– Just do it

Har du lyst til å starte noe selv, men er i tvil om hvordan man går fram? Onsdag 8. mars kan du høre regissør Paul Tunge, Recens-redaktør Elise By Olsen og fotograf Maria Pasenau i samtale om hvordan de startet opp på Oslo Fotokunstskole, ledet av forlegger Christian Tunge. Vi har snakket med kritikerfavoritt Paul Tunge som kun har ett råd å gi til deg som vil starte noe selv: 

Regissør Paul Tunge.

Regissør Paul Tunge.

Hva var det som fikk deg til å starte med å lage film?

Uendelig med dokumentering av min egen og andres graffiti i ungdommen førte til stor interesse for fotografi, form og locations.  Da filmrepertoaret vokste, ble jeg introdusert for utradisjonelle og gjerne dramaturgisk ulineære filmer som «Happy Together» av Wong Kar-wai og «Gummo» av Harmony Korine. Dette skapte en enorm lyst og interesse for å forsøke å lage noe eget.

Stillbilde fra filmen "Demning".

Stillbilde fra filmen «Demning».

Filmproduksjon er kjent for å være en særdeles kostnads- og tidkrevende uttrykksform. Hvordan gikk du fram for å lage og finansiere din aller første film?

Jeg hadde gått noen år her og der på forskoler. Jeg hadde ikke mye å vise til. På den tiden opplevde jeg filmproduksjon som tungrodd og det var ikke noe å snakke om hvis det ikke var skutt på film. Jeg skrev et manus der jeg fokuserte på at alt som stod skrevet måtte jeg betale for selv. Jeg forsøkte å finne utradisjonelle locations samt skyte mye i skumring og ha med så lite crew som mulig. Da opptakene var ferdig etter ni dager klippet jeg filmen selv og vi fikk inn noen småkroner til å ferdigstille lyd/grade.

Stillbilde fra filmen Fountain of Youth.

Stillbilde fra filmen Fountain of Youth.

Flere av dine filmer er laget på lavt budsjett, med svært små crew, få skuespillere og deg selv som manusforfatter, regissør og fotograf. Hvor viktig har denne arbeidsformen vært for at du har kunne realisere prosjektene dine? 

Det har vært helt avgjørende. Selv etter tre spillefilmer og flere gode anmeldelser, festivaldeltakelse osv. føles det nesten bedre å bevare den gode energien i prosjektet og forsøke å gjøre opptakene uten å søke støtte.

En lav grad av innblanding fra andre gjør at filmene kanskje har en egenart over seg. Jeg opplever i hvert fall friheten og egne lave skuldre som svært viktig både for meg og skuespillerne under opptak.

Stillbilde fra filmen "Demning".

Stillbilde fra filmen «Demning».

Hva har du av tips til andre som ønsker å starte noe selv, enten det er innen film eller andre områder?

Just do it.

HØR REGISSØR PAUL TUNGE, REDAKTØR ELISE BY OLSEN (RECENS), FOTOGRAF MARIA PASENAU OG ORDSTYRER OG FORLEGGER CHRISTIAN TUNGES (HEAVY BOOKS) EGNE ERFARINGER FRA Å STARTE OPP SELV I SAMTALEN «DO IT YOURSELF» UNDER ÅPEN DAG PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE ONSDAG 08. MARS 19:00. SE FULLSTENDIG PROGRAM FOR ÅPEN DAG. ARRANGEMENTET ER GRATIS OG ÅPENT FOR ALLE.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s