Dikter et nytt liv gjennom bilder

I utstillingen «Persona» på Noplace har Linda Bournane Engelberth laget en fiktiv virkelighet der hun iscenesetter seg selv som sin avdøde mor, og dikter videre om livet hun kunne hatt. Vi har snakket med Linda om utstillingen:

Fra utstillingen «Persona» av Linda Bournane Engelberth.

Du er i disse dager aktuell med utstillingen «Persona», som tar utgangspunkt i din mor som døde av MS for noen år tilbake. Kan du fortelle om dette prosjektet?

Min mor hadde et problematisk liv hele min oppvekst. Gjennom dette prosjektet lager jeg en ny fiktiv virkelighet hvor jeg iscenesetter meg selv som henne. Jeg har tatt utgangspunkt i tiden hun gikk på folkehøyskole, før hun ble syk. Det er den tiden i livet hun selv sa hun var mest lykkelig. Jeg har samlet gamle klær og gjenstander fra den tiden som jeg bruker i prosjektet. Jeg gjenskaper også andre personer som var en del av hennes liv på denne tiden. Med dette som utgangspunkt blir fotoserien et nytt liv og en ny retning som er fiktiv. Jeg har alltid vært interesserte i hvordan alle valgene vi gjør former livene våre. I dette kunstprosjektet tar jeg helt nye valg på moren min sin vegne og former et nytt liv, et konstruert liv som jeg som datter kunne ønsket at hun hadde.

Fra utstillingen «Persona» av Linda Bournane Engelberth.

Ett av verkene i utstillingen er et fotoalbum, bestående av en kombinasjon av gamle og nye bilder, og du har også laget iscenesatte bilder som er inspirert av bilder av din mor som ung. Hvordan har du gått frem når du har iscenesatt nye bilder som tar utgangspunkt i eksisterende bilder? Hva er forholdet mellom fiksjon og fakta i prosjektet?

Se svar over! Jeg skaper et nytt narrativ hvor hendelsene i albumet er oppdiktet, de gamle fotografiene er brukt som en begynnelse på noe nytt. Tekster i albumet er også en blanding av nye og gamle, jeg har også funnet brev fra den samme tiden, som ut av den opprinnelige konteksten blir en del av dette nye fiktive

Jeg har for eksempel funnet en hel bunke med kjærlighetsbrev fra en ”brevvenn” i Peru, en person min mor aldri har fortalt om. Neste del av prosjektet blir en reise til Peru og at dette blir en del av historien.

Fra utstillingen «Persona» av Linda Bournane Engelberth.

Utstillingen tar utgangspunkt i din nære familie, i grenseland mellom hva som kan oppleves som intimt og offentlig. Hva er dine erfaringer med å arbeide fotografisk med en tematikk som er så tett på ditt eget liv?

Jeg bruker min egen historie og det kan oppleves som personlig, men i en større kontekst har jeg utforsket hvordan alle de små valgene vi tar i livet former vår virkelighet, og lekt med ideen om hvordan alt hadde blitt annerledes om en hadde tatt andre valg: blitt kjæreste med en annen, valgt en annen utdannelse også videre.

Prosjektet har også flere referanser, som kunstnerne Sophie Calle og Cindy Sherman, samt Ingmar Bergmans film Persona som også tittelen er hentet fra. Dette er en film som handler om overlapping av personligheter og hvordan en kan miste sitt eget jeg fullstendig! Noen av bildene er også direkte referanser til filmen

Jeg jobber personlig, men det er viktig for meg at verkene viser noe mer enn kun en personlig historie, ideen med album har også vært en måte å problematisere selvrepresentasjon, hvordan både familiealbum, og ikke minst sosiale medier som instagram og facebook, viser en konstruert virkelighet. Dette er noe jeg selv synes er problematisk.

Fra utstillingen «Persona» av Linda Bournane Engelberth.

I et intervju med deg i Klassekampen kommer det frem at dette er et prosjekt som du skal arbeide videre med. Hva er planene videre?

Som jeg nevnte tidligere vil jeg blant annet ta utgangspunkt i brevene til brevvennen i Peru. Videre i prosjektet skal jeg i rollen som min mor ta henne med til flere av de stedene jeg vet hun ville reise til, men som hun aldri fikk oppleve, blant annet Berlin.

Fra utstillingen «Persona» av Linda Bournane Engelberth.

UTSTILLINGEN PERSON AV LINDA BOURNANE ENGELBERTH VISES PÅ NOPLACE TIL OG MED 27.08, LØRDAG OG SØNDAG 14-17. LES MER OM USTILLINGEN PÅ NOPLACE.NO.

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass med løpende opptak gjennom sommeren for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.noHold deg oppdatert ved å følge oss på FacebookFølg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s