Utforsker kjønn på tvers av Europa

I ett år har studentene på Oslo Fotokunstskole hatt et samarbeidsprosjekt om kjønn og identitet med studenter ved Kunstakademiet i Tirana. Utstillingen OGSÅKunstplass [10] viser et håndplukket utvalg av prosjektene, kuratert av kunstner Anders Smebye. Vi har snakket med Smebye som er imponert over studentenes møte med en tung og symbolladet tematikk:

Fra Martine Stenbergs bidrag i utstillingen OGSÅ på Kunstplass [10].

Fra Martine Stenbergs bidrag i utstillingen OGSÅ på Kunstplass [10].

Utstillingen OGSÅKunstplass [10] er resultatet av et samarbeid mellom Oslo Fotokunstskole og University of Arts Tirana, Faculty of Fine Arts i Albania. Kan du si noe om dette samarbeidet? 

Oslo Fotokunstskole var i Tirana forrige år og samarbeidet med akademiet der om en utstilling. Temaet for samarbeidet har vært «Gender» hele tiden, og studentene har blant annet utforsket hvilken rolle kunsten har hatt og har i kjønnsspørsmål? Prosjektet er støttet av den norske ambassaden i Kosovo, og nå er det studentene fra Tirana som kommer til Oslo.

Fra Ivi Semas bidrag i utstillingen OGSÅ på Kunstplass [10].

Fra Ivi Semas skulpturelle bidrag i utstillingen OGSÅ på Kunstplass [10].

Din rolle i prosjektet er som kurator for utstillingen OGSÅ, hvor du har gjort et utvalg av studentarbeider fra Oslo Fotokunstskole og kunstakademiet i Tirana. Kan du si noe om utvalget som du har gjort til utstillingen?

Jeg har tatt utgangspunkt i den gitte tematikken studentene har jobbet med, og forsøkt å finne arbeider som reflekterer en modenhet i tilnærmingsmetoden og utrykket. Verkene som er representert i utstillingen strekker seg forbi illustrative utrykk og viser en holdning som går grundig til verks og i dybden. Jeg har valgt ut åtte fotografiske verk, to videoer og to skulpturer, i et forsøk på å skape en dynamikk og motstand i rommet. I tillegg har vi diskutert mye rundt format og ulike innramminger, og vi har sammen forsøkt å utvikle uforløst potensiale; ved å blåse opp, forminske, justere og nyansere de respektive arbeidene.

Stillbilde fra videoverk av Bjørnar Sira i utstillingen OGSÅ på Kunstplass [10].

Stillbilde fra videoverk av Bjørnar Sira i utstillingen OGSÅ på Kunstplass [10].

Hvilke aspekter ved tematikken «Gender» er det som blir utforsket i prosjektene som presenteres?

Dette er et komplisert og enormt tema med uendelige antall innganger, og utstillingen reflekterer dette gjennom arbeider som tar i bruk flere fotografiske sjangre, alt fra klassisk portrettfotografi via materielle undersøkelser over til strenge konseptuelle verk. Videoene til Bjørnar Sira og Lesia Vasylchenko står som interessante motpoler; kroppslig forførelser i transcendentale bevegelser kontra et utleverende og enigmatisk portrett av hvordan det er å vokse opp som annerledes i det russiske samfunn. Utstillingen står seg som et komplekst tidsbilde på utfordringene man står overfor som ung i dag; en utforskning av kjønnslig identitet som har klare paralleller til søken etter å finne sin stemme og integritet som kunstner. Jeg er imponert over arbeidsinnsatsen og seriøsiteten blant studentene i møte med tung, symbolladet tematikk.

Skulpturelt verk fra Edis Kadija i utstillingen OGSÅ på Kunstplass [10].

Skulpturelt verk fra Edis Kadija i utstillingen OGSÅ på Kunstplass [10].

Albania er et sørøst-europeisk land med religiøse røtter i ortodoks kristendom og islam og en politisk nyere historie som en kommunistisk nasjon. Er det forskjeller i hvordan studentene fra Oslo og Tirana tilnærmer seg spørsmål om kjønn og identitet?

Ja, det er store forskjeller, som også vises i utvalget. Fra albansk side har jeg valgt å fokusere på to skulpturelle arbeider av Edis Kadija og Ivi Sema, som gjennom sine burleske tredimensjonale tablåer viser en frisk og vital tilnærming til temaet, og gir utstillingen en tiltrengt slagside mot en mer objektbasert diskusjon rundt spørsmål knyttet til kjønnsrollemønstre og tradisjonenes krav.

Stillbilde fra videoverk av Lesia Vasylchenko i utstillingen OGSÅ på Kunstplass [10].

Stillbilde fra videoverk av Lesia Vasylchenko i utstillingen OGSÅ på Kunstplass [10].

HVA: OGSÅ, ET SAMARBEID MELLOM KUNSTAKADEMIET I TIRANA, ALBANIA & OSLO FOTOKUNSTSKOLE, KURATERT AV ANDERS SMEBY.
HVOR: KUNSTPLASS [10], ROSTEDS GATE 10.
NÅR: VERNISSASJE ONSDAG 01.06. KL. 19:00. UTSTILLINGEN VISES TIL OG MED 05. JUNI. KL. 13-17.
MER INFO: SE EVENT PÅ FACEBOOK.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s