Fotografier fra hjembygden

Fotograf Charlie Fjätström hadde et problematisk forhold til hjembygden sin i utkant-Sverige, helt til han reiste tilbake med kamera i hånden. Nå vises resultatet i utstillingen Hjemme/Home på Galleri BOA, og vi har snakket med Charlie om prosjektet: 

Fra Charlie Fjätströms utstilling Hjemme/Home på Galleri Boa.

Fra Charlie Fjätströms utstilling Hjemme/Home på Galleri Boa.

I utstillingen Hjemme/Home har du tatt med kamera tilbake til hjemstedet ditt som du flyttet fra for 13 år siden, bygden Orrmo i Norrland i Sverige. Hva har du fotografert på det gamle hjemstedet ditt?

Jag har fotograferat allt och ingenting, allt från småsten till surmyrar. Jag försöker att fånga känslan av en småort i det Svenska inlandet.

Fra Charlie Fjätströms utstilling Hjemme/Home på Galleri Boa.

Fra Charlie Fjätströms utstilling Hjemme/Home på Galleri Boa.

Orrmo tilhører en landlig region i Sverige som over mange år har vært preget av fraflytting, og du skriver selv i en tekst om prosjektet at du følte et enormt behov for å komme deg vekk derfra som tenåring. Hva var det som fikk deg til å ville fotografere hjemstedet ditt, og hvordan har det vært å vende hjem med et kamera i hånden?

Jag har länge dragit mig för att åka tillbaka till min hemort, det har varit en plats som jag inte klarat av. Jag kunde inte förstå hur man kunde klara av att bo en sådan plats frivilligt där det inte finns mer att göra än att börna med bilen eller stå och stirra på björkar som växer.

Jag vet inte helt hur det startade men det är väl kanske för att jag växte upp och fick andra intressen, blev intresserad av glesbygdpolitik (småstedspolikk) som verkar ha glömts bort av alla politiska parti i Sverige.

Sen så är det väldigt kul att lära känna platsen och personerna som bor där på nytt, samtidigt som det är jävligt skönt att komma bort från Oslo och ta det lugnt, bara gå runt i skogen och ta bilder för mig själv.

Fra Charlie Fjätströms utstilling Hjemme/Home på Galleri Boa.

Fra Charlie Fjätströms utstilling Hjemme/Home på Galleri Boa.

Du viste samme prosjekt i en utstilling på Fotografiens Hus tidligere i år, er det nye bilder fra prosjektet som du nå skal vise på BOA? Er dette et pågående prosjekt som du forestiller deg å jobbe videre med, og i så fall på hvilken måte?

Ja det blir mycket nya bilder som jag tidigare inte har visat, samtidigt som jag släpper en bok som kommer att bli slutet på det har projektet. Jag har nu hållit på med det här projektet i 4 års tid och känner att jag är sugen på att göra något annat projekt om glesbygden. Istället för att det här projektet ska spåra ur helt så väljer jag att säga mig färdig med det nu.

Så nästa projekt blir väl en ett slags hemma 2.0 där jag kommer att gå djupare på personerna som valt/klarar av att bo kvar i Sveriges inland.

Så utställningen på BOA blir mer rättad mot boken än utställningen på Fotografiens Hus, som mer var ett utval av bilder som var reklam för den landsbygden. Vackra bilder som man kunde drömma bort sig i och tänka sig flytta till Orrmo och Lillhärdal.

Fra Charlie Fjätströms utstilling Hjemme/Home på Galleri Boa.

Fra Charlie Fjätströms utstilling Hjemme/Home på Galleri Boa.

I forbindelse med utstillingen lanserer du også en ny bok. Kan du fortelle litt om denne, og om din interesse for å arbeide i bokformat?

Boken Hemma är som jag sa tidigare ett sätt för mig att sätta punkt för ett projekt, så att jag kan gå vidare till nästa.

Samtidigt tycker jag att bokformat är ett väldigt fint sätt att berätta en historia. Man får mer frihet än vad man har på ett galleri.

Så gör jag det så att fler folk ska ha råd till att köpa konst, det är ju inte alla, inklusive mig själv, som har råd at köpa en bild som kostar 7000 kronor men de flesta kan köpa en bok till 400.

Omslaget til boken som lanseres i forbindelse med utstillingen.

Omslaget til boken som lanseres i forbindelse med utstillingen.

Utstillingen Hjemme/Home av Charlie Fjätström vises på Galleri BOA i perioden 27.10. – 27.11.

__

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s