– Skolen har overgått mine forventninger

Vil du studere fotografi? 20. april er det søknadsfrist på Oslo Fotokunstskole, og vi har snakket med avgangsstudent Henrikke Gedde Rustad om hennes opplevelse av utdanningen:

Verk av avgangsstudent Henrikke Gedde Rustad fra serien Prisme, fremstilt under skolens andre år.

Hva var det som fikk deg til å begynne på nettopp Oslo Fotokunstskole for 1,5 år siden, og har utdanningen innfridd forventningene dine så langt?

Etter å ha gått to av tre år på Høgskolen i Oslo og Akershus på retningen Kunst og design var jeg ganske desillusjonert fordi jeg ikke følte jeg hadde tilgang på de lærekreftene jeg hadde behov for. Studieretningen var veldig generell uten å fordype seg spesielt i et medium. Jeg opplevde at jeg trengte mer teknisk kunnskap for å kunne stå friere i mitt kunstneriske uttrykk. Etter to år der så jeg at fascinasjonen for det fotografiske bildet og video var noe jeg stadig kom tilbake til. Problemet var bare at jeg hadde så godt som ingen erfaring med å stå bak kamera, og det inkluderer mobilkamera! Derfor googlet jeg etter skoler som fokuserte på både foto og kunst. Sånn kom jeg over Oslo Fotokunstskole som jeg opplever står i en særstilling blant forskoler nettopp på grunn av denne kombinasjonen.

Skolen har ikke bare innfridd mine forventninger, den har overgått de. Jeg har aldri før gått på en skole hvor man i så stor grad har tilgang på kompetente lærere og gjestelærere. Hvis man utnytter den luksusen det er, får man ekstremt mye igjen for det.

Omvisning hos bokbinder under bokprosjektet med andreklasse. Foto: Morten Eckersberg

Du er nå midt i skolens andre år og avsluttende år, hvor du i tillegg til å arbeide fram et selvstendig eksamensprosjekt blant annet har laget bok og utforsket video. Hva er høydepunktene så langt blant det du har lært i løpet av 1,5 år på skolen?

Å, det er vanskelig å trekke frem en ting, for alt har skjedd i én sammenhengende prosess. Andreklasse i sin helhet har vært utrolig bra, og veiledningen, både gruppevis og individuelt, har gitt meg veldig mye. Det har vært utfordrende diskusjoner, både emosjonelt og faglig. Jeg tror også jeg har vært ekstra heldig, fordi noen av lærerne våre har hatt mye erfaring med akkurat de feltene jeg interesserer meg for. Det samarbeidet setter jeg stor pris på!

Arrangement med redaktør Elise By Olsen, fotograf Maria Pasenau, regissør Paul Tunge og kunstner Christian Tunge våren 2017. Foto: Marius Hauge

Noe som skiller Oslo Fotokunstskole fra de fleste fotoskoler er undervisningen i analog fotografi under skolens første år. Hvordan synes du det har vært å lære å framkalle film selv, og å fremstille bilder i farge og svarthvitt i skolens mørkerom?

Nå er ikke jeg blant studentene de som er mest opptatt av de tekniske aspektene rundt analogt fotografi. Likevel opplevde jeg at det var en fin måte å bli kjent med mediet på. Du får en annen nærhet og forståelse for bildet når du bygger det opp fra grunnen av. I fjor tilbrakte jeg mye tid i fargemørkerommet, som jeg for så vidt synes er undervurdert! Det tar mye tid, men når du først treffer blir resultatet helt spesielt.

På skolens førsteår lærer du framkalle din egen analoge film. Foto: Marius Hauge

En sentral del av utdanning på Oslo Fotokunstskole er å sette studentene i kontakt med det profesjonelle fagmiljøet, blant annet gjennom utstillingsbesøk, skolens lærere som er aktive kunstnere og fotografer, samt gjennom eksterne gjestelærere som er håndplukket fra samtidskunstfeltet. Opplever du at du er blitt bedre kjent med fagfeltet? Og er det noen av gjestelærerne som har gjort særlig inntrykk så langt?

Da jeg begynte på skolen åpnet det seg en verden jeg ikke visste eksisterte. Det er kanskje det aller beste med å gå her, nettopp at man får mulighet til å bli kjent med så mange spennende og hardtarbeidende mennesker. Ikke bare får man god faglig hjelp, men man får også et innblikk i hvordan det er å leve som kunstner, med de berikelser og utfordringer som det innebærer.

Morten Andenæs er den av gjestelærerne som har vært viktigst for meg i min faglige utvikling. Han har en ærlig og konfronterende måte å undervise på hvor man blir oppfordret til virkelig å stille spørsmål ved sine kunstneriske beslutninger, og hvorfor man vil holde på med dette i det hele tatt. Jeg tror en slik selvransakelse er sunn, og noe man bør ta med seg videre.

Veiledning i digital teknikk med Morten Eckersberg som underviser på skolens andre år. Foto: Marius Hauge

OSLO FOTOKUNSTSKOLE HAR SØKNADSFRIST 20. APRIL. LES MER OM UTDANNINGEN PÅ OSLOFOTOKUNSTSKOLE.NO OG SØK SKOLEPLASS HER.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

En kommentar om “– Skolen har overgått mine forventninger

  1. Tilbaketråkk: OFKS-studenter gjennom nåløyet | Oslo Fotokunstskoles blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s