Fotografisk sjangerblanding

Gratisavisen Uncertain States Scandinavia lanserer en ny utgave til helgen, og arrangerer samtidig en utstilling med ni fotografer valgt ut av samme antall jurymedlemmer på Cyan. Vi har snakket med Charlie Fjätström om gruppeutstillingen og det nye tidsskriftet:

Maria Gossé er en av ni deltakere i utstillingen og tidsskriftet Open Call Issue 5 – Uncertain States Scandinavia.

Til helgen fyller dere Cyan med en utstilling med bidrag fra hele ni fotografer. Hva får publikum se i utstillingen?

Publikum kommer til å få se en salig blanding av ni fotografer som har blitt valgt ut av ni jurymedlemmer. Vi forsøkte å velge så ulike personer som mulig til å sitte i juryen, slik at både avisen og utstillingen kommer til å inneholde noe for enhver. Det ikke en street photography-, dokumentar-, akt- eller naturutstilling, det blir en god blanding.

Lars Vilhelmsen er blant deltakerne i utstillingen og tidsskriftet Open Call Issue 5 – Uncertain States Scandinavia.

Utstillingen er basert på en åpen innsending, hvem er det som står bak utvalget? Og var det noen tendenser å spore i søknadsbunken?

Juryen besto av ni fotografer/kunstnere og gallerister, for å se hvorvidt vi kunne lykkes i at alle ni hadde sine ulike favoritter fra bunken, slik at vi kunne stille ut hver enkelts favorittverk. Og slik ble det. Juryen besto av Marie Sjøvold, Dag Alveng, Cecilie Nissen, Helge Skodvin, Helene Gulaker Hansen, Tor Henrik Fjelldal, Uncertain States, Ann Eringstam and Damian Heinisch.

Den første tendensen man kan spore er at de fleste som har søkt er nordmenn. Men det var faktisk overraskende mange svenske og danske søkere, hvilket tyder på at ryktet har spredt seg.

En annen tendens er at vi mottok mange dokumentarprosjekter som forteller om begivenheter rundt omkring fotografene. Dette kan jo være en reaksjon til at vi lever i en tid med medieovervåkningen over hele jordkloden døgnet rundt, der media gir inntrykk av at verden er et farligere sted enn den er, og at fotografer velger å fortelle egne historier fra steder der de bor, kommer fra eller interesserer seg for. Jeg er veldig glad for at jeg ikke selv satt i juryen, for det har vært veldig mange søknader og av høy kvalitet.

Hilde Honerud deltar i utstillingen og tidsskriftet Open Call Issue 5 – Uncertain States Scandinavia.

I tillegg til utstillingen lanserer dere en ny utgave av gratisavisen Uncertain States Scandinavia. Kan du fortelle om noen av prosjektene som dere presenterer i den siste utgaven?

Utgave 5 av Uncertain States Scandinavia viser prosjekter fra fotografene som ble plukket ut gjennom Open Call. Utstillingen blir en slags IRL-utgave (In Real Life, journ. anm.) av avisen der man kan komme og treffe personene som er med i avisen og utstillingen. Det er nesten slik at avisen blir en utstillingskatalog for utstillingen på Cyan. Fotografiene viser alt fra stilleben til montasje, fra døde dyr til mennesker på flukt.

Signe Fuglesteg Luksengard deltar i utstillingen og tidsskriftet Open Call Issue 5 – Uncertain States Scandinavia.

Dere tar imot søknader fra fotografer med forslag til prosjekter som kan presenteres i avisen som kommer ut fire ganger i året. Hvordan søker man og hva ser dere etter?

Dette er et spørsmål vi får ofte, og vi har kanskje ikke vært tydelige nok på hvordan man kommer med i avisen. Blir man utvalgt av oss? Søker man? Svaret er at folk kommer med i avisen gjennom alle tenkelige måter. Hvis vi møter noen som vi tenker at er interessant for avisen så spør vi, eller hvis vi har sett en god utstilling som vi tenker at kan fungere i formatet så sender vi en mail. Og hvis man har et prosjekt som man vil vise fram så er det bare å sende det til oss på mail eller ta kontakt på Facebook, Instagram, eller si fra når man møter på noen av oss som står bak avisen.

Vi ser etter alt, vi liker å blande sjangre. Vi vil ikke presentere kun én type fotografi, vi holder på med dette fordi vi mener at det har vært for mye grupperinger i fotografiet, og at man ikke klarer å akseptere fotografer som jobber på andre måter enn en selv. Det var derfor vi startet Uncertain States Scandinavia for ett år siden, nettopp for å vise all slags fotografi.

Will Vickers stiller ut på studiofelleskapet Punkt 5.-7. mai.

Hvor kan interesserte få tak i avisen?

Man kan finne avisen nesten hvor som helst, på gallerier, skoler, bibliotek og museer i hele Skandinavia, blant annet Fotografiens Hus, Fotogalleriet, Hasselblad Center, Aros i Århus, Fotografisk Center i København, Galleri Grundstoff i Århus, Fotogalleriet (Format) i Malmö, Arctic Culture Lab i Kjøllefjord, Kunstraum B i Kiel, Kristiansand Kunsthall, Tronsmo og en rekke andre steder. Det er også mulig å abonnere, det er bare å sende oss en mail, man betaler kun porto.

Til slutt må jeg gjøre litt reklame for en utstilling 5.-7. mai på vårt studiofellesskap Punkt som ligger i Sverdrupsgate 15. Will Vickers skal stille ut bilder fra da han bodde og arbeidet på en sauefarm i Australia. Utstillingen åpner fredag 5. mai 19-22. Etter dette tar vi sommerferie, og neste utgave av avisen kommer ut i august. Så det er bare å sende inn forslag til prosjekter.

Utstillingen Open Call Issue 5 – Uncertain States Scandinavia vises på Cyan 28.-30. april. Vernissage og lanseringsfest fredag kl 19.00. I utstillingen deltar Signe Fuglesteg Luksengard, Jorun Eikill Veflen, Maria Gossé, Cecilia Riis Kjeldsen, Kristine Wathne, Lars Vilhelmsen, Daniel P. Agung, Hilde H. Honerud, Kai Tormod Hansen.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s