Sjangeroverskridende årsutstilling

Fredag 20. mai åpner årsutstillingen der førsteklasse på Oslo Fotokunstskole viser sine beste arbeider fra skoleåret. Vi har snakket med klassestyrer Yamile Calderon og lærer Jenny Rydhagen om tendenser i årets utstilling:

Fra Henrikke Gedde Rustads bidrag i utstillingen.

Fra Henrikke Gedde Rustads bidrag i utstillingen.

Hva får publikum se i utstillingen?

Verkene i utstillingen er studentarbeider fra hele det tilbakelagte skoleåret fra førsteklasse på Oslo Fotokunstskole. Prosjektene er resultater av oppgavene som er gjort på skolen. Siden vi er en fotoskole så er det naturligvis en hovedvekt av fotografier. Men årets utstilling består også av fotografier presentert som installasjon, en lydinstallasjon, flere videoverk og et verk som er en utforskning av grensene mellom fotografi, maleri og installasjon. Studentene jobber i alt fra tradisjonelle sjangere som iscenesatt fotografi, landskap, gatefotografi stilleben og dokumentarfotografi til mer sjangeroverskridende tilnærminger der fotografi forholder seg til performance, verk som utforsker fotografiets materialitet og arbeider av en mer konseptuell karakter. De aller fleste verkene er produsert i skolens mørkerom, både i farge og i svart-hvitt, og enkelte arbeider er produsert digitalt.

Fra Guro Sommer Værlands bidrag i utstillingen.

Fra Guro Sommer Værlands bidrag i utstillingen.

– Mindre opptatt av tradisjonell sjangerinndeling

Er det noen tendenser å spore i årets kull av førsteklassinger?

Det er en sterk vilje til å eksperimentere med fotografiets klassiske sjangere. Dette kullet har fra første stund vist en voldsom interesse for å strekke sjangerbegrepene og forholde seg eksperimentelt til det fotografiske mediet. Dette har vært en tendens over flere år nå, og i år merker vi det spesielt godt i studentmassen. Studentene som begynner hos oss har i dag mye bredere bildereferanser, de har rett og slett sett mer fotografi, og orienterer seg i en bildeverden der grensene mellom ulike uttrykksformer ikke er diffuse. De forholder seg mye bredere til fotografiet enn de som startet her for fem og ti år siden. Veien til å starte en utforskning av det fotografiske mediet er blitt mye kortere. For få år siden var studentene våre i større grad orientert i sjangere og i fotografiets tekniske tradisjoner. Studentene vår i dag ser fotografiet som en naturlig del av et utvidet kunstfelt. Grensene mellom fotografiet og andre uttrykksformer er blitt langt mer flytende.

Fra Andrea Sand Gustavsons bidrag i utstillingen.

Fra Andrea Sand Gustavsons bidrag i utstillingen.

– En første øvelse i å produsere en utstilling

Hva har studentene gjort i løpet av skolens første år?

På skolens førsteår starter undervisningen med å gi studentene en forståelse av mediet fotografi. Gjennom året utvikler studentene sine egne prosjekter i et rammeverk der undervisningen er orientert rundt sju prosjektperioder: kropp i rom, objekt som subjekt, gender, iscenesettelse, landskap, dokumentar, selvbiografi. Parallelt med å utvikle en forståelse av fotografiet som kunstform lærer studentene de tekniske virkemidlene de behøver for å kunne utvikle seg som kunstfotografer.

I tillegg til å utvikle egne prosjekter lærer studentene å snakke om og å skrive om egne og andres bilder, og å analysere bilder. Og nå på slutten av året får studentene en forståelse av hvordan man sammen produserer en offentlig utstilling.

Fra Tobias Myrlands bidrag i utstillingen.

Fra Tobias Myrlands bidrag i utstillingen.

Når åpner utstillingen og kommer det til å skje noe på åpningskvelden?

Utstillingen åpner fredag 20. mai klokken 18:00. Det blir en opplesning ved forfatter Martine Ness, også blir det naturligvis mulig for alle å få møte våre flotte studenter.

Fra Frida Catarina Rodrigues bidrag i utstillingen.

Fra Frida Catarina Rodrigues bidrag i utstillingen.

HVA: OSLO FOTOKUNSTSKOLES ÅRSUTSTILLING (1. KLASSE)
NÅR: VERNISSASJE 20.05. KL 18:00, UTSTILLINGSPERIODE  20.05. – 29.05.
HVOR: OSLO FOTOKUNSTSKOLE, WALDEMAR THRANESGATE 84
SE EVENT PÅ FACEBOOK FOR YTTERLIGERE INFORMASJON.

UTSTILLERE:
Elise-Marie Adamsrød / Linn G. Bye / Fabian Fjeldvik / Andrea Sand Gustavson / Trine Guttulsrud / Øivind Helland Husebø / Jenny Marie Hviding / Tobias Willumstad Myrland / Frida Catarina Rodrigues / Henrikke Gedde Rustad / Berit Louise Sara-Grønn / Sebastian Skjulhaug / Martine Stenberg / Adrian Særstein / Luca Sørheim / Vilde Thomsvik / Lesia Vasylchenko / Ranita Villanger / Guro Sommer Værland /

Fra Ranita Villangers bidrag i utstillingen.

Fra Ranita Villangers bidrag i utstillingen.


Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s