En fotografisk bildedagbok

I utstillingen Stille Protagonister på CYAN :galleri viser OFKS-eks student Eivind Nakken utdrag fra sitt omfattende prosjekt Fjernlys. Vi har snakket med Eivind om prosjektet som han selv beskriver som en subjektiv fotografisk «bildedagbok», og om studiehverdagen på fotoskole i Bournemouth:

Fra Eivind Nakkens prosjekt Fjernlys.

Fra Eivind Nakkens prosjekt Fjernlys.

I utstillingen viser du arbeider fra ditt prosjekt Fjernlys. Kan du fortelle om dette prosjektet?

Fjernlys er et tittelen på prosjektet jeg har jobbet med siden mitt første år på Oslo Fotokunstskole, og kan best beskrives som et subjektivt dokumentarprosjekt. Det har gått fra å være et utvalg av 120 bilder som skulle i bok til eksamensprosjektet mitt på OFKS, til å nå være et arkiv på over 5000 scannede fotografier som jeg har kategorisert.

Fra å ha så mange bilder i arkivet, så kan jeg jobbe mot eventuelle bokutgivelser, noe som jeg anser som den beste måten å kunne vise denne type prosjekt på.

Fra Eivind Nakkens prosjekt Fjernlys.

Fra Eivind Nakkens prosjekt Fjernlys.

Du har jobbet med dette prosjektet i fem år nå. Hvordan har det utviklet seg underveis, og har du noe mål om at det noen gang skal bli avsluttet? 

I løpet av årene jeg har jobbet med serien har den utviklet seg fra gatefotografi til å bli noe mer subjektivt. Jeg har brukt tid på å finne en distanse til det jeg fotograferer, å lete etter det som trigger nysgjerrigheten min. Enten det er i Oslo, Venezia, London, Lisboa, eller i skogen hjemme i Vestby, er jeg på en konstant jakt etter å utvikle blikket mitt, og ikke bruke for mye tid på å fokusere på et bestemt uttrykk og tilnærming.

Etter utstillingen på Cyan blir neste steg å overføre prosjektet til bokform, og slik det ser ut nå blir det muligens ikke bare én bok, men to, som jeg skal ferdigstille i løpet av neste år.

Fra Eivind Nakkens prosjekt Fjernlys.

Fra Eivind Nakkens prosjekt Fjernlys.

Du har selv beskrevet måten du arbeider på som «bildedagbok» fra en hverdag der du så godt som alltid har kamera med deg. Kan du utdype hvordan du går frem når du sanker bilder til det omfattende bildearkivet ditt? Er det noen fellestrekk for hva du retter kamera mot? 

Jeg er på utkikk etter øyeblikk, blikkfang, subjekter eller objekter som jeg føler jeg blir tiltrukket av. Ettersom jeg stort sett alltid har kameraet med meg hvor enn jeg går, ender bildene opp som personlige. Jeg bruker bildene til å uttrykke meg, og det er en intuitiv prosess hvor jeg prøver å fange noe som blir borte i løpet av få sekunder, eller noe jeg aldri kommer til å se igjen.

Det er ting som går igjen blant de flere hundre bildene jeg nå har i arkivet, blant annet reklameplakater, dyr, blomster og himler. Når jeg ser gjennom materialet og ser ting som går igjen, så jeg jobber med å vende kamera vekk fra det som umiddelbart fanger blikket. Jeg ønsker en variasjon i arbeidene slik at jeg ikke ender opp med å lage en bok som bare blir en katalog over hva jeg har fotografert, men i stedet en bok med et bestemt narrativ.

Fra Eivind Nakkens prosjekt Fjernlys.

Fra Eivind Nakkens prosjekt Fjernlys.

Siden du gikk ut fra Oslo Fotokunstskole i 2014 har du vært i gang med en bachelor i fotografi ved Arts University Bournemouth (AUB). Hvordan er skolehverdagen i Bournemouth, og hva ser du for deg å arbeide med under dette avsluttende året av bachelorgraden din?

Hverdagen ved AUB består mye av lesing på biblioteket som er fylt til randen med fotobøker, samt å benytte verkstedet hvor jeg blant annet kan jobbe med rammer og skanne negativer på datarommet. Det blir ofte seksdagers uker fra mandag til lørdag, morgen til kveld.

De to første årene i Bournemouth har jeg jobbet med performance foran kamera, utforsket tematikk om det å feile, maskulinitet og femininitet. Dette er noe jeg jobber med å utvikle videre og vil vise ved avgangsutstillingen vår i London sommeren 2017.

Fra Eivind Nakkens prosjekt Fjernlys.

Fra Eivind Nakkens prosjekt Fjernlys.

HVA: UTSTILLINGEN STILLE PROTAGONISTER MED EIVIND NAKKEN OG STEPHEN WILLIAMS
HVOR: CYAN :GALLERI, JENS BJELKES GATE 13.
NÅR: VERNISSASJE FREDAG 26.08. 18-23, ÅPENT LØRDAG 27.08 & SØNDAG 28.08. 12-18.
SE MER AV EIVINDS BILDER PÅ EIVINDNAKKEN.COM.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s