Maleri møter fotografi i MELKs nye galleri

Med utstillingen Ping Pong Belong av Ole Martin Lund Bø åpner MELK sitt nye visningsrom. Vi har snakket med Ole Martin om utstillingen og med Behzad Farazollahi fra MELK om det nye lokalet som i tillegg til galleri huser bokhandel og fellesverksted:

Fra utstillingen Ping Pong Belong av Ole Martin Lund Bø på MELK.

Fra utstillingen Ping Pong Belong av Ole Martin Lund Bø på MELK.

OLE MARTIN LUND BØ OM UTSTILLINGEN:

Hva får publikum se i din siste utstilling Ping Pong Belong på MELK?

Utstillingen består av en serie med bilder der fotografier er printet på lerret og deretter malt på med akrylmaling. De malte feltene består av farger hentet fra fotografiene, og fargepaletten det males med blir derfor diktert av fargene som finnes i fotografiene.

Ut fra dine tidligere verk innen maleri, skulptur, folie, metall og fotografi virker du svært materialbevisst i din praksis. Hvor viktig er verkets fysiske materialitet for deg? Og kan du si noe om sammenstillingen av maleri og fotografi i Ping pong belong?

Arbeidene mine har variert i materialer fordi jeg til enhver tid bruker de materialene jeg mener tjener det planlagte arbeidet best. Jeg har alltid vært veldig interessert i materialitet og assosiasjoner ulike materialer gir. Jeg forsøker hele tiden å minimere det jeg opprinnelig tenkte så mye som mulig, og da blir materialene ofte en essens som dras ut som nærmest det eneste som står igjen. I så måte måte blir materialvalgene helt essensielle.

I serien Ping Pong Belong er selve maleriprosjektet strippet ned til det minimale, og fotografiene som er brukt har også en slags lavterskel i utvelgelsen over seg. Jeg har valgt å jobbe med ubehandlet bomullslerret fordi det føles som det mest nøytrale av de to hovedtypene man velger fra. Når jeg maler må jeg ha en veldig god grunn for å grunne lerretet med hvitt enn å ikke gjøre det.

Fra utstillingen Ping Pong Belong av Ole Martin Lund Bø på MELK.

Fra utstillingen Ping Pong Belong av Ole Martin Lund Bø på MELK.

Gjennom hele din produksjon har du jobbet med fotografi ved siden av andre uttrykksformer. Hva er ditt forhold til fotografi?

Fotografiet har vært sentralt i veldig mange av mine arbeider, også i skulpturer eller malerier. Jeg er mest opptatt av fotografiet som det mediet i kunsten som er fjernest fra utførelse. Det handler om å ta valg i hvilke motiv, vinkler, lys, utsnitt, eksponeringer etc. man ønsker, men ikke å fysisk forme noe. Det er sånn sett en renere praksis enn mye annet. Jeg liker at fotografiet er et tverrsnitt av et tidspunkt, og blir et stående dokument for dette punktet.

Ping Pong Belong er den første utstillingen i det nye lokalet til MELK. Hvordan har det vært å jobbe med utstillingen i dette helt nye visningsrommet?

Lokalene har ikke vært ferdige mens arbeidene ble laget, men jeg har vært der flere ganger under arbeidet og prøvd å forestille meg hvordan det ville bli. Jeg har ganske god trening på å måtte lage arbeider for rom som enda ikke finnes, så det var ikke så vanskelig. I skrivende stund er ikke utstillingen montert, så jeg gleder meg til å se hvordan det ser ut når de kommer på plass.

MELKS NYE VISNINGSROM I WALDEMAR THRANESGATE 51.

MELKS NYE VISNINGSROM I WALDEMAR THRANESGATE 51.

BEHZAD FARAZOLLAHI OM MELKS NYE LOKALER:

MELK åpnet tidligere i år bokhandel i nye lokaler i Waldemar Thranesgate, og nå er også det nye galleriet klart. I tillegg skal dere starte opp et fellesverksted under samme tak. Kan du fortelle om de nye lokalene og det nye tilbudet med fellesverkstedet?

Vi har siden august 2015 vært uten fast lokale og fokuserte for fullt på boken New Scandinavian Photography som ble utgitt høsten 2015 i samarbeid med Back Dog Publishing i London og gruppeutstillingen Dislocating Surfaces, som ble holdt på Kunstneres Hus i vår. Begge disse prosjektene var veldig krevende og vi bestemte oss for å utsette programmet slik at vi da også hadde tid nok til å finne et lokale som ville være best egnet for alle de ideene vi hadde som grunnlag da vi startet galleriet.

Og det har vi nå funnet i Waldemar Thranes gate 51 der vi har en egen etasje for MELK books og en egen etasje for galleriet og fellesverkstedet, som er den nye avdelingen. Dette er vi veldig fornøyde med å ha fått til etter å ha jobbet for det over flere år, med sjenerøs støtte fra Kulturrådet og Rom for Kunst. Her vil vi gi våre kunstnere muligheten til å printe og jobbe i vår digitale lab. Vi ser for oss ett rom der det i utgangspunktet skal være mest fokus på utprøving og eksperimentering med printing, men også mulighet for å printe til mindre utstillinger.

Fra bokhandelen MELK books i samme lokale.

Fra bokhandelen MELK books i samme lokale.

Det ryktes om et høstprogram i høygir, med flere utstillinger enn tidligere. Kan du fortelle om hva publikum vil få se på galleriet i månedene som kommer?

Galleriet vil ha et utstillingsprogram med månedlige åpninger i høst, men så vil det bli noen endringer fra januar der vi vil ha tre utstillinger på vårparten og tre til høsten. Noe som er en opptrapping fra tidligere. Fokuset på kunsten og kunstnerne vil være den samme, hvor vi ønsker å overraske mest mulig fra utstilling til utstilling, men også forsterke vår konkrete mediumspesifikke diskurs i samarbeid med kunstnerne, som publikum fikk en smakebit av på utstillingen ved Kunstnernes Hus tidligere i år.

HVA: UTSTILLINGEN PING PONG BELONG AV OLE MARTIN LUND BØ
HVOR: MELK, WALDEMAR THRANESGATE 51
NÅR: VERNISSASJE TORSDAG 18.08. 19:00-22:00, UTSTILLINGSPERIODE 18.08. – 18.09.
FOR MER INFO, SE FACEBOOK-EVENT.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

En kommentar om “Maleri møter fotografi i MELKs nye galleri

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s