som en «trekkspillbok», også kjent som en leporello på fagspråket, og med et lekkert håndlaget omslag. Kan du si noe om valget av nettopp dette formatet?

En leporello er en utbrett-trykksak formet som et trekkspill. Det betyr at man både kan lese den som en vanlig bok med to og to bilder i et oppslag, eller hvis man trekker den ut; som en lang remse med bilder som forholder seg til hverandre. Jeg ønsker at publikasjonen skal virke som en pulserende og lekfull blikkveksling og at man som betrakter har mulighet til å følge bildenes inn og ut-bevegelser når det gjelder romlighet og skala. Samtidig kan trykksaken også fungere som et objekt, en papirskulptur som kan ta rommet i besittelse i seg selv.

Fra boken «On the Subject of Body and Space» av Marte Aas.

Fra boken «On the Subject of Body and Space» av Marte Aas.

– Bokformatet er genialt

«On the Subject of Body and Space» er din femte publikasjon, og du er med på å drive forlaget Multipress. Hva er dine tanker om fremtiden for fotoboken som fysisk format?

Det har vært en økning i folks interesse for fotobøker og artist books i den siste tiden, men allikevel er det vanskelig å få oppmerksomhet i offentligheten rundt dette. Vi jobber målrettet med at dette skal endre seg. Bokformatet er genialt. Boka er både ting og tanke, både privat og offentlig på en og samme gang. I artist book-formatet ligger det en rekke muligheter for eksperimentering og formidling. Å utgi publikasjoner er en måte å demokratisere kunstverket på slik at det blir tilgjengelig for flere og kan distribueres til et større publikum. I Multipress er vi i tillegg opptatt av fotobokas egenskaper som et eget diskursivt rom og vi vil gjerne bidra til å utvikle dette og jobbe eksperimentelt med fotobokformatet.

Hva arbeider du ellers med om dagen?

Jeg jobber blant annet med en kortfilm med tittelen Grønland-Makedonien som skal vises på utstillingen Bærumsprosjektet på Henie Onstad Kunstsenter neste år.  I tillegg er jeg «artist-in-residence» på litoverkstedet på Kunsthøgskolen i Oslo hvor jeg skal utvikle et prosjekt i samarbeid med lærere og eventuelt studenter der.

Marte Aas er født i 1966 og bor og arbeider i Oslo. Hun er utdannet ved Akademin Valand – Göteborgs Universitet (tidligere Högskolan för Fotografi och Film – Göteborgs Universitet) og Kunstakademiet – Kunsthøgskolen i Oslo, og har en utstrakt utstillingsvirksomhet i Norge og utlandet. Hun har hatt en rekke separatutstillinger bl.a. på Nasjonalmuseet – Museet for samtidskunst, Kunstnerforbundet, Trondheim kunstmuseum m.fl., og har ved flere anledninger besøkt Oslo Fotokunstskole som gjestelærer.

Om Oslo Fotokunstskole:
Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s