– Et blikk på å være kvinne

I helgen presenteres videokunst fra 30 unge kvinnelige kunstnere på K4 Galleri. Vi har snakket med festivalens kurator og Oslo Fotokunstskole student Jenny Marie Hviding. – Jeg er på utkikk etter stemmer som representerer sitt blikk på det å være kvinne i dag, sier Jenny. 

Stillbilde fra Aurora Gossès bidrag Echo.

Du er kurator for film- og videokunstfestivalen Guerilla Girls som finner sted på K4 Galleri. Hva skal skje i prosjektrommet på Rodeløkka denne helgen?

Denne helgen på K4 vises det et bredt spekter av filmer, alle laget av kvinnelige kunstnere. Det er et tre-dagers program; fredag blir det vist kortfilmer på maks 5 minutter, og resten av helgen lengre filmer opp til 25 minutter.

Stillbilde fra Jóhanna Ellens bidrag, Just The Two Of Us.

I festivalen deltar 30 i hovedsak unge kunstnere og filmskapere, og i presseskrivet står det at et av målene er å etablere en ikke-kompetitiv arena der kvinnelige kunstnere kan komme sammen og dele erfaringer. Hva håper du at kan komme ut av å opprette en slik arena?

Hovedtanken bak denne filmfestivalen er å kunne skape et årlig event, der kvinner kan møtes, diskutere ideer, bli inspirert og være i et freespace. Dette er noe som muligens mange kvinner kan kjenne seg igjen i; nemlig det å konkurrere. Vi er så flinke til å sammenligne oss selv med andre, vi bruker janteloven aktivt og ser på sidekvinnen med et skjevt blikk. Dette er i ferd med å forandre seg, heldigvis, men det skal fremdeles en del arbeid til for at man skal kunne støtte hverandre som kvinner uten denne formen for lite intelligent væremåte.

Det er et ønske fra min side å aktivere både deltakerne som viser verk til å ta kontakt med andre og inngå samarbeid, og betrakteren og publikum som kommer innom festivalen. Kommer du ut derfra med en endret følelse og nye tanker, har jeg gjort jobben min.

Stillbilde fra Lesia Vasylchenkos bidrag Blue Waterfall.

I utstillingen deltar en rekke medstudenter av deg fra Oslo Fotokunstskole som Lesia Vasylchenko, Andrea Sand Gustavson, Julie Anett Spangebu, Elise Adamsrød, Thyra Dragseth, Marthe Thu, samt skolens studiekoordinator Yamile Calderon. Hva har du sett etter når du har invitert kunstnere til å delta i festivalen?

Jeg har vært heldig med å gå på en skole sammen med mange flinke kvinner som jobber med film. Og det var helt naturlig å kontakte disse som var i nærmiljøet da tanken om å sette sammen en slik festival oppstod en stund tilbake. Dette er filmer som har rørt meg, alle på forskjellige måter. Sterke og ærlige, så vel som poetiske og realistiske. Så er jo jobben min til vanlig på K4 å lete etter videokunstnere der jeg tar i bruk mitt interne nettverk samt gjør research på sosiale medier. Jeg var på utkikk etter stemmer som representerte sitt blikk på det å være kvinne i dag, enten gjennom musikkvideo, dokumentarer eller andre sjangere.

Stillbilde fra Ina Therese Lerner Grevstads bidrag Camping with Ada.

Festivalen låner sitt navn fra den profilerte aktivistiske feminist kunstnergruppen Guerrilla Girls som ble etablert i New York på 80-tallet, og som har som mål å fremme diskusjonen om kjønn og etnisitet innen kunstfeltet. Har den amerikanske kunstnergruppen vært en inspirasjon i arbeidet med festivalen?

For meg har det alltid vært en kamp å være kvinne. Jeg har måtte kjempe ekstra for å bli tatt seriøst og det er så mange underliggende gamle formeninger om hvordan en jente/kvinne skal være og burde være. Jeg er heldig som er født inn i et så privilegert samfunn som Norge, der kvinner i stor grad er likestilte med menn, men utover det er det fortsatt en vei å gå før vi når målet. Derfor var Guerilla Girls et begrep jeg bet meg fast i en stund tilbake; det dukket opp naturlig som noe jeg ville bruke i sammenheng med mitt eget kunstnerskap og kuratering. Det var ikke før lenge etterpå at jeg fikk bedre kjennskap til hva og hvordan Guerrilla Girls arbeider og hva de står for. En så viktig historisk gruppe med kvinnelige aktivister er det ikke mulig å ignorere, men utover dette har det vært en intensjon å la seg inspirere på lik linje av andre kvinnelige forbilder innen kunst og kultur.

Stillbilde fra Kristine Øksendals bidrag Sonate.

FILMFESTIVALEN GUERILLA GIRLS FINNER STED PÅ K4 GALLERI FREDAG TIL SØNDAG 09.-11. JUNI. SE KOMPLETT VISNINGSPROGRAM HER.

Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s