Fra fotoskole til praksisplass

En viktig del av utdanningen ved Oslo Fotokunstskole er å sette studentene i kontakt med fagmiljøet de skal ut i. I tillegg til ukentlige besøk av eksterne gjestelærere opparbeider flere av skolens studenter seg praktisk yrkeserfaring som praktikanter hos gallerier og kunsttidsskrifter. Vi har snakket med avgangsstudent Åsne Kummeneje Mellem som har vært utplassert som praktikant hos tidsskriftet Objektiv om hvorfor hun ønsket å jobbe som praktikant, og erfaringen hun har tatt med seg.

Åsne under arbeidet som praktikant hos tidsskriftet Objektiv.

Åsne under arbeidet som praktikant på kontoret til tidsskriftet Objektiv.

– En erfaring jeg ikke ville vært foruten

I tillegg til en travel skolehverdag som avgangsstudent ved Oslo Fotokunstskole jobber du som praktikant hos tidsskriftet Objektiv. Kan du fortelle litt om jobben som du gjør for magasinet?

Jeg var praktikant for Objektiv i innspurten til utgave 12 som ble utgitt i november 2015. Selv om praksisperioden kun var på 2-3 måneder, var den veldig intens ettersom det er mye som skjer tett opp mot utgivelse.

Jeg fungerte som assistent for redaktør og ildsjel Nina Strand, og gjorde mye for å lette på arbeidsmengden rundt utgave #12. Dette kunne være alt fra å opprettholde kontakt med utsalgssteder, å gå på posten, oversette tekster, transkribere intervjuer og lese korrektur.

Jeg og Nina møttes et par ganger i uka for å se over hva som måtte gjøres de neste dagene, og hvilke oppgaver jeg kunne ta for meg. Det ble litt arbeid på kveldene, mellom skoletimene, og noen ganger i stedet for skole. Det er absolutt en erfaring jeg ikke ville vært foruten.

Åsne (t.h.) og medstudent Julie Anett Spangebu med totebags fulle av tidsskriftet Objektiv.

Åsne (t.h.) og OFKS-medstudent Julie Anett Spangebu med totebags fulle av tidsskriftet Objektiv.

Deltok på magasinlansering i London

Hvorfor ønsker du å jobbe som praktikant? Hvilke erfaringer tror du at vil komme godt med senere fra praktikantplassen?

Jeg hadde i utgangspunktet ingen planer om å søke etter praktikantjobb dette skoleåret, men da sjansen om praktikantjobb i Objektiv dukket opp på skolen var jeg sikker på at dette var rette plassen for meg. Det å få jobbe så tett opp mot redaktør i et anerkjent og seriøst tidsskrift har gitt meg mer innsikt i en prosjektbasert bransje. I tillegg til oppgavene som å sende mail og dra på posten, fikk jeg også ta del i den kreative prosessen, noe jeg personlig fikk mye erfaring og inspirasjon fra.

Jeg fikk være flue på veggen under møter med designer, og ble ofte spurt om innspill på alt fra valg av skrifttyper, bildeutvalg og andre beslutninger rundt utgivelsen. Det var inspirerende og morsomt å få lov til å fungere mer som en assistent enn den typiske praktikanten som kun får tildelt oppgaver ingen andre har tid til å gjøre.

I tillegg var jeg også så heldig å få være med Nina til London for å lansere magasinet i England. Her fikk jeg enda mer innsikt i praktiske sider rundt bransjen, hvilket var en fantastisk erfaring å ha med seg videre.

Oppslag fra utgaven Åsne jobbet med, blant annet ved å innhente bilder fra kunstner Lydia Davis.

Oppslag fra utgaven Åsne jobbet med, blant annet ved å innhente bilder fra kunstner Lydia Davis.

– Et prakteksempel på å bli satt i kontakt med fagfeltet

Som Norges eneste skole som spesialiserer seg på fotokunst har Oslo Fotokunstskole et stort nettverk av profesjonelle kunstnere, kuratorer, gallerister m.m. som skolen vil at studentene skal stifte bekjentskap med for å settes i kontakt med fagfeltet. Hvilke eksterne gjestelærere, onsdagsforelesere, gallerister etc. har gjort størst inntrykk på deg? Opplever du at du har bedre kjennskap til kunstfeltet nå enn før du startet på fotoskole?

