Torbjørn Rødland – Åpen forelesning

Torbjørn Rødland skal holde en åpen kveldsforelesning på Oslo Fotokunstskole onsdag 13.09. kl. 19:00. Vi har snakket med Torbjørn om forelesningen, fotografiets begrensninger og noen av hans siste utstillinger:

Torbjørn Rødland – Wordless no. 3, 2010-17. Courtesy of the artist; Nils Stærk, Copenhagen and STANDARD (OSLO), Oslo.

Du skal holde en åpen forelesning på Oslo Fotokunstskole 13.09. Hva skal du snakke om i presentasjonen?

Det blir vel en selvpresentasjonsvariant med noe om fotografi som avstand og som inderlighet. 

Torbjørn Rødland – Wordless no. 3, 2010-17. Courtesy of the artist; Nils Stærk, Copenhagen and STANDARD (OSLO), Oslo.

Du er midt i et travelt år med soloutstillinger i Paris, London, Berlin og København, og neste sommer skal du være festspillutstiller ved Festspillene i Bergen, en av Norges mest prestisjetunge soloutstillinger. Hvordan blir det å vende tilbake til din tidligere studieby med en stor utstilling? Kommer du til å utvikle nye arbeider for anledningen?

Ja, det er en sentral del av festspilloppdraget at utstillingen består av nye verk. Det blir interessant å vise i Bergen. Jeg vet selvsagt ikke helt hvordan det kommer til å bli eller føles.  

Torbjørn Rødland – Comb Over, 2015. Courtesy of the artist; Nils Stærk, Copenhagen and STANDARD (OSLO), Oslo.

I et intervju tidligere i år sier du at ”a photographer is someone who understands and is comfortable with the limitations of the medium”. Hvordan preger fotografiets begrensninger din egen tilnærming til mediet?

Jeg kommer f.eks. ofte i en situasjon hvor dybdeskarpheten er svært begrenset. Når jeg fotograferer et individ vet jeg at jeg ikke kan formidle dets essens. Disse begrensningene er der hele tiden. Et fotografi forteller veldig mye og veldig lite på samme tid.

Torbjørn Rødland – Fence Study no. 4, 2017. Courtesy of the artist; Nils Stærk, Copenhagen and STANDARD (OSLO), Oslo.

Det kunstnerdrevne galleriet Schloss viser i disse dager en rekke 25 år gamle avistegninger fra din hånd, under pseudonymet Olav Bøkestad. Hvem er Olav Bøkestad? Og hvordan har det seg at disse tegningene først har funnet veien opp fra skrivebordsskuffen nå?

Slottet spurte veldig pent om å få se og vise dem. Jeg gjenkjenner visse kompositoriske preferanser og bilderom fra de fotografiske bildene mine. Det at jeg brukte så mye tid på å tegne har utvilsomt påvirket tilnærmingen min til fotografi. Det er også derfor jeg synes Bøkestads tegninger er relevante. Hvem Olav Bøkestad var? Han gjorde noen tegninger etter at «Torbjørn Rødland» begynte å fokusere helt og fullt på fotografi. Det føles viktig å innføre et skille. 

Torbjørn Rødland – Fence Study no. 5, 2017. Courtesy of the artist; Nils Stærk, Copenhagen and STANDARD (OSLO), Oslo.

I en utstilling ved galleri Nils Stærk i København viser du for øyeblikket to serier av fotografier ved navn Fence Studies og Wordless. Kan du fortelle om arbeidene denne utstillingen?

‘Fence Studies’ er seks små bilder fra ørkenen i Sør-California. Et stakitt er fremstilt i ulike variasjoner av berøring med markblomster, steiner og en stripete ryggsekk. ‘Wordless’ er en serie på fem store bilder av eldre hender som berører yngre hoder. Jeg visste alltid at disse emosjonelle portrettene skulle danne kjernen i en separatutstilling, men ikke at jeg kom til å utsette den i syv år. Noen ganger tar det litt tid.

VELKOMMEN TIL ÅPEN FORELESNING MED TORBJØRN RØDLANDOSLO FOTOKUNSTSKOLE ONSDAG 13.09. KL. 19:00. ARRANGEMENTET ER GRATIS OG ÅPENT FOR ALLE. 
— 

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass med løpende opptak for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no. 

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook. Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s