Fotografisk møte mellom tilfeldigheter og landskapet

Ole Brodersen lar tilfeldighetene spille en avgjørende rolle når han fotograferer sine intervensjoner i skjærgårdslandskapet. Vi har snakket med den utstillingsaktuelle fotografen og Oslo Fotokunstskole eks-studenten om hans siste utstilling Trespassing:

Ole Brodersen - Cloth and string #02

Ole Brodersen – Cloth and string #02

Hva viser du i utstillingen?

Utstillingen viser et utvalg på 23 arbeider fra min serie Trespassing. Utstillingen viser arbeider fra seriens begynnelse i 2011, blant annet et arbeid som jeg ser på som seriens utspring, samt arbeider produsert helt frem til i fjor sommer.

Ole Brodersen - Wood and sparkler #04

Ole Brodersen – Wood and sparkler #04

Motivene i serien Trespassing består av intervensjoner i landskapet, som regel knyttet til samspillet mellom lys, tekstiler og andre materialer og de naturlige elementene i form av vind og havstrømmer. Kan du si noe om hvordan du arbeider når du utvikler ideer og under selve fotograferingen?

Idéutviklingen og fotograferingen er to prosesser som glir over i hverandre i dette prosjektet. I alle ledd gjennomsyrer tilfeldighetene arbeidet, helt fra innsamling av materialer, som jeg oftest finner i bua til bestefar eller på min fars seilloft, og til selve fotograferingen der mange patenter må modifiseres på tampen for å fungere tilfredsstillende. Da ”tager jeg det jeg haver”, om det er en kaffekopp, oljekanne eller fiskestang. I tillegg er været med på å bestemme mye, som naturligvis formgir det endelige arbeidet, men det bestemmer også i stor grad hvor opptaket finner sted. Er det mye sjø må jeg holde meg innaskjærs, mens flo kan gjøre ankomsten til enkelte bukter mer tilgjengelig. Tilfeldighetene sammen med all denne prøvingen og feilingen gjør det vanskelig å skille idé og prosess.

Før opptak fyller jeg jolla mi med ulike patenter, som jeg kaller for markører. Det være seg drager, flåter, isopor og seilduk, alt ettersom hvilke værforhold som gjelder. Men det kan være vanskelig å vite på forhånd om det for eksempel blåser nok for bruk av drage, så jeg tar derfor med en del forskjellig, fra markører jeg kanskje aldri har testet, til ting jeg vet fungerer. Ved en passende location rigger jeg opp, komponerer og «slipper løs» markørene. Tilfeldighetene og naturkreftene tar igjen kontrollen, nå i form av å bestemme markørenes bevegelse i løpet av eksponeringen.

Ole Brodersen - Wood and sparkler #01

Ole Brodersen – Wood and sparkler #01

Alle fotografiene i utstillingen er fotografert ved og rundt sørlandsperlen Lyngør. Hva er det ved dette stedet og landskapet som får deg til å fortsette å vende tilbake til det i bildene dine?

Som tolvte generasjon er jeg født og oppvokst i Lyngør, en bilfri øygruppe på fire øyer. Sundet mellom øyene og øvrig geografi gjør at havna gir god beskyttelse i all slags vær. Dette er årsaken til øysamfunnets eksistens som hadde sin storhetstid under seilskutetida. Min bestefar var sjømann, min far er seilmaker, og selv har jeg rodd til skolen samt seilt rundt Atlanterhavet et år i en gammel losskøyte fra 1894.

Skjærgården som omkranser Lyngør er et svært karakteristisk trekk for Fennoskandinavia (og Skottland) og ble formet av isbreer som tidligere dekket disse områdene. Lyngørs kombinasjon av den trygge havna og skjærgårdens eksponering mot det åpne hav rett på utsiden gir en følelse av en slags siste utpost. Mellom Lyngør og resten av verden ligger kun skjærgården. At en sjømann under seilskutetida kanskje aldri hadde vært i Hedmark, men i Valparaiso gjentatte ganger, gjør at en tenker på stedet som en terskel.

70-tallets sosialdemokratiske regjering hadde en idé om å verne skjærgården, og store områder ble ekspropriert og eies og vedlikeholdes nå av staten. Skjærgårdsparken, med øyer og sund, er like stor som Danmark. Dens 5200 kvadratkilometer gjør den større enn Hardangervidda, fastlandsnorges største Nasjonalpark.

I løpet av året vi seilte rundt Atlanterhavet opplevde vi aldri skjærgård. Følelsen av å være hjemme her har derfor blitt forsterket. Å vende tilbake og arbeide med Trespassing gir meg mulighet til å gjenoppleve et svært kjent og kjært landskap med nye øyne. Når jeg ankommer en bukt i skjærgården i seilbåt, ser jeg etter andre kvaliteter enn når jeg kommer for å fotografere.

Ole Brodersen - String

Ole Brodersen – String

Du jobber med storformatkamera og analoge mørkeromsprosesser. Hvorfor velger du å arbeide på denne måten?

Den analoge prosessen, med dens tilfeldigheter og håndverksaspekter, passer svært godt til den nevnte prosessen i serien, helt fra et ekstremt detaljnivå med kornenes tilfeldige plassering til de ferdige kopiene som aldri vil være 100% identiske. Storformatkameraets manglende presise søker bidrar også til å frata meg kontroll ved eksponering.

Har du andre utstillingsplaner fremover?

Jeg ble akkurat invitert til å delta med fire arbeider fra Trespassing til utstillingen Another North ved Scandinavia House i New York. Denne åpner 6. mai og står til august. Utstillingen vil inneholde verk av nordiske samtidskunstnere som bruker landskapet til å beskrive grensen mellom det kjente og det ukjente.

SE VIDEO AV HVORDAN BRODERSEN JOBBER OG SE FLERE ARBEIDER PÅ OLEBRODERSEN.COM:

UTSTILLINGEN TRESPASSING VISES PÅ QVALE GALLERI TIL OG MED 17. APRIL.


Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s