Har du lyst til å studere foto?

Har du lyst til å lære mer om fotografi? I januar starter Oslo Fotokunstskoles deltidsutdanning på kveldstid, med søknadsfrist 24. november. Vi har snakket med Rein Amundsen som har gått på kveldsstudiet siden i høst om hva han har lært så langt:

Inspeksjon av negativer på lysbordet på Oslo Fotokunstskoles kveldsskole.

Inspeksjon av negativer på lysbordet på Oslo Fotokunstskoles kveldsskole. Foto: Mathias Skaset.

Du har i høst deltatt i Oslo Fotokunstskoles deltidsstudium på kveldstid. Hva var ditt forhold til fotografi før dette, og hvorfor ønsket du å studere fotografi?

Før jeg begynte på Oslo Fotokunstskole innbiller jeg meg at jeg var som den gjengse hobbyfotograf, nysgjerrig, ivrig, og retningsløs. Jeg ønsket å lage noe av personlig verdi, noe som kunne stå som kunst på veggen hjemme, noe fint eller interessant, samtidig som jeg ville utforske alle muligheter, og gjerne alt på en gang.

Det har vært spennende, men det ble fort tydelig for meg at jeg ikke forsto meg helt på hvorfor ting ble som de ble. Når bilder ble bra eller dårlig, så forsto jeg ikke egentlig hvorfor det ble som det ble. Det var frustrerende, men også fantastisk, for det var åpenbart at det var mye å lære.

Som fulltidsstudent i historie var jeg innstilt på å vente til etter mastergraden med å finne et sted å studere fotografi, men så fant jeg ut om Oslo Fotokunstskoles deltidsutdanning og ble gira. Fotokunst er et veldig lokkende ord.

Undervisningen på Oslo Fotokunstskole består av en kombinasjon av praksis og teori, hvor du blant annet lærer å fremkalle din egen film.

Undervisningen på Oslo Fotokunstskole består av en kombinasjon av praksis og teori, hvor du blant annet lærer å fremkalle din egen film. Foto: Mathias Skaset.

På kveldsstudiet følger dere skolens normale læreplan, men i 50% hastighet. Kan du fortelle noe hva du har lært så langt, og hva som har vært mest interessant?

I teknikkundervisningen har vi så langt gått gjennom mye grunnleggende kunnskap om fotografi, kamera og lys. Mye på pensum er ting jeg har forsøkt å lære meg på youtube, men som fordøyes på en helt annen måte når et menneske står der og forklarer i detalj, og hvor jeg i tillegg kan stille alle mine egne ”dumme” spørsmål.

I ‘bildeforståelse og estetikk’, som er det andre hovedfaget, har vi utforsket elementær estetikk og tendenser innen fotokunst. Faget kan muligens oppsummeres som kunstfotoets situasjon og potensiale, og er først og fremst inspirerende. Jeg opplever det å sitte i en forelesning, og bli vist en masse kunstverk med en lærer som har peiling, som en luksus. Det er både spennende og meditativt. Jeg merker at det er vanskelig å skulle forsøke å gjengi alt hva jeg har lært i et så bredt fag.

Det jeg til nå synes har vært mest interessant å lære, er hva en eksponering er. Det er pretensiøst nok, men eksponeringen, skapelsesprosessen til et bilde, synes jeg er et heftig konsept. Noen ganger tar jeg meg selv i å tenke som om jeg var et negativ. Da føler jeg meg litt kul.

Fotografering i studio er del av pensum i teknikkundervisningen på Oslo Fotokunstskole.

Fotografering i studio er del av pensum i teknikkundervisningen på Oslo Fotokunstskole. Foto: Mathias Skaset

I tillegg til kveldsstudiet på Oslo Fotokunstskole studerer du på dagtid historie ved Universitetet i Oslo. Hvordan har det gått så langt med å kombinere de to studiene?

Det har gått fint, men det kan gå ganske hardt for seg, gjerne rett før prosjektinnlevering. Men jeg er ikke så flink til å begrense meg, jeg har jobb og studier ganger to. Når det er som verst kan man alltids trøste seg selv med å skryte av hvor travel man er.

Rein Amundsen har gått på Oslo Fotokunstskoles kveldsskole siden oppstarten i høst. – At man får utvikle egne prosjekter er en av grunnen til at jeg går på skolen, sier Rein.

Rein Amundsen har gått på Oslo Fotokunstskoles kveldsskole siden oppstarten i høst. – At man får utvikle egne prosjekter er en av grunnen til at jeg går på skolen, sier Rein. Foto: Mathias Skaset

I tillegg til forelesninger og praktisk teknikkundervisning utvikler dere på kveldsstudiet egne prosjekter med veiledning fra skolens lærere, som er profesjonelle kunstnere. Hva har du jobbet med av egne prosjekter så langt?

At man får utvikle egne prosjekter er en av grunnen til at jeg går på skolen. Til mitt første prosjekt, en oppgave som handlet om kropp i rom, dyttet jeg kjæresten min rundt i et tomt lagerlokale og blitset henne i ansiktet. Hun måtte lide for kunsten, ikke jeg. Etter det tok jeg bilder av hjørner på bygninger jeg liker, også har jeg fotografert naboens sykkel, et lærbelte og tatt en del bilder av sylteagurk. Nå holder jeg på med et prosjekt i studio hvor jeg fotograferer en savoykål. Det er en fransk kål, og jeg synes den er veldig fin og smaker godt.

OSLO FOTOKUNSTSKOLES DELTIDSSTUDIUM MED OPPSTART JANUAR 2017 HAR SØKNADSFRIST 24. NOVEMBER.
LES MER OM STUDIETILBUDET, OG SØK HER.

__

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s