Da jeg startet på Oslo Fotokunstskole hadde jeg generelt lite innsikt i kunstverdenen og hva den innebar. I løpet av tiden på skolen har jeg fått en mye større forståelse for hva kunstverdenen egentlig består av, og menneskene som arbeider i den.

Skolen er flink på å ha jevnlige galleriturer slik av elevene får sett selv hva som er der ute, og at vi er oppdaterte på aktuelle utstillinger og kunstnere. Selv om noen av utstillingene faller i bedre smak enn andre, ser jeg på det som en unik mulighet til å få et innsyn i områder jeg kanskje ellers ikke hadde oppsøkt. Som en tilflyttet osloborger er det interessant å oppdage nye gallerier og utstillingssteder jeg ellers ikke hadde vært klar over.

Onsdagsforelesningene er også til stor inspirasjon, uansett om det bare er for å få et inntrykk av hva dagens kunstnere faktisk holder på med. Av de som har inspirert og gjort mest inntrykk på meg i løpet av min tid her er det verdt å nevne Karoline Hjort, som hadde forelesning om prosjektene «Mormormonologene» og det norsk-finske samarbeidet «Eyes as big as plates». Her var det interessant å høre om både arbeidsprosess og tankene bak prosjektene.

Det å få en innføring i arbeidene og ikke minst prosessene til blant andre Marie Sjøvold, Kristian Skylstad og Alec Soth er noe jeg også kommer til å ha med meg lenge. Det er inspirerende å se hva kunstnerne utformer, hvordan de gjør det, og ikke minst få høre det fra dem selv.

Også de individuelle samtalene og gruppesamtalene med gjestelærer er veldig givende. Her får vi muligheten til å drøfte og reflektere rundt egne prosjekter sammen med erfarne kunstnere. Morten Andenæs har for eksempel vært med oss mye det siste halvåret, og det er spennende å få synspunkter fra eksterne gjestelærere på vårt eget arbeid som kunststudenter.

Det må også nevnes at praktikantjobben har vært et prakteksempel på å bli satt i kontakt med fagfeltet. Det å få jobbe tett på Nina Strand, og lære av henne som redaktør og kunstner, har gitt meg en fantastisk innsikt i fagfeltet, og åpnet øynene mine for kunstverdenen som en plass for utallige muligheter og variasjoner.

I tillegg til fotografi har Åsne benyttet tiden på Oslo Fotokunstskole til å utvikle seg innen tegning og tekst. Tegningen er fra ett av Åsnes prosjekter på skolen høsten 2015.

I tillegg til fotografi har Åsne benyttet tiden på Oslo Fotokunstskole til å utvikle seg innen tegning og tekst. Tusjtegningen er fra ett av Åsnes prosjekter på skolen høsten 2015.

Utvikler tegneprosjekt på fotoskole

De neste månedene skal dere arbeide frem et selvstendig prosjekt som skal vises på skolens avgangsutstilling våren 2016. Har du gjort deg opp noen tanker om hva du ønsker å arbeide med?

Vi har allerede kommet godt i gang i prosessen rundt det selvstendige prosjektet, og det er veldig spennende å utvikle et produkt over mye lengre tid enn det vi har gjort til nå.

I løpet av min tid på Oslo Fotokunstskole har jeg, ironisk nok, gått mer bort fra fotografiet, og vil heller jobbe med tekst og håndtegnede illustrasjoner i bokform til mitt prosjekt. Foreløpig vil jeg ta utgangspunkt i egne notater og memoarer, og utforske individets varierende tankeprosess hvor tanker rundt verdenskonflikter kanskje har like stor plass som dagens antrekk og hva man skal ha til middag.

Det er inspirerende å se hvordan alle prosjektene til de andre som går i avgangsklassen pulserer og utvikler seg uke for uke. Det skal bli spennende å se hva som ender opp i gallerirommet til våren.

Tusjtegningen fra ett av Åsnes prosjekter på skolen høsten 2015.

Tusjtegningen fra ett av Åsnes prosjekter på skolen høsten 2015.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s