Stipendutstilling med fotografisk speed-dating

Denne uken arrangeres den årlige Stipendutstillingen på Cyan. Vi har snakket med Stig Marlon Weston fra Cyan om tendenser i årets utstilling og om «speedportfoliodating» der fotografer kan få feedback på egne bilder:

OFKS-student Stine Raastads bidrag i årets utstilling.

Oslo Fotokunstskole avgangsstudent Stine Raastads bidrag i årets utstilling.

Ut fra en omfangsrik søknadsbunke har dere i år plukket ut 76 fotografer som skal vise ett bilde hver i årets stipendutstilling. Hva ser dere etter når dere gjør utvalget, og var det mulig å spore noen tendenser fra årets innsendte arbeider?

CYAN stipendutstilling fungerer som en åpen innsendelse der vi ønsker å prioritere de eksterne juryene våre, både fagjuryen, deltakerjuryen og publikumsjuryen. Derfor tar vi, så langt vi har plass, inn alle innsendte arbeider, og ønsker å unngå at vi juryerer på forhånd. I stedet begrenser vi innsenderne til kun å levere ett verk, og i så liten størrelse som mulig.

Det er alltid mulig å lese inn likheter og tendenser på tvers av en gruppe verk av et visst antall, og i år er det tydelig flere som viser svarthvitt fotografi og bilder med dempede farger. Innholdsmessig ser det ut som at mange av fotografene fokuserer på det som er nært eller intimt for dem. Bildene viser tettere utsnitt, nære relasjoner og selv flere av landskaps- og reportasjefotografiene formidler en sterkere fysisk og mental nærhet til motivet enn vi har sett i tidligere år.

OFKS-student Frida Rodrigues´ bidrag i årets utstilling.

Oslo Fotokunstskole førsteårsstudent Frida Rodrigues´ bidrag i årets utstilling.

Hvem er medlemmene i årets fagjury?

Årets fagjury består av Lillian Reif som er vikarierende redaktør for magasinet KUNST, Sigurd Fandango som er fotograf for D2, Trine Stephensen som er kurator og driver The Plantation Studio samt de to vinnerne fra fjorårets stipendutstilling Tone Elin Solholm og Ida Warholm Bjørken. En bonus ved å vinne fagjuryens utstillingsstipend er jo nettopp at man får selv være med i fagjuryen det påfølgende året.

I tillegg lar vi jo også deltakerne selv juryere ett av stipendene. Alle fotografene inviteres inn til et kveldsmøte torsdag kveld under utstillingen, der vi har et opplegg for en organisert gruppediskusjon. Alle får sjansen til å forsvare sin favoritt til å vinne festivalstipendet, og man kan argumentere for at man selv skal vinne om man ønsker. De forskjellige kandidatene settes opp mot hverandre og sammen kommer deltakerne frem til en vinner flest mulig kan samle seg om.

Publikumsjuryen er en mer åpen og morsom avstemming der alle som kommer innom utstillingen kan være med å avgjøre hvem som skal vinne fire av de andre stipendene. Gjennom å ha en variasjon av opptelling og loddtrekning unngår vi at fotografen med flest venner vinner alt, samtidig som det er en statistisk og demokratisk sammenheng mellom å vinne og det å være godt likt. Og ikke minst gir vi en spesiell gulrot til publikum gjennom at de kan vinne bildet de stemmer på. Vi merker at det ikke bare fører til økt interesse men også at publikum studerer alle bildene mye nærmere og gjerne også tar seg tid til å lese deltakernes søknadstekster som vi har hengt opp.

OFKS-student Elise Adamsrøds bidrag i årets utstilling.

Oslo Fotokunstskole førsteårsstudent Elise Adamsrøds bidrag i årets utstilling.

I tillegg til utstillingen har dere flere arrangementer og stipendutdelingsfest. Kan du si noe om hva som skal skje på galleriet de kommende dagene?

