Fra kostymedesign til kunstner

Som 45-åring bestemte Katharina Barbosa Blad seg for å gå fra jobben som kostymedesigner for å studere på Oslo Fotokunstskole. Nå har hun en aktiv karriere som kunstner, og hun er mottaker av et høythengende arbeidsstipend fra Norsk Kulturråd. – OFKS ga meg kunnskapen jeg trengte, men også friheten til å eksperimentere, sier Katarina. 

Katharina Barbosa Blads «The Alphabet in Babel» som blant annet er blitt vist på Kristiansand Kunsthall.

Du jobbet tidligere som kostymedesigner, da du i en moden alder bestemte deg for å søke deg inn på Oslo Fotokunstskole. Hva var det som gjorde at du bestemte deg for å gå tilbake til skole, og fra kostymedesign til fotokunst? 

Jeg la merke til at det var mange kvinner på min alder – jeg var 45 – som fortsatt var aktive som kunstnere, og som skapte sine beste arbeider. I hele mitt yrkesliv, som kostymør og scenograf, hadde jeg arbeidet med å fortolke andres verk. Jeg var ved et punkt i livet da jeg oppdaget at jeg ønsket å fortolke mine egne erfaringer, ikke bare andres. Jeg hadde akkurat gjort en opera av John Adams på operaen i Oslo og Malmö, det var en ganske stor oppsetning, og det kjentes som et perfekt sted å stanse.

Bilder fra Katharina Barbosa Blads utstilling på Deichmanske hovedbibliotek, inspirert av Hans Petter Blads diktsamling Bibliotek.

Siden du gikk ut av Oslo Fotokunstskole har du deltatt i en rekke utstillinger i inn- og utland, blant annet ved Oslo Kunstforening, Kristiansand Kunsthall, Fotogalleriet, Hippolyte Photographic Gallery i Helsinki med flere. Hvor viktig har årene på Oslo Fotokunstskole vært for ditt kunstneriske virke?

OFKS ga meg kunnskapen jeg trengte, men også friheten til å eksperimentere. Og jeg møtte flere andre fotografer og kunstnere jeg har samarbeidet med i ettertid. Det var en blanding av praktisk arbeid og teori som passet meg bra. Jeg må også legge til at dette falt sammen med en oppblomstring av nye gallerier og en mer åpen kunstscene i Oslo, og kanskje en større åpenhet for flerkulturelle uttrykk. Flere av foreleserne ved OFKS var tilknyttet det fotografiske fellesverkstedet Bjørka, og de inviterte meg til å bli medlem.

Fra Katharina Barbosa Blads prosjekt Here Lie My Beloved Babies, fotografert på Peggy Guggenheim Foundation i Venezia.

Du mottok i fjor et høythengende to-årig arbeidsstipend fra Norsk Kulturråd, som skal gi rom for fordypning til å utvikle egen kunstnerisk praksis. Hva har og skal du bruke denne tiden til? Har du noen kommende prosjekter der det vil bli mulig å se resultatene fra stipendet?

Jeg ble utrolig stolt over å få arbeidsstipend, på samme måte som jeg ble stolt over å bli plukket ut til Vårutstillingen på Fotogalleriet. Jeg har i flere år arbeidet med kvinnelige innsatte i fengsel, både som kunstner og frivillig, og med internflyktninger i Colombia. Jeg jobber mot en soloutstilling der det jeg oppfatter som de to hovedretningene i mine arbeider forenes – det mer kjølig, konseptuelle og det politiske, gjerne mer latinamerikansk i sitt uttrykk; mer fargerik, overskridende, mer ”camp”. Jeg søker om utstillingsplass, men har ennå ikke funnet det perfekte stedet.

Katharina Barbosa Blad – Insignificant text

Har du noen råd til andre som går med tanker om å bytte yrke i voksen alder? 

Ikke være redd for å benytte deg av din egen erfaring og historie, ikke vær redd for teori. Bruk Oslo – det er en endeløs rekke av interessant foredrag, utstillinger, gallerier, filmer, kunstnerbesøk og mennesker. Alt ligger der som muligheter. Snakk med andre kunstnere. Be folk du stoler på om å se på arbeidene dine og vær åpen for kritikk. Det er en stor grad av åpenhet i kunstfeltet og folk er inkluderende. Det fins selvfølgelig en elitisme, men også det motsatte; en sjenerøsitet og åpenhet.

Katharina Barbosa Blad – Search Warrant.

KATHARINA BARBOSA BLAD STUDERTE VED OSLO FOTOKUNSTSKOLE I PERIODEN 2006-08 OG HAR SIDEN VIST ARBEIDER I UTSTILLINGER I INN- OG UTLAND. HUN ER I DAG MOTTAKER AV ET TO-ÅRIG ARBEIDSSTIPEND FRA NORSK KULTURRÅD.

FOR DEG SOM VIL STUDERE FOTOKUNST MEN SOM IKKE HAR ANLEDNING TIL Å STUDERE FULLTID ELLER PÅ DAGTID TILBYR OSLO FOTOKUNSTSKOLE ET DELTIDSSTUDIUM PÅ KVELDSTID. LES MER OM TILBUDET OG SØK SKOLEPLASS (LØPENDE OPPTAK).

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s