«Indieperle» vises på OFKS

Filmen Demning omtales som en «indieperle» og «en av årets beste filmer», og torsdag 31.03. inviterer OFKS filmklubb til en eksklusiv visning med regissør Paul Tunge. Vi har snakket med Tunge om hans siste film, en historie om innestengt aggresjon og ensomhet i møtet mellom to unge homofile menn på bergensvidden:

– Utgangspunktet for Demning var at jeg ville lage en film om innestengt aggresjon, pakket inn i møtet mellom to unge homofile menn som er ensomme nok til å gå på kompromiss med seg selv for at den andre personen skal passe som partner, sier regissør Paul Tunge.

– Utgangspunktet for Demning var at jeg ville lage en film om innestengt aggresjon, pakket inn i møtet mellom to unge homofile menn som er ensomme nok til å gå på kompromiss med seg selv for at den andre personen skal passe som partner, sier regissør Paul Tunge.

«Demning» er den andre spillefilmen fra din hånd, etter Kano (se hele filmen her) fra 2011, som handler om det skrantende forholdet til et ungt par som begge søker kunstskole, men hvor kun én av de to kommer inn. Hva er handler «Demning» om?

Kano handlet om egoisme og selvrealisering. Utgangspunktet for Demning var at jeg ville lage en film om innestengt aggresjon, pakket inn i møtet mellom to unge homofile menn som er ensomme nok til å gå på kompromiss med seg selv for at den andre personen skal passe som partner.

«Demning» er blitt omtalt som en «indieperle» og «en av årets beste norske filmer», og vises på filmfestivaler i Bergen, Paris, Venezia, New York m.fl. Hva tror du treffer folk med filmen?

Jeg håper at den klarer å skildre øyeblikk av en troverdig relasjon, på mange plan. At vi klarte å lage et stille men intenst rom der følelsene og hatet mellom de to aktørene føles genuint. At vi klarte å skildre den nesten tabubelagte følelsen, når du er ensom nok til å skisse opp en egen versjon av den ukjente du møter, for at personen skal bli den du kan forelske deg i.

– Bergensfjellene gir noe unikt, i hvert fall i norsk sammenheng, sier Tunge.

– Bergensfjellene gir noe unikt, i hvert fall i norsk sammenheng, sier Tunge.

Med bergensvidden som bakteppe

Filmens location, Bergensvidden, spiller en sentral rolle i «Demning». Hvorfor ønsket du å filme nettopp der?

Bergensfjellene gir noe unikt, i hvert fall i norsk sammenheng. Hele Bergen sentrum gir meg en enorm skaperglede. Kanskje fordi jeg både studerte og begynte å jobbe med film der.

Når en bor nede blant fjellene og går opp, blir det veldig enkelt å se ned på livet en lever. Slik fungerer dramaturgien i filmen også, de forlater byen via Ulriksbanen i åpningen og kommer ned til byen i slutten. Underveis betrakter de byen på avstand, omgitt av natur og analyserer livene sine.

– Jeg håper at Demning klarer å skildre øyeblikk av en troverdig relasjon, på mange plan. At vi klarte å lage et stille men intenst rom der følelsene og hatet mellom de to aktørene føles genuint, sier Tunge.

– Jeg håper at Demning klarer å skildre øyeblikk av en troverdig relasjon, på mange plan. At vi klarte å lage et stille men intenst rom der følelsene og hatet mellom de to aktørene føles genuint, sier Tunge.

Lite crew og lavt budsjett

Bergen Internasjonale Filmfestival skrev om «Demning» at filmen «er et bevis på at det er fullt mulig å lage interessante, personlige spillefilmer på små budsjetter». Du har vært både manusforfatter, regissør og fotograf under produksjon. Hvilke fordeler er det ved å jobbe med så få mennesker involvert? Er dette en arbeidsmetode du ønsker å fortsette med?

Metoden fører til at alle tekniske utfordringer, værforbehold, locationsøknader, forflytninger, matlaging, matvarehandling og innlasting av opptaksmaterialet på natten etter opptak gjøres av meg, samtidig som jeg forsøker å lage filmen. Noe som for så vidt bare skulle mangle når en lager film mer eller mindre på dugnad. Så jeg ønsker absolutt å øke budsjettet, få mer hjelp, samtidig som jeg ønsker å holde crewet på det minimale.

Prosjektene er nøye gjennomtenkt produksjonsmessig samtidig som jeg skriver, slik at jeg vet hva det koster meg tidsmessig og økonomisk når jeg skriver inn en rekvisitt eller location. Samtidig som det gir stor frihet å være få, er midlene og tiden knapp også på slike prosjekter. Som med alle filmproduksjoner bør en planlegge smart. Når det er små beløp kan en ikke oppta folks tid lenge, som ofte er nødvendig for å komme dit en vil med et prosjekt.

I store deler av Demning og Kano skjøt jeg 360 grader, og det er kun meg og en lydmann tilstede. Over tid gir det forhåpentligvis et stort rom til både meg selv, som fotograf, og aktørene til å være vågale og kaste oss inn i det ukjente.

Paul Tunge.

Paul Tunge.

Åpen visning av Demning

Du har i et tidligere intervju sagt at du skrev manuset til «Demning» etter å ha fulgt 22. juli-rettssaken. Hva er det ved denne rettssaken som har funnet vei over i «Demning»?

Hvordan forvalter en sinne? Over tid? En kan være sint, bitter, frustrert over noe over lang tid, så kan det gå så langt at det blir en del av deg. Det ble utgangspunktet for den ene karakteren i Demning.

HVA: DEMNING VISES PÅ OFKS FILMKLUBB TORSDAG 31.03. KL. 19:00, REGISSØR PAUL TUNGE VIL VÆRE TIL STEDE.
HVOR: OSLO FOTOKUNSTSKOLE (WALDEMAR THRANESGATE 84 V/ALEXANDER KIELLANDSPLASS)
OFKS FILMKLUBB ER ET GRATIS TILBUD SOM ER INITIERT AV STUDENTER PÅ SKOLEN, OG ER ÅPENT FOR ALLE. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

2 kommentarer om “«Indieperle» vises på OFKS

  1. Tilbaketråkk: – Just do it | Oslo Fotokunstskoles blogg

  2. Tilbaketråkk: Ville skape et alternativt magasin | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s