I stedet for en vanlig vernissasje arrangerer vi en åpen publikumskveld med en uformell artist talk på utstillingsåpningen mandag. Utstillerne blir invitert til å holde en 5-minutters innledning om eget arbeid og svare på spørsmål fra interesserte. Det blir ca. 25 fotografer og et maraton av miniforedrag der fotografene får prøvd ut sine formuleringer på publikum og øvd inn ”heispitchen” sin før søndagens speedportfoliodating.

På fredagen holder vi igjen kveldsåpent og det er åpent for alle å stemme på sine favoritter frem til klokken 21. Da avsluttes avstemmingen og publikumsjuryens stemmer telles opp og gjøres klare for loddtrekning. Alle seks stipendene deles ut og i tillegg vil vi annonsere en av sponsorenes bonusvinnere.

Søndagen skal vi for første gang arrangere en speedportfoliodating og gleder oss veldig til dette. Vi har savnet en mer uanstrengt møteplass mellom fotografene som deltar og ønsker også selv å få litt mer avslappet tid til å se på bilder og snakke med alle. Planen er at en søndagsbrunch i galleriet skal være nyttig og trivelig for oss alle.

– Vi ønsker først og fremst å få til et trivelig sosialt treff der man kan bli kjent på tvers av bakgrunn og miljø, og få noen bra diskusjoner om eget arbeid med fotografi, sier Stig Marlon Weston ved CYAN.

– Vi ønsker først og fremst å få til et trivelig sosialt treff der man kan bli kjent på tvers av bakgrunn og miljø, og få noen bra diskusjoner om eget arbeid med fotografi, sier Stig Marlon Weston ved CYAN. Bildet er fra Stipendutstillingen i 2014.

Hvordan fungerer «speedportfoliodating», og er det åpent for alle som ønsker å delta?

Vi har pleid å bruke stipendutstillingen som et utgangspunkt for å invitere til portfoliovisninger eller til å arrangere senere utstillinger på CYAN, uavhengig av hvem som vinner stipend. Men alle får jo bare stilt ut ett bilde og vi har jo lyst til å se mer, så derfor inviterer vi i år til en egen portfolio review som avslutning på utstillingen. Samtidig er et mål å gjøre det enklere for flere av deltakerne å møtes og bli kjent med hverandre. Stipendutstillingen kan jo også brukes som en plattform for å finne samarbeidspartnere for fotografene som er med.

Utgangspunktet vil være en galleribrunch der det blir enkel servering, og vi ber alle om å ta med noe til et felles lunsjbord. Arrangementet er gratis og åpent også for andre fotografer og om man har lyst kan man ta med sin fotoportfolio og få seg korte timinutters møter med folk som kan gi tilbakemelding og veiledning. En gruppe kuratorer som er invitert til å sette sammen en gruppeutstilling vil se etter interessante kandidater, kurator fra webgalleri og kunstnernettverk vil vurdere nye medlemmer og fotomentor Elisabeth Aanes fra NORDphotography vil gi veiledning og råd. I tillegg vil selvfølgelig galleristene på CYAN galleri og salong være der og se etter mulige utstillere for året som kommer.

Vi anbefaler folk å ta med en portfolio i et hendig format som er lett å bla gjennom og vise frem. Fysiske print er fint, men det går bra med pad eller laptop også, så lenge du vet at visningsformatet fungerer. Begrens antall bilder til 10-20 stykker og vis en sammenheng enten i stil eller tema som du ønsker å prate om og få tilbakemelding på.

Uansett ønsker vi først og fremst å få til et trivelig sosialt treff der man kan bli kjent på tvers av bakgrunn og miljø, og få noen bra diskusjoner om eget arbeid med fotografi.

Fra åpen kveld på Stipendutstillingen 2014.

Fra åpen kveld på Stipendutstillingen 2014.

CYAN STIPENDUTSTILLING ER ÅPEN 25.01.-31.01. KLOKKEN 12-15.
LES FULLSTENDIG PROGRAM FOR AKTIVITETENE UNDER ÅRETS UTSTILLING PÅ CYANSTUDIO.NO.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s