Fotolegenden Strömholm på Blomqvist

Den svenske fotokunstpioneren Christer Strömholm presenteres i en utstilling som går inn i sin siste helg på Blomqvist kunsthandel. Vi har snakket med kurator Birgitte Christin Schiøth om utstillingen og med programsjef Benedicte Sunde om kunsthandelens fokus på fotografi:

Fra utstillingen «Post Scriptum» med Christer Strömholm på Blomqvist kunsthandel.

Dere presentere i disse dager den retrospektive utstillingen «Post Scriptum» med den svenske fotokunstnestoren Christer Strömholm. Hva får publikum se i utstillingen?

Publikum får se en bred presentasjon av en av Nordens viktigste fotokunstnere, en legende og pioner. Vi ønsker å formidle og presentere hans viktighet til et nytt publikum. Strömholms kunstnerskap har inspirert mange fotografer i Norge og internasjonalt. Ikke minst hans mange elever ved Fotoskolan i Stockholm på 60- og 70-tallet.

Utstillingen viser bilder fra de mest sentrale perioder hos Christer Strömholm: fotografier som omhandler død, barneportretter, transseksuelle fra Place Blanche i Paris og fotoform motiver. Bildene har blitt tatt på mange av hans reiser rundt i verden. Utstillingen inkluderer flere av Strömholms ikoner, som «The Blind Girl, Hiroshima» fra 1963 og «The boys» tatt i Paris, fra 1962. Alle bildene er vintage kopier og mange av dem er til salgs.

Fra utstillingen «Post Scriptum» med Christer Strömholm på Blomqvist kunsthandel.

Strömholm er kanskje best kjent for sine portretter av transseksuelle fra miljøet rundt Place Blanche i Paris på 1950 og 60-tallet, og hans bilder av barn. Hva er det som kjennetegner Strömholms arbeid med portrettfotografiet?

Det er Christer Strömholms «nærvær», «ansvar» og ”innsikt» overfor det han fotograferte. Han kom tett innpå mennesker han fotograferte, også dyr. Strömholm ville lære dem å kjenne og forstå. Han følte et ansvar for dette. For eksempel i portrettene fra Place Blanche ser man hvor fortrolige «damene» er. De er blitt Strömholms venner og det å bli fotografert blir naturlig, som om kamera er fraværende.

Hans kunstnerskap er svært personlig. Fotografiene kan betraktes som selvportretter og hans billedverden leses som en dagbok over egne erfaringer gjennom livet, med et blikk for det som var annerledes og vanskelig. Portrettene av barn er i første øyekast yndige, men ser man nærmere kan de være tragiske og sårbare, og viser barn som vokser opp under vanskelig omstendigheter. Strömholm ser ofte seg selv som barn i disse portrettene, med bakgrunn i sin egen oppvekst.

Installasjonsfoto fra utstillingen «Post Scriptum» med Christer Strömholm på Blomqvist kunsthandel. Foto: Trond Andersen

I utstillingen presenteres også en rekke mindre kjente verk fra tidlig i Strömholms kunstnerskap, da han arbeidet med abstrakte nonfigurative komposisjoner. Kan du si noe om disse arbeidene?

Fra 1949-1956 var Strömholm knyttet til den kjente tyske fotografen Otto Steinert og den toneangivende Fotoform-gruppen som fremmet en form for subjektivt fotografering. Strömholms fotografiske motiver fra denne tiden er konsentrert rundt grafiske former, abstraksjoner og visuelle forenklinger, og det handler om assosiative former og tegn. Fotografier i utstillingen med motiver fra Sveits er gode eksempler på denne perioden.

Fra utstillingen «Post Scriptum» med Christer Strömholm på Blomqvist kunsthandel.

Utstillingen inngår i satsning der Blomqvist over flere år har satt fokus på kunstfotografi, blant annet med den omfattende gruppeutstillingen Lucia tidligere i år, samt presentasjoner av Kåre Kivijärvi, Magnus Bjerk, Arno Rafael Minkkinen, Jeff Cowen og Yamamoto Masao. I tillegg har dere arrangert kurset «Kunsten å samle fotografi» om å samle fotografi. Hvordan er publikum og markedets interesse rundt fotografi? Har dere planer om andre fotoutstillinger i tiden som kommer?

Fotografiet som kunstform er endelig blitt allment akseptert og kommet for å bli. Vi i auksjonshuset er opptatt av å forvalte og ivareta kunstfotografer som har markert seg nasjonalt og internasjonalt. Fotografier har jevnlig dukket opp på våre auksjoner og da er det naturlig for oss og også lage større mønstringer med enkeltkunstnere og gruppeutstillinger for å bygge dette markedet videre. Blomqvist Kunsthandel ønsker å formidle kunnskapen om fotografi på flere plan, i tillegg til utstillinger og auksjoner har vi sideprogram med kurs, foredrag, boklanseringer, debatter og kunstnersamtaler. Samlet og hver for seg bidrar disse aktivitetene til å spre kunnskap om fotografi som kunstform, samlerobjekt og investering.

Som samlerobjekt og investeringer vi opptatt av å formidle kunnskap om teknikker, tilstandsvurdering, kvalitet og markedskreftenes påvirkning. I denne sammenhengen er vårt kurs «Kunsten å samle fotografi» en viktig kanal for å formidle og dele den kunnskapen våre kunsteksperter sitter på. Denne høsten, i anledning Christer Strömholm, gjentar vi kurset om fotokunst, men i tillegg har vi lagt til temaet «kunsten å samle samtidskunst» i kursrekken. Vi har blant annet invitert Jonas Tebib som er ansvarlig direktør for fotoavdelingen hos Sotheby’s Paris.

Installasjonsfoto fra utstillingen «Post Scriptum» med Christer Strömholm på Blomqvist kunsthandel. Foto: Trond Andersen.

UTSTILLINGEN «POST SCRIPTUM» MED CHRISTER STRÖMHOLM VISES PÅ BLOMQVIST KUNSTHANDEL TIL OG MED SØNDAG 01.10. FINISSAGE FREDAG 29.09. KL. 18:00 MED OMVISNING VED KURATOR BIRGITTE CHRISTIN SCHIØTH.  

Ønsker du å studere fotografi? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass med løpende opptak gjennom sommeren for heltids- og deltidsstudium (kveld). Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning på oslofotokunstskole.no.

Hold deg oppdatert ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s