Oda Faremo Lindholm om bullshitfilteret og fotografi

I fjor arrangerte Oslo Fotokunstskole seminaret «Visuell analfabetisme – grunn til moralsk panikk?» på Litteraturhuset. Nå ligger alle foredragene tilgjengelig på nett og vi har snakket med forfatter og journalist Oda Faremo Lindholm som holdt foredraget «Bullshitfilteret – Visuelle idealers påvirkningskraft» om en mediehverdag i dramatisk endring og behovet for et bullshitfilter:

I foredraget «Bullshitfilteret – Visuelle idealers påvirkningskraft» snakker du om hvordan overfloden av visuelle inntrykk påvirker selvbildet til unge mennesker, og du er også innom hvordan fotografer har en enorm påvirkningskraft på bildene som spres. Er fotografiet virkelig så viktig for hvordan unge mennesker orienterer seg i verden i dag?

Ja, det er det. Vi blir eksponert for enormt mange fler bilder per dag nå enn tidligere, både via sosiale medier og «profesjonelle medier». Konsekvensen er at mange automatisk også bruker overtruffent mye tid på å sammenligne seg med de idealene som råder i fotografiene de ser.

I foredraget og i boken Bullshitfilteret drøfter du hvorvidt barn og unge som vokser opp i en visuell mediehverdag forstår motivasjonen bak bildene som de blir eksponert for daglig, f.eks. gjennom reklame, sosiale medier etc. Blant annet tar du opp hvorfor modeller retusjeres til å bli enda mer «perfekte» enn det de allerede er. Er dagens unge mediebrukere i stand til å orientere seg kritisk i denne vrimmelen av visuelle idealer?

I utgangspunktet er de selvsagt det, men all forskning tyder på at mengden bilder vi blir eksponert for er med på å normalisere unaturlige og ekstreme kropps- og skjønnhetsidealer både blant unge og voksne. Vi vet kanskje i utgangspunktet at bilder er retusjert, men det er vanskelig å ha det i bakhodet for hvert eneste bilde du ser.

Tidligere var det i hovedsak gjennom mote- og populærkultur at den visuelle spredningen av skjønnhetsidealer og tilhørende kroppspress foregikk, men i dag er alle unge mennesker med en telefon en potensiell kilde for spredning av idealiserte bilder av egen kropp. Har det skjedd et skifte i hvor definisjonsmakten ligger?

Blant unge har det absolutt det. Og det er potensielt ganske skummelt. Før sammenlignet man seg med den kuleste jenta i klassen, naboen eller storebroren sin. Men i dag har du tilgang på de samme menneskene, men fra over hele verden. De «perfekte» er enormt mye mer perfekte enn før, og du ser dem kun i en glansbildeversjon av seg selv, bak et dust Instagram-filter med en kål-smoothie i hånden.

I foredraget snakker du om at tenåringsjenter rapporterer et lavere selvbilde enn gutter på samme alder, at dette henger sammen med en streben etter perfeksjon og at dagens unge har det verre på dette området enn tidligere generasjoner. Hvordan henger dette sammen med mediehverdagen og bildene som vi omgir oss med?

Det går litt på svaret over. Unge i dag har tilgang på enormt mye informasjon, noe som i utgangspunktet er bra, men som også krever et langt bedre utviklet kritisk blikk enn tidligere. 12-13-åringer klarer ikke nødvendigvis å peile seg gjennom dagens informasjonsstrøm på en sunn måte, det kan man heller ikke forvente av dem. Resultatet av å se så mye medieinnhold laget for voksne som hva unge i dag gjør, er at mange svært unge begynner å stille veldig voksne krav til seg selv når det kommer til ting som kropp, utdanning og seksualitet. Og de opplever som konsekvens av det lav mestringsfølelse. Barn får ikke til det samme som voksne, men mange barn og unge har i varierende grad begynt å forvente det av seg selv.

Du har foreslått at dagens unge må utvikle et bullshitfilter for å skjerme seg selv fra negativ påvirkning fra media. Hva er et bullshitfilter?

Et bullshitfilter er nettopp dette kritiske blikket, et tolkningsverktøy mot den nye mediehverdagen både unge og voksne står oppi i dag. Jeg håper voksne etter hvert innser hvilket paradigmeskifte som har foregått knyttet til media de siste årene og at det blir økt fokus på å lære opp barn og unge i kritisk lesing av media, også i skolen.

ALLE VIDEOENE LIGGER UT PÅ VÅR YOUTUBE-SPILLELISTE «HVEM HAR ANSVAR FOR Å STYRKE VISUELL KOMPETANSE I ET VISUELT FORSPIST SAMFUNN?»

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s