Fra OFKS til assistent for Dag Alveng

Siden Marthe Thu gikk ut av Oslo Fotokunstskole i vår har hun arbeidet som assistent for kunstfotograf Dag Alveng. Vi har snakket med Marthe om den varierte og lærerike arbeidshverdagen som assistent:

Eks-OFKS student Marthe Thu under fotoshoot som assistent for Dag Alveng.

Eks-OFKS student Marthe Thu på fotoshoot som assistent for Dag Alveng.

Etter at du gikk ut fra Oslo Fotokunstskole (OFKS) i vår har du jobbet som assistent for fotokunstner Dag Alveng. Kan du fortelle litt om jobben du gjør som assistent?

Det er en variert hverdag som består av mange forskjellige arbeidsoppgaver. Ingen dag eller uke er lik. Jeg gjør alt fra å lage bilder i mørkerommet i store størrelser som 120×150 cm og assistere på fotooppdrag, til å betale fakturaer og sørge for at vi har toalettpapir. Jeg lager kontaktkopier i mørkerommet, lader filmkassetter og fremkaller film. Jeg har også klippet en musikkvideo, fått være med på møte med gallerister og hjulpet til med ting og tang som trenger å gjøres.

Marthe fremstiller blant annet store utstillingskopier i mørkerommet for Dag Alveng . – eg synes selv det er skikkelig gøy å jobbe i mørkerommet, og det å få lære mer om mørkeromsteknikk, sier Marthe.

Marthe fremstiller blant annet store utstillingskopier i mørkerommet for Dag Alveng . – Jeg synes selv det er skikkelig gøy å jobbe i mørkerommet, og å få lære mer om mørkeromsteknikk, sier Marthe.

Hvorfor ønsker du å jobbe som assistent for en etablert fotograf? Hvilke erfaringer tror du at vil komme godt med senere fra denne jobben?

Jeg ønsker å jobbe for Dag Alveng fordi han er en av de store gutta og jeg har stor respekt for hva han har fått til. Det er også kult at han er en av to i verden som fremdeles lager så store bilder i mørkerommet. Han jobber med et 8×10″ storformatkamera, som er dritkult. Jeg synes selv det er skikkelig gøy å jobbe i mørkerommet, og det å få lære mer om mørkeromsteknikk er kunnskap jeg er glad for å ta med videre. Jeg får også lære om forholdet mellom kunstner og galleri, ved å se hvordan de jobber sammen opp mot en utstilling, og hvordan salg av kunst foregår. Jeg har lært hvor viktig det er å ha kontakter i denne bransjen, og har selv blitt introdusert for flere flinke folk.

Retusjering av støv på store utstillingskopier er en av mange oppgaver som fotoassistent.

Retusjering av støv for hånd på store utstillingskopier er en av mange oppgaver som fotoassistent.

Før du begynte å jobbe for Dag Alveng gikk du to år på Oslo Fotokunstskole, som er den eneste skolen i Norge som spesialiserer seg på fotokunst, og som også har en fordypning i tradisjonelt mørkerom. I hvilken grad opplever du at kompetansen du har tilegnet deg på skolen er relevant i assistentjobben?!

Det er i høyeste grad relevant. På Oslo Fotokunstskole fikk jeg grundig opplæring i teknikken, men jeg hadde også stor frihet til å utvikle egne metoder. Det er gøy å se at hva jeg har lært på OFKS og alle timene jeg har tilbrakt i mørkerommet der kommer til nytte, og at jeg klarer å produsere mørkeromskopier av høy utstillingskvalitet. Det er jo utrolig gøy å kunne gå på en utstilling og si at «det bildet har jeg laget».

En av arbeidsoppgavene til Marthe er å assistere under fotografering.

En av arbeidsoppgavene til Marthe er å assistere under fotografering. På bildet setter Dag Alveng opp storformatskamera i forkant av fotografering i skjærgården.

Å arbeide som assistent kan være en tidkrevende jobb. Klarer du å finne tid til å arbeide med ditt eget fotografi ved siden av å være assistent?

Det er en tidkrevende jobb hvor det ofte er lange dager. Det vil si at jeg ikke har så mye tid til større prosjekter ved siden av. Likevel har jeg tid til å ta bilder slik jeg ellers ville gjort utenfor arbeidstid. Jeg har stor glede av å fotografere, og det er noe jeg prøver å holde på, uansett hvor mye jeg jobber.

Å lade stormformatfilm i fimkassetter i forkant av fotografering er en av Marthes ansvarsområder som assistent for Dag Alveng.

Å lade stormformatfilm i fimkassetter i forkant av fotografering er en av Marthes ansvarsområder som assistent for Dag Alveng.

__

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s