Utforskende rastløshet på GalleriNeuf

Tidligere Oslo Fotokunstskole student Eskil Bast viser fotografi, grafikk, collage og installasjon i utstillingen  «NÅ SOM» på GalleriNeuf. Vi har snakket med Eskil om hvorfor han foretrekker å jobbe på tvers av ulike kunstneriske uttrykk, hans siste utstilling og studiehverdagen ved Kunstakademiet i Trondheim hvor han nå er student:

Eskil Bast, fra utstillingen «NÅ SOM» på GalleriNeuf.

Eskil Bast, fra utstillingen «NÅ SOM» på GalleriNeuf.

Gratulerer med utstillingen «NÅ SOM». Hva viser du i utstillingen?
Jo, takk for det! I utstillingen viser jeg hovedsakelig fotografi og grafikk. Med disse to hovedelementene som utgangspunkt arbeider jeg videre med collage, montage og installasjon, både i prosessen som tar form i atelieret, men også etterpå under monteringen av utstillingen.

I utstillingen sammenstiller du en rekke uttrykksformer, blant annet fotocollager, funnet material, fotografier og grafikk. Hva er det du liker ved å jobbe på tvers av ulike kunstneriske uttrykk?

Det har nok noe å gjøre med en rastløshet. At jeg ikke kan arbeide med og peke på det jeg er opptatt av gjennom kun én disiplin. Samtidig føler jeg vel at jeg har funnet mine uttrykksformer, som jeg igjen forsøker å kombinere og sette sammen med hverandre opp mot en dypere mening, eller kanskje grunnere. Jeg synes det er vanskelig å kun jobbe med ett medium.

Jeg liker å jobbe med det jeg skaper av materiale når det får noe å forholde seg til, utover det tematiske og intellektuelle. Og da kan det, for eksempel i et bilde satt sammen av fotografier, trykk og utklipp oppstå en mulighet for også å velge bort både et visuelt element, men også der det treffer tankeflyten og tolkningen, hvis jeg kan si det sånn.

Eskil Bast, fra utstillingen «NÅ SOM» på GalleriNeuf.

Eskil Bast, fra utstillingen «NÅ SOM» på GalleriNeuf.

Du sier at ett medium ikke kan gi deg muligheten for å peke på det du er opptatt av. Hva er du opptatt av?

Det å ikke definere! Jeg oppfatter det som at vi hele tiden prøver å definere alt. Tiden vi lever i, hva vi ser på, hvem vi er, hva vi gjør og i det hele tatt. Det har sikkert alltid vært tilfellet, men å gi litt mer slipp er kanskje det jeg er opptatt av. Det er som om det finnes en side for alt og vi strever etter å definere hvilken side vi står på, og hvilken side alle andre står på i forhold til ting. Vi dyrker det å ha en mening!

Etter at du gikk ut fra Oslo Fotokunstskole har du gått videre til en bachelor ved Kunstakademiet i Trondheim. Hvordan er det å være student på kunstakademiet?

Jo, det er bra. Det er store atelier å arbeide på og verksteder som er tilgjengelige. Sammen med dyktige folk på både bachelor- og masternivå er det rom for å snakke sammen og utveksle kunstneriske betraktninger. Når det er sagt ligger det en stor misnøye hos majoriteten av studentene fordi akademiet ikke fungerer optimalt. Det handler om at studentene ikke har tillit til den administrative delen av akademiet. Ansettelsesvilkår, prioriteringer av bachelor og masterprogrammet og underbemanning av teknikere og professorer for å nevne noe.

Min oppfatning av dette er at noe sånt kanskje kan føre med seg positive endringer som igjen ekspanderer ut til miljøet rundt. Jeg tror vi kommer til å se noen forandringer der i tidene fremover. Det er engasjerte mennesker som studerer der og som er opptatt av hvordan et kunstakademi skal styres, uten at jeg skal skryte på meg å være en altfor medvirkende part i det. Men sånt smitter naturligvis over på hvordan man arbeider og jeg tror nok at det kan være lettere å søke nye måter å vise arbeider på eller i det hele tatt å samarbeide også utenfor fakultetets lokaler.

Men for min del gikk jeg inn med forventningen om at dette var et sted der jeg kunne møte andre og videreutvikle arbeidet mitt under tre år, og det har det også vært.

Eskil Bast, fra utstillingen «NÅ SOM» på GalleriNeuf.

Eskil Bast, fra utstillingen «NÅ SOM» på GalleriNeuf.

På Kunstakademiet går du sammen med studenter som uttrykker seg gjennom et mangfold av forskjellig kunstneriske uttrykk. I hvilken grad opplever du at skolen er tilrettelagt for studenter som også ønsker å arbeide med fotografi?

Da jeg startet var det ikke så mange som drev med fotografi, i hvert fall ikke på den måten som jeg kjenner til fra Oslo Fotokunstskole. Men det er absolutt tilrettelagt for fotografer. Det er oppdaterte, digitale mørkerom, scannere og printere i rolige arbeidsrom. Dessuten er det god tilgang på mørkerommet, noe som har vært viktig for meg. Også hva skolen har av utstyr dekker behovet for de aller fleste. Det er én professor som er dedikert mot kamerabasert kunst, selv om det selvfølgelig også er åpent for å ta tak i andre for samtaler og diskusjoner.

Det som er uheldig er at vi står uten denne professoren på grunn av sykdom. Men vi har nå fått to kamerabaserte kunstnere til Trondheim, Marte Aas og Line Bøhmer Løkken som også har undervist på Oslo Fotokunstskole. I år har fotografiet fått et løft da det har kommet inn flere som arbeider med dette som utgangspunkt for sin praksis. Jeg tror Kunstakademiet i Trondheim kan være et attraktivt sted for studenter som jobber kamerabasert i fremtiden.

UTSTILLINGEN «NÅ SOM» AV ESKIL BAST VISES PÅ GALLERINEUF (V/ CHATEAU NEUF – DET NORSKE STUDENTERSAMFUND) I PERIODEN 10. – 17. NOVEMBER.
VERNISSASJE TIRSDAG 10.11. KLOKKEN 19:00 MED SLAMPOESI AV FREDRIK HØYER. 

Eskil Bast, fra utstillingen «NÅ SOM» på GalleriNeuf.

Eskil Bast, fra utstillingen «NÅ SOM» på GalleriNeuf.

Oslo Fotokunstskole er en kunstskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s