Strand og Tunges høydepunkter fra 2016

Nå som 2016 er bak oss har vi snakket med et knippe kunstnere om deres fotokunstfavoritter fra året som har gått. Les om årets høydepunkter innen kamerabasert kunst fra Nina Strand og Christian Tunge

Nina Strand, kunstner og redaktør for tidsskriftet Objektiv:

Installasjonsfoto fra Image Support, Bergen Kunsthall 2016. Foto: Thor Brødreskift

Installasjonsfoto fra Image Support, Bergen Kunsthall 2016. Foto: Thor Brødreskift

Image Support med Lucas Blalock, Marieta Chirulescu, Ann Cathrin November Høibo og Eileen Quinlan (utstilling)
Bergen Kunsthall

Image Support på Bergen Kunsthall var en utstilling utviklet i tett samarbeid med kunstnerne Marieta Chirulescu, Eileen Quinlan, Lucas Blalock og Ann Cathrin November Høibo. Utstillingen var god i den forstand at den stilte flere spørsmål enn den ga svar, med verk som jeg fremdeles tenker på her et år etter åpningen. Det er ikke så ofte det skjer.

Angle 13-16 ble lansert under Fotobokfestival Oslo i september 2016.

Angle 13-16 fra forlaget Multipress.

Angle 13-16: Susanne Winterling, Marte Aas, Kerstin Flake & Espen Gleditsch (publikasjonsserie)
Multipress

Verena Winkelmann og Line Bøhmer Løkken lanserte nummer 13-16 i deres Angle-serie under Oslo Fotobokfestival i september. Her stakk ”Photographes des buttes” av Susanne M. Winterling seg mest ut for meg, i hard konkurranse med de tre andre. Jeg er fan av denne serien hvor fotografer får stilt ut i samme format, fire om gangen, det er forfriskende. Jeg vil også trekke frem Eline Mugaas & Elise Storsveens siste ALBUM (link til artikkel om tidligere utgivelse i serien). Jeg synes det er imponerende at vi har så mange bra fotografiske publikasjoner i Norge.

Lili Reynaud-Dewar TEETH, GUMS, MACHINES, FUTURE, SOCIETY (Installation), 2016. Fra utstillingen Dents, gencives, machines, futur, société på kamel mennour. Photo. Julie Joubert & archives kamel mennour. Courtesy the artist and kamel mennour, Paris/London

Lili Reynaud-Dewar – TEETH, GUMS, MACHINES, FUTURE, SOCIETY (Installation), 2016. Fra utstillingen Dents, gencives, machines, futur, société på Kamel Mennour. Photo. Julie Joubert & archives Kamel Mennour. Courtesy the artist and kamel mennour, Paris/London.

Lili Reynaud-DewarDents, gencives, machines, futur, société (utstilling)
Kamel Mennour, Paris

Siden jeg flyttet til Paris i august har jeg sett veldig lite kamerabasert kunst – jeg har dog sett helt utrolig fine utstillinger, det er så mye bra her, og jeg er glad for at jeg har et halvt år til – men Lili Reynaud-Dewar og hennes utstilling Dents, gencives, machines, futur, société på Kamel Mennour ble årets siste (kamerabaserte) kunstopplevelse, og den måtte jeg se to ganger. Både oppsettet i øverste gallerirom, og filmen nede trykket på noen følelser vi alle burde gå mer inn i nå som Trump og rasismen får herje i verden.

Christian Tunge, kunstner, forlegger (Heavy Books) og prosjektkoordinator ved MELK:

Installasjonsfoto fra utstillingen Dislocating Surfaces - New Scandinavian Phtotography, fra Linn Pedersens prosjekt «PNG»/«Skin belong mi less». Foto: Christian Tunge

Installasjonsfoto fra utstillingen Dislocating Surfaces – New Scandinavian Phtotography, fra Linn Pedersens prosjekt «PNG»/«Skin belong mi less». Foto: Christian Tunge

Dislocating Surfaces – New Scandinavian Photography med Emil Salto (DK), Linda Hofvander (SE), Kristina Bengtsson (SE), Sveinn Fannar Jóhannsson (NO), Markus von Platen (DK), Espen Gleditsch (NO), Sandra Vaka Olsen (NO), Flemming Ove Bech (DK), Kamilla Langeland (NO) og Linn Pedersen (NO)  (utstilling)
Kunstnernes Hus, Oslo

Jeg må selvfølgelig trekke fram utstillingen Dislocating Surfaces, som MELK kuraterte for Kunstnernes Hus i mai. I tillegg til at det ble en veldig fin utstilling, var det også interessant å jobbe med et så stort prosjekt og med så mange dyktige kunstnere. Flere av disse viste så soloutstillinger på nye MELK på St. Hanshaugen, som også har vært en av årets høydepunkter for meg.

Installasjonsfoto fra kunstbokfestivalen One Thousand Books på Kunsthal Charlottenborg. Foto: Johan Rosenmunthe

Installasjonsfoto fra kunstbokfestivalen One Thousand Books på Kunsthal Charlottenborg. Foto: Johan Rosenmunthe

One Thousand Books (kunstbokfestival)
Kunsthal Charlottenborg, København

I april åpnet den tredje utgaven av den eksperimentelle kunstbokmessa One Thousand Books på Kunsthal Charlottenborg. Johan Rosenmunthe og Flemming Ove Bech, som står bak bok- og utstillingsplattformen Lodret Vandret, hadde invitert flere fotokunstnere og forlag til å vise en rekke forslag på hvordan noen av deres bøker kunne fungere i utstillingssammenheng. Med både One Thousand Books og en rekke sterke og eksperimentelle utgivelser, manifesterer Lodret Vandret som den kanskje viktigste aktøren i verden innen kunst- og fotobøker.

Wolfgang Tillmans - Truth study center, 2007 (table 8) © Wolfgang Tillmans Courtesy Galerie Buchholz, Berlin/Cologne, Maureen Paley, London and David Zwirner, New York

Wolfgang Tillmans – Truth study center, 2007 (table 8), fra Hasselblad Award Exhibition 2015.
© Wolfgang Tillmans Courtesy Galerie Buchholz, Berlin/Cologne, Maureen Paley, London and David Zwirner, New York

Wolfgang TillmansHasselblad Award Exhibition 2015
Hasselblad Center, Gøteborg

Selv om utstillingen åpnet i slutten av 2015, fikk jeg ikke se Wolfgang Tillmans på Hasselblad Center i Göteborg før i 2016. Tillmans er en av mine absolutte favoritter. Særlig videoarbeidet i den ene delen av utstillingen gjorde virkelig inntrykk.

LES FLERE HØYDEPUNKTER FRA 2016 FRA KRISTIAN SKYLSTAD OG JASON HAVNERAAS, OG FRA DAG ALVENG OG GEIR MOSEID.

__

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s