Romlig samtidighet

Kristina Bengtsson ønsker at publikum skal ha et både kroppslig og intellektuelt møte med hennes verk når utstillingen Footnotes åpner på MELK torsdag 15.09. Vi har snakket med den københavnbaserte svenske kunstneren om utstillingen og om hvordan hun arbeider med interaktive og skulpturelle presentasjonsformer for fotografiene:

Kristina Bengtsson - Composition Status Quo 5.

Kristina Bengtsson, fra serien Composition Status Quo.

I utstillingen Footnotes viser du verk fra Composition Status Quo, en serie vi fikk en forsmak på i utstillingen Dislocating Surfaces – New Scandinavian PhotographyKunstnernes Hus tidligere i år. Kan du fortelle litt om denne serien, og hvordan du går frem når du velger motiver og materialer til denne serien av kollasjer?

Serien består av kollager som kombinerar fotografier av grönsaker/frukt och packmaterial, funna på gatan. Både frukten och packmaterialet är samlade över de senaste 5 åren på resor i södra Europa och Sydamerika. Frukten och grönsakerna har jag köpt på lokala grönsaksmarknader och valde där ut de mest oaptitliga. Dessa fotograferades och sedan lagade jag till en måltid och åt dem. Packmaterialen är uppsamlade på gatan i samband med köpet av frukterna och grönsakerna.

Kristina Bengtsson, fra serien Composition Status Quo.

Kristina Bengtsson, fra serien Composition Status Quo.

I utstillingene dine presenterer du ofte fotografier på romlige måter, for eksempel i forseggjorte spesialkonstruerte stativer som tilføyer en skulpturell dimensjon til de fotografiske verkene, slik som i det utstilte verket It´s just my job. Hvor viktig er rommet og aktiveringen av dette for deg? Hvorfor ønsker du dette romlige og skulpturelle nærværet i presentasjonen av fotografiene dine?

Jag försöker alltid att föra in mina verk i samtiden. Genom att arbeta rumsligt och interaktivt blir fotografierna per automatik en del av nuet, och inte en del av varken dåtid, framtid eller ‘otherwordly’. Genom att arbeta med verk som man kan, om man vill, vidröra och själv bestämma position och vinkel, vill jag öppna upp för en både intellektuell och kroppslig förståelse och läsning av verket.

Kristina Bengtsson - It´s just my job.

Kristina Bengtsson – It´s just my job.

I tillegg til fotografier skal du i utstillingen vise en gruppe skulpturer i hvit betong ved navn Three hats in conversation in a gallery. Kan du si noe om dette arbeidet? Hva var det som fikk deg til å ta steget fra det todimensjonale fotografiet til å lage skulpturelle verk?

Jag har egentligen alltid arbetat tredimensionellt, även med fotografi, så på så sätt var inte steget så långt. Jag tycker om att mjuka upp definitionen av verk, när verk av olika material möts uppstår ofta en friktion och en tankelinje som öppnar upp för en friare tolkning. Three hats in a conversation, är ett verk som installeras på olika sätt var gång och får en specifik titel för varje gång (Three hats in conversation on a carpet och Three hats in conversation in a staircase är t.ex.) Verkets förlaga är en traditionell mans hatt från 20 – 30 talet. Verket vidrör frågor kring kön, makt och ekonomi och påpekar på en oförändrad struktur.

Kristina Bengtsson - It´s just my job.

Kristina Bengtsson – It´s just my job.

I forbindelse med åpningen av utstillingen skal du holde en åpen forelesning på Oslo Fotokunstskole onsdag 14.09. klokken 12:15. Hva kommer du til å presentere og snakke om i denne forelesningen?

Jag tänkte ge en presentation av min egen praxis, med utgång i rumsligt fotografi och text. Jag tänkte även presentera Hour Editions/Hour Projects som är en kuratorisk plattform/förlag som jag driver tillsamens med min partner Kevin Malcolm. Vi har de senaste åren arbetat med ett projekt som heter Not not work som diskuterar arbetsvillkor inom den samtida konsten.

Kristina Bengtsson - Three hats in conversation.

Kristina Bengtsson – Three hats in conversation.

HVA: KRISTINA BENGTSSONFOOTNOTES
HVOR: MELK
NÅR: VERNISSASJE 15.09. 19:00-21:00, UTSTILLINGEN VISES I PERIODEN 15.09. – 09.10.

 __

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte dine fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s