Nytt forlag starter med splitutgivelse

Tidligere Oslo Fotokunstskole-student Marius Eriksen står bak nystartede Paktens Forlag, og til første utgivelse har han invitert med seg Marthe Bygdnes som er avgangsstudent på skolen. Vi har snakket med Marius om den første utgivelsen Genesis of Melancholy, som han beskriver som et «testament av et praktfullt, men nytteløst menneskeliv», og om planene hans for det nye forlaget:

Marthe Bygdnes, fra publikasjonen Me

Marthe Bygdnes, fra publikasjonen Genesis of Melancholy.

Publikasjonen Genesis of Melancholy er en såkalt splitutgivelse mellom fotograf Marthe Bygdnes og deg. Kan du fortelle om denne publikasjonen?

Genesis of Melancholy er i bunn og grunn en sammensmeltning av hver vår tilnærming til hva du kan kalle en visuell dagbok. Jeg synes det var interessant hvordan hvert vårt materiale hadde så mange likheter, samtidig som det var vidt forskjellig. Det blir en slags konflikt, et fiendtlig testament av et praktfullt, men nytteløst menneskeliv. Og i denne dialogen dukker det opp nostalgi og melankoli som er uløselig knyttet til fotografi, men som også kan knyttes opp til subjektive minner om felles opplevelser.

Marius Eriksen, fra publikasjonen Genesis of Melancholy.

Marius Eriksen, fra publikasjonen Genesis of Melancholy.

Genesis of Melancholy er første skudd på stammen til nystartede Paktens forlag. Hva er ideen bak forlaget, og hva har du ambisjoner om å publisere? 

Jeg har lenge hatt ideen om å få i gang et lite forlag, men jeg har hatt for mye å henge fingrene i fram til nylig. Ideen bak forlaget fikk blomstre fritt etter jeg selv har gått inn i en kreativ tørketid. Ambisjonen er å  gi ut et noenlunde bredt og variert spekter av forskjellige kreative individer som både viderefører og eksperimenterer med hva en fanzine/bok kan inneholde. Nå i startfasen kan det se ut til at det blir mye foto- og tekstbasert materiale, men jeg håper at det ikke bare fortsetter slik.

Genesis of Melancholy av Marius Eriksen og Marthe Bygdnes er første utgivelse på nystartede Paktens Forlag.

Genesis of Melancholy av Marius Eriksen og Marthe Bygdnes er første utgivelse på nystartede Paktens Forlag.

Lanseringen av den første publikasjonen følges av en podcast, og planen er at det skal følge en ny podcast med hver utgivelse. Hvorfor podcast, og hva skal skje i dette formatet?

Jeg vil lage podcast fordi jeg er interessert i hva folk har å si om sine arbeider, og en podcast er et utmerket og uhøytidelig format til akkurat dette. I en podcast opplever jeg at man kan ha en åpen og spontan diskusjon, noe som jeg føler ofte blir borte i intervjuer i tekst. Podcastene kommer i stor grad til å være uredigerte, og akkurat dette gir lite rom for «feil» i samtalen, og det er i slike situasjoner interessante temaer og diskusjoner kan oppstå. I disse podcastene ønsker jeg å høre om hvorfor folk er interessert i det de arbeider med, hvorfor det er viktig for en selv, bevisstheten rundt mediet og en generell diskusjon om temaene de forskjellige utgivelsene vil ta for seg.

Marthe Bygdnes, fra publikasjonen Genesis of Melancholy.

Marthe Bygdnes, fra publikasjonen Genesis of Melancholy.

Du har over flere år gitt ut ditt eget prosjekt i fanzinen Anomi. I podcasten snakker du og Marthe om samarbeidsprosessen bak utgivelsen, hvor du påpeker at det var en utfordring å gi fra seg eierskap under samarbeidet med publikasjonen. Kan du fortelle om samarbeidet som ligger bak Genesis of Melancholy? Ser du på Paktens forlag som ditt eget prosjekt, eller som en kanal for å publisere andres verk?

Samarbeidet gikk mye ut på å finne materiale som speiler hver vår tilnærming til fotografi, både likheter og ulikheter, uten å inngå noen kompromisser. Det opplever jeg som det vanskeligste med et slikt samarbeid, å inngå kompromisser er en kjølig handling jeg helst vil unngå. Paktens Forlag er begge deler. Det er både et eget prosjekt og en kanal for å gi ut andres arbeider. Nå er jeg langt fra noen autoritet på utgivelser eller en enorm nettverksbygger, så Paktens Forlag er og forblir, en stille kamp som ønsker å vise fram det enorme uoppdagede potensiale som finnes der ute.

Marius Eriksen, fra publikasjonen Genesis of Melancholy.

Marius Eriksen, fra publikasjonen Genesis of Melancholy.

Hva blir neste utgivelse?

Paktens Forlag har to ting på gang akkurat nå. På nyåret tenker vi å gi ut fanzinen «Existential Riot Gear» som er en samling med dikt, med et utvalg tekster og fotografier av Petter Christian Ness. For øyeblikket er denne utgivelsen litt løs, men jeg har et håp om at vi skal få det til på nyåret.  I tillegg kommer det en en fanzine i fullformat av den San Francisco-baserte fotografen Timothy O’Connell i løpet av februar/mars, som jeg er veldig spent på å gi ut.

GENESIS OF MELANCHOLY AV MARTHE BYGDNES OG MARIUS ERIKSEN LANSERES PÅ OSLO FOTO (V/STORTORVET/BIG DIPPER, INNGANG FRA MØLLERGATA) LØRDAG 05. DESEMEBER, 17:00 – 19:00.

FØLG PAKTENS FORLAG PÅ FACEBOOK OG HØR PODCAST MED MARIUS ERIKSEN OG MARTHE BYGDNES PÅ PAKTENSFORLAG.NET.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s