En smak på det virkelige gallerilivet

Avgangsstudent Anne Tharaldsen Haugen jobber som praktikant på fotogalleriet Shoot Gallery.

Avgangsstudent Anne Tharaldsen Haugen jobber som praktikant på fotogalleriet Shoot Gallery.

En viktig del av utdanningen ved Oslo Fotokunstskole er å sette studentene i kontakt med fagmiljøet de skal ut i. I tillegg til ukentlige besøk av eksterne gjestelærere opparbeider flere av skolens studenter seg praktisk yrkeserfaring hos gallerier og kunsttidsskrifter. Vi har snakket med avgangsstudent Anne Tharaldsen Haugen som er utplassert som praktikant hos fotogalleriet Shoot Gallery om arbeidet på galleriet og hvorfor hun ønsket å jobbe som praktikant:

I tillegg til å ha en travel skolehverdag som avgangsstudent ved Oslo Fotokunstskole jobber du som praktikant ved fotogalleriet Shoot Gallery. Kan du fortelle litt om jobben du gjør for galleriet?

Min jobb som praktikant består av mange forskjellige oppgaver, for eksempel å ta imot publikum i galleriet og gi dem en omvisning i verkene, hvis de ønsker det. Eller å jobbe med galleriets nettside, pakke bilder som har blitt solgt og gjøre de klar for henting og besøke atelierer til kunstnere som skal stilles ut og se på bilder som skal være med i en eventuell utstilling. Jeg har mange og varierte oppgaver, så arbeidsdagene er sjelden like.

Anne Tharaldsen Haugen beskriver arbeidsoppgavene på galleriet som varierte. Her henter hun fram et av kunstner Per Manings karakteristiske fotografier av dyr.

Anne beskriver arbeidsoppgavene på galleriet som varierte. Her henter hun fram et av kunstner Per Manings karakteristiske fotografier av dyr.

Bygger nettverk

Hvorfor ønsker du å jobbe som praktikant? Hvilke erfaringer tror du at vil komme godt med senere fra praktikantplassen?

Jeg ville få en smak på det virkelige gallerilivet. Jeg ønsker å se hvordan ting fungerer etter man er ferdig utdannet, hvordan man kommer i kontakt med et galleri og hvordan man presenterer seg og sine verk til en gallerist. Rett og slett få kjennskap til fagfeltet. Også skaper man jo selvsagt et nettverk innen kunstverden, enten det er med gallerister, kunstnere eller journalister.

Ett av Annes egne fotografier fra høsten 2015, hvor hun har arbeidet med ulike steintyper i skolens studio.

Ett av Annes egne fotografier fra høsten 2015, hvor hun har arbeidet med ulike steintyper i skolens studio.

– Har funnet min «signatur»

Som Norges eneste skole som spesialiserer seg på fotokunst har Oslo Fotokunstskole et stort nettverk av profesjonelle kunstnere, kuratorer, gallerister m.m. som skolen vil at studentene skal stifte bekjentskap med for å settes i kontakt med fagfeltet. Hvilke eksterne gjestelærere, onsdagsforelesere, gallerister etc. har gjort størst inntrykk på deg i løpet av tiden på skolen? Opplever du at du har bedre kjennskap til kunstfeltet nå enn før du startet på skolen?

Vi er veldig heldige som får dyktige kunstnere til å komme til oss hver uke. Jeg har lært masse av de, og det er vanskelig å velge en favoritt. Men jeg synes alltid at det interessant å høre hva Morten Andenæs har å komme med. Han er en dyktig kunster men også en veldig dyp fyr. Han kan snakke i timevis om hva som ligger bak verkene.

Jeg opplever så absolutt at jeg har fått en god kjennskap til fagfeltet. Jeg har funnet min egen måte å arbeide på, min egen «signatur» om du vil. Og det er takket være alle de ulike prosjektene på skolen hvor du må bevege deg ut av din egen komfortsone og prøve noe nytt, og all inspirasjonen man får fra å høre på og se andre kunstneres arbeider.

– Jeg arbeider som regel i studio hvor jeg bygger forskjellige sett som jeg deretter avbilder, forteller Anne. Bildet er fra et av Annes prosjekter fra førsteåret på Oslo Fotokunstskole.

– Jeg arbeider som regel i studio hvor jeg bygger forskjellige sett som jeg deretter avbilder, forteller Anne. Bildet er fra et av Annes prosjekter fra førsteåret på Oslo Fotokunstskole.

– Det skal være noe underlig ved fotografiet

De neste månedene skal dere arbeide frem et selvstendig prosjekt som skal vises på skolens avgangsutstillingen våren 2016. Har du gjort deg opp noen tanker om hva du ønsker å arbeide med?

Ja, jeg føler jeg er godt i gang. Jeg arbeider som regel i studio hvor jeg bygger forskjellige sett som jeg deretter avbilder. Til eksamensprosjektet ønsker jeg å gi betrakteren en følelse av surrealisme med et element av minimalisme. Det skal være noe underlig ved fotografiet som får betrakteren til å stirre på verket noen sekunder lenger. Jeg gleder meg.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s