Bilder av emigrasjon i endring

Kunstner Hilde Honerud har sammen med sosiolog Jon Hovland oppsøkt språkskoler som underviser norsk rundt om i Europa, hvor de har møtt mennesker som ønsker å flytte til Norge. Vi har snakket med Hilde om fotoutstillingen Øvelser i norsk på Tenthaus og om hvordan arbeidsinnvandringen til Norge er under endring:

Fra utstillingen Øvelser i norsk av Hilde Honerud på Tenthaus.

Fra utstillingen Øvelser i norsk av Hilde Honerud på Tenthaus.

Hva vil publikum få se i utstillingen?

Migrasjon til Norge er i ferd med å endre seg: Innvandrere og kvalifisert arbeidskraft begynner nå for alvor å gjøre seg gjeldende i yrker der språkkrav og kompetanse er sentralt. Dette er en migrasjon som gir nye utfordringer og muligheter, og som berører elitene. For å forstå hva det betyr å komme til Norge, trenger vi å forstå hva folk kommer fra; ikke bare deres økonomi og samfunn, men også deres håp og forventinger, valg og motivasjoner. Vi har besøkt fem forskjellige norskskoler i Europa, og fulgt kursene og deltakerne der. 

I utstillingen får man se en rekke bilder fra de ulike landene. Bildene er et forsøk på å formidle opplevelsen til de vi møtte av landet de kommer fra, og forholdet til det de søker. Videre inn i utstillingen er det et rom med portretter av de som lærer seg norsk nå, og tenker å flytte til Norge.

Under utviklingen av prosjektet til utstillingen har du samarbeidet med sosiolog Jon Hovland. Hva har dette samarbeidet gått ut på?

Det har vært et tett samarbeid helt fra ide, gjennom opptak og til resultater. Vi har jobbet sammen i alle faser. Målet vårt har vært å se om det er mulig å jobbe så tett og parallelt med samme tema og spørsmål, med to ulike innfallsvinkler, uten at det går på bekostning av den ene eller andre, og på en måte der begge står på egne bein. Vi mener det kan gi en interessant ny dimensjon, og vi føler vi har funnet en balanse.

For meg var det spesielt virkningsfullt å være tilstede på intervjuene. Jon intervjuet alle deltakerne, det var 41 til sammen. En ting var at jeg kom nært innpå dem, intervjuene handlet mye om nære ting, om hva som er viktig i livet. Det ga meg en mulighet til både å komme forbi en barriere og forstå dem bedre. I tillegg gjorde det at jeg hadde et rom for å sitte stille og observere dem mens de snakker og forteller, noe som jeg kunne bruke videre i portrettene.

Fra utstillingen Øvelser i norsk av Hilde Honerud på Tenthaus.

Fra utstillingen Øvelser i norsk av Hilde Honerud på Tenthaus.

Ser etter endringer i samtiden

I prosjektet ditt drøfter du blant annet på hvordan vår tids arbeidsinnvandring til Norge er annerledes enn før. Hva er det som skiller dagens arbeidsinnvandrere fra de som har kommet tidligere, og hvorfor har du ønsket å rette kameralinsen mot denne tematikken?

Egentlig er det ikke nytt, det har bare blitt synlig på en annen måte. Norge har alltid vært et land som er tett knyttet til utenomverdenen, og det har alltid vært slik at det er de mest ressurssterke som migrerer mest. Men vi har hatt en ganske eksepsjonell økonomisk situasjon i Norge noen år, kombinert med store kutt særlig i offentlig sektor ellers i Europa. Nå er det blitt veldig aktuelt for folk som normalt ville søkt seg til større land, eller som ville søkt en trygg karriere i hjemlandet, å se etter jobb og karriere i Norge – ikke bare for pengene, men for å jobbe med det de ønsker. Det sees i offentlige virksomheter, akademia, og selvfølgelig også i kunstverdenen. Både Jon og jeg synes det er interessant og givende å se etter store og viktige endringer i samtiden, og søke etter nyansene og humanismen i disse.

Fra utstillingen Øvelser i norsk av Hilde Honerud på Tenthaus.

Fra utstillingen Øvelser i norsk av Hilde Honerud på Tenthaus.

Bokaktuell

I forbindelse med utstillingen lanserer dere også en bok. Kan du si noe om denne?

Parallelt med arbeidet med utstillingen har vi laget en bok, som også har en sentral plass i utstillingen, fordi vi mener det gir en ekstra dybde til prosjektet. Det er i boka at samarbeidet med sosiologen synes, og her går bilder og tekst parallelt, med like mye tekst og bilder, i sekvenser på åtte og åtte sider. Jeg opplever at vi har lykkes i gjøre bilder og tekst til likestilte fortellerformer, som også forteller på veldig ulike plan. Sammen med designeren av boka, Pati Passero, har vi jobbet mye med at bilder og tekst skal leve uavhengig av hverandre, flyte parallelt, og være helt likestilt. Jeg har alltid sett på bilder som en form for intuitiv og direkte tekst; det er en type kommunikasjon som leses. Samtidig er jo også tekst et objekt med visuelle egenskaper, og som også har en intuitivitet og fortolkning i seg.

Teksten som Jon har skrevet, er forskningsbasert, og handler om hva migrasjon er, og hvilke prioriteringer og ønsker som kommer fram gjennom intervjuene. I tillegg har han skrevet om hva folk som jobber i Norge nå, som har lært norsk som voksne, erfarer.

I forbindelse med utstillingen utgis boken Øvelser i norsk på Crossing Forlag.

I forbindelse med utstillingen utgis boken Øvelser i norsk på Crossing Forlag.

UTSTILLINGEN ØVELSER I NORSK AV HILDE HONERUD VISES TIL OG MED 30.4 2016 PÅ TENTHAUS.
ARTIST TALK MED HILDE HONERUD OG JON HOVLAND I GALLERIET LØRDAG 30.04. 14:00 – 15:00.

BOKA ØVELSER I NORSK KAN BESTILLES VIA CROSSING FORLAG.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

En kommentar om “Bilder av emigrasjon i endring

  1. Tilbaketråkk: Bilder fra en katastrofe | